Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Gluklya, 1.5 meter, (2020)

Expositie: Drawing Stories

Drawing Stories is de bijdrage van Framer Framed aan de online presentatie van het Amsterdam Museum Corona in de Stad. Deze digitale tentoonstelling toont de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en haar bewoners. Verschillende organisaties dragen bij aan deze tentoonstelling en het opbouwen van een collectie, waaronder Framer Framed.

Deze online presentatie verandert met de tijd en weerspiegelt de ontwikkeling van verhalen, ervaringen en verwachtingen van de deelnemende kunstenaars. Zij tekenen verhalen gebaseerd op hun observaties en ervaringen.

Van het ene op het andere moment was alles anders. Gemis van geliefden, afstand houden en binnen blijven. De lockdown gaat gepaard met nieuwe hoop en ideeĆ«n: dat we op een breekpunt staan om alles anders te doen, dat welzijn vĆ³Ć³r welvaart gaat, dat duurzaamheid een leidend principe is als de consumptiemaatschappij plat ligt. Dat we lokale producenten en buurtwinkels moeten koesteren. Dat we de schoonheid zien van mensen en hun verhalen, de stad en natuur.

Voor sommigen wordt dit hoopvolle gevoel van verandering overstemd door angst of teleurstelling. Zijn we echt zo solidair als het minder gaat? Wie het goed heeft houdt het goed, wie niet die krijgt het slechter. Want hoe verloopt een lockdown als je niet gezond bent, zonder huis, baan, geld of in geestelijke nood?

Bij uitstek een periode waarin kunstenaars een cruciale rol innemen in het verbeelden, duiden en kritisch volgen. Wat blijft bij het oude, wat zal veranderen, wat kan veranderen? Reflecties van Amsterdamse kunstenaars op het nu, toen en toekomst in een periode van crisis.

Ook laten wij onszelf niet buiten beschouwing, Framer Framed een Amsterdamse presentatie instelling. Wie zijn we? Wat doen we? En hoe passen wij onze rol aan bij deze veranderingen?

Deelnemende kunstenaars
TuncTop
Marieke Zwart
Salim Bayri
We Sell Reality
Gluklya
Domenique Himmelsbach de Vries
BetweenTwoHands
i-psy Arts


Kunstwerken in opdracht

Alle werken van deze digitale tentoonstelling werden in opdracht van Framer Framed gemaakt om onze artistieke gemeenschap te steunen en te verzorgen. In een moment van crisis werd het al snel duidelijk dat het delen van verhalen, middelen, ideeƫn en zorg met kunstenaars van cruciaal belang zijn in het bevorderen van solidariteit en gemeenschappelijke banden tussen mensen en culturele sectoren in de stad waartoe we behoren.

Tijdens de lockdown ging TuncTop op ‘home residency’ en produceerde een cartoon documentaire Mokum Stories (2020) die zich richt op Amsterdam-Oost. Het werk is gebaseerd op echte verhalen verzameld in en rond de buurt van Framed Framed tijdens het begin van de pandemie.

We Sell Reality, een open source collectief bestaande uit creƫerde een serie graphics getiteld The Homeless Quarantine (2020-). Deze graphics creƫren een beeld van hoe vluchtelingen de Corona-crisis ervaren. De intieme en persoonlijke visuele verhalen zijn confronterend, contrastrijk, pijnlijk, grappig en echt. Ze geven inzicht in een wereld die meestal verborgen blijft.

Als een van onze deelnemende kunstenaars aan onze vorige tentoonstelling, Elsewheres Within Here (2019), presenteert Marieke Zwart een set getekende foto’s van het centrum van Nieuwendijk, waar zij al meer dan 10 jaar woont. Deze fototekeningen zijn onderdeel van haar laatste videowerk, The River. Getuige de transformatie van haar woonwijk van een straat vol mensen tot een roerloos landschap, legt Zwart dit historische moment op een fantasierijke en poĆ«tische manier vast.

Gluklya’s Corona Diary (2020) illustreert aan de hand van intieme tekeningen de gedachten van de kunstenaar over sociale afstandelijkheid. Met een openhartige en eerlijke toon onthult de begeleidende tekst Gluklya’s bezorgdheid over de machtsstructuren die ons dagelijks leven doordringen en hoe het onthullen van ‘kwetsbaarheid’ onzichtbare krachten van verandering kan opwekken.

