Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Werkplaats Molenwijk Deelnemers tijdens een workshop van The City is Ours, met architect Laura Alvarez. Foto (c) Dalal el Ouariachi.

8 Mar –
23 Apr 2019

Expositie: The City is Ours (Werkplaats Molenwijk)

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, opent de tentoonstelling The City is Ours! in onze projectruimte Werkplaats Molenwijk. Met installaties, foto’s en video’s gemaakt door jonge vrouwen uit Amsterdam en Tunis over hun beleving van de stad en de publieke ruimte in het bijzonder. De tentoonstelling is te zien t/m 23 april 2019.

The City is Ours is een project in Amsterdam (Molenwijk) en in de Tunesische hoofdstad Tunis (Fouchana), waarin een groep meiden en jonge vrouwen (tussen de 15 en 24 jaar) in beide steden vorm geven aan hun ideeën over de publieke ruimte. Wat zouden ze veranderen als zij het voor het zeggen hadden?

In februari 2019 volgen de deelnemers meerdere workshopsessies, waarin zij onder begeleiding van o.a. fotografen en architecten kunstwerken maken rondom dit thema. In de tentoonstelling presenteren ze deze aan het publiek.

Achtergrond

Aanleiding voor het project is een onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam eerder verrichte in de Molenwijk, onder leiding van Adeola Enigbokan en op initiatief van Framer Framed. Hieruit bleek onder andere dat meiden en jonge vrouwen weinig op straat te vinden waren, en dat de meeste jongerenactiviteiten in de buurt zich meer op jongens richten. Deze problemen bleken ook te bestaan in de Tunesische wijk Fouchana, die vrij ver buiten het centrum van de hoofdstad Tunis ligt. Veel meer vrouwen dan mannen zeggen zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Bij de inrichting van wijken, steden en dorpen hebben jonge vrouwen nog veel te weinig te zeggen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de stad?

Programma opening
Erna Berends, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord, de tentoonstelling openen! Erna woont veertien jaar in Amsterdam-Noord, momenteel in Oostzaan en weet als geen ander wat zich in het stadsdeel afspeelt.

Daarna zullen ook speciale gastsprekers Sacha Prechal, Nederlandse rechter bij het Europese Hof van Justitie, en Europarlementariër Kati Piri een korte toespraak houden. Iedereen is welkom! Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.

Tot slot presenteren alle deelnemers van The City Is Ours hun werk en gaan we middels een Q&A sessie met ze in gesprek. We sluiten af met feestelijke drankjes en hapjes (mogelijk gemaakt door het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland).

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035 EJ Amsterdam

Openingstijden
di t/m vrij 12:00 – 18:00
Tentoonstelling te zien van 8 maart t/m 23 april 2019


The City is Ours is een initiatief van Framer Framed, Spring to Come, Netwerk Democratie, Mellouki Cadat en #EUandME, en is vormgegeven in samenwerking met de Jasmine Foundation. Dit project kwam tot stand in samenwerking met studenten van de Minor Publiek en Participatie van de Reinwardt Academie.

The City is Ours wordt gesteund door Prince Claus Fund, European Cultural Foundation en Fonds ZOZ.Feminisme / Amsterdam Noord / Community & Learning /

Agenda


The City is Ours #2: Fotografie & burgerschap
Uitwisselingsproject tussen Amsterdam en Tunis.
The City is Ours #1: Dit is ook mijn wijk!
Eerste workshop in de The City is Ours reeks.
Project en expositie: The City is Ours
Een uitwisselingsproject voor jonge vrouwen in Amsterdam en Tunis.

Magazine