Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

4 feb –
8 mrt 2019

Project en expositie: The City is Ours

The City is Ours is een kunstsamenwerkingsproject over de openbare ruimte voor jonge vrouwen in Amsterdam en Tunis. In een serie creatieve workshops gaan de deelnemers op zoek naar hoe zij zich in de openbare ruimte voelen en bewegen, en of het maken en laten zien van kunst kan helpen hun zeggenschap te vergroten. Het project wordt afgerond met een tentoonstelling die opent op 8 maart (internationale vrouwendag) in zowel Amsterdam, in Werkplaats Molenwijk, als in Ben Arous, een wijk in Tunis.

In de workshops, begeleid door professionele kunstenaars en trainers, wordt allereerst stilgestaan bij de meningen en ideeën die de deelnemers hebben over de openbare ruimte en hun stad. Wat zouden ze zelf veranderen als zij het voor het zeggen hadden? Hoe kan de buurt veiliger, mooier? Hoe zouden zij de stad anders inrichten?

Deelnemers leren vervolgens het heft in eigen handen nemen en invloed uitoefenen op democratische besluitvorming, met kunst als uitdrukkingsvorm en middel. De workshops richten zich op verschillende kunstvormen, van fotografie tot ontwerpen, in een veilige omgeving die de deelnemers stimuleert tot reflectie en experiment. Jonge vrouwen worden zo in staat gesteld om met zelfvertrouwen hun stem te laten horen, gezamenlijke doelen te stellen, een plan te ontwikkelen en uit te voeren. De workshops vinden plaats vanaf begin februari tot begin maart 2019.

Uitwisseling tussen Amsterdam en Tunis vindt plaats doormiddel van video, fotografie en ander materiaal uit de workshops die via de The City is Ours Tumblr wordt gedeeld. Het resultaat van de workshops wordt aan het publiek en lokale beleidsmakers gepresenteerd in de vorm van een tentoonstelling met publieksprogramma, die opent op 8 maart – Internationale Vrouwendag – in zowel Amsterdam (Werkplaats Molenwijk) als Tunis (Ben Arous). De eerste workshop vindt plaats op maandag 4 februari.


Aanmelden

Ben je een jonge vrouw (~15-22 jaar) met een mening over hoe jouw wijk of stad eruit zou moeten zien? Wil je gratis creatieve workshops volgen in bijvoorbeeld fotografie en podcasts maken, een relevant cultureel netwerk opdoen, en deelnemen aan een gezamenlijke tentoonstelling?  Meld je dan gauw aan! Je kunt hiervoor mailen, bellen of appen naar 06 20 04 15 67 / minouche@framerframed.nl, met een korte omschrijving van wie je bent. Specifieke ervaring is niet nodig.

Voorwaarden
Deelname is gratis. Aanmelden geldt voor het hele programma, van begin februari t/m begin maart. Beschikbaarheid gaat om één keer per week, meestal in de avond. Heb je vragen over het programma, de gevraagde beschikbaarheid of exacte data? Laat het ons weten!


The City is Ours is een initiatief van Spring to Come, Framer Framed, Mellouki Cadat en Netwerk Democratie en is in samenwerking met Jasmine Foundation vormgegeven.

The City is Ours wordt gesteund door European Cultural Foundation (ECF), Prins Claus Fonds (PCF), Fonds ZOZ.Citizenship / Educatie / Feminisme /

Agenda


The City is Ours #2: Fotografie & burgerschap
Uitwisselingsproject tussen Amsterdam en Tunis

Magazine