Salim Bayri presenteert een verzameling dagelijkse schetsen, getekend met gouache, viltstift en potlood, die nonchalant en enigszins absurd overkomen, maar visueel aantrekkelijk zijn door de coherente stijl en tinten. De fantastische beeldtaal van de kunstenaar nodigt de kijker uit om het werk van dichterbij te bekijken, waarin vele semisociale politieke thema’s die de kunstenaar heeft ingebed, kunnen worden ontdekt.

Tijdens de lockdown creƫerden onze residency-kunstenaars in Werkplaats Molenwijk BetweenTwoHands, bestaande uit beeldend kunstenaars Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek, Ecognosis, Work in Process. De stop-motion animatiefilm illustreert op fantasierijke wijze hoe onze wereld eruit zou kunnen zien als de mens de aarde zou verlaten en de natuur de overhand zou nemen.

GeĆÆnspireerd door de vele samenzweringstheorieĆ«n rond de lockdown en het coronavirus, tekent Domenique Himmelsbach de Vries ideeĆ«n en fantasieĆ«n op over zaken die te maken hebben met de nieuwe wereldorde waarin we ons bevinden.

Tijdens de lockdown hebben onze onderwijscoƶrdinatoren op afstand samengewerkt met kunstenaar Karine Versluis en i-psy Arts om Stay Strong Photo Stories uit te voeren. Dit is een serie online fotoworkshops voor immigranten met psychische problemen en jongeren in de jeugdzorg.


Interview

Op 28 mei 2020 organiseerde Amsterdam Museum een live stream paneldiscussie met Framer Framed en vroeg Josien Pieterse om het curatoriƫle concept van de ruimte te delen. Twee van onze deelnemende kunstenaars TuncTop en Elke Uitentuis waren ook aanwezig om hun creatieve proces te delen. Bekijk het interview: (bijdrage van Framer Frame begint vanaf 37:10).

Een uitgebreide motivatie over het project is hier te vinden.


Follow Up

Terwijl musea eind 2020 noodgedwongen werden gesloten, besloot Amsterdam Museum negen werken uit de online tentoonstelling Corona in de Stad uit te lichten en te exposeren op de binnenplaats van het museum. Een werk van Marieke Zwart, gepresenteerd in onze galerie Drawing Stories, was te zien in deze selectie. The River (2020) toont de Nieuwendijk, een oude woonstraat in Amsterdam waar Marieke woont. In plaats van de rivier van mensen die de straat vult, verbeeldt Marieke een denkbeeldige rivier die over de lege straat krult.

Marieke Zwart, The River (Flying Pig) (2020). Ā Amsterdam Museum, foto door Monique Vermeulen.

In samenwerking met diverse organisaties wil Corona in de Stad bewoners die in een isolement leven met elkaar verbinden, deze crisistijd in een grotere en historische context plaatsen en deze unieke tijdgeest vastleggen in getuigenissen, zodat mensen in de toekomst kunnen reflecteren op deze periode.

Corona in de Stad is nog steeds een doorlopende, zich uitbreidende tentoonstelling. Framer Framed werkt momenteel samen met Amsterdam Museum aan een nieuwe presentatie Shaping Feelings, waarin projecten worden belicht die Framer Framed de afgelopen maanden tijdens de lockdown heeft uitgevoerd. De opening van Shaping Feelings staat gepland voor april 2021.Collectiebeleid / Community & Learning / Online /

Exposities


Expositie: To those who have no time to play

Een solotentoonstelling door Gluklya
Powerplay ā€“ Deals All Over (2021) by We Sell Reality

Expositie: Powerplay ā€“ Deals All Over

Een kleurrijke installatie van het collectief We Sell Reality

Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Netwerk


Elke Uitentuis

Beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist

Salim Bayri

Kunstenaar

BetweenTwoHands

Kunstenaars duo

TuncTop

Kunstenaar

Marieke Zwart

Kunstenaar
Gluklya at Framer Framed

Gluklya aka Natalia Pershina-Yakimanskaya

Kunstenaar

Domenique Himmelsbach de Vries

Kunstenaar

Magazine