Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Framer Framed, Pixolar Photography_330
Simuda Nyuma, Foto: Cas Bool
Opening van Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never. Foto: Lara Tompa
Opening van Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never. Foto: Lara Tompa
Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never. Foto: Lara Tompa

6 aug –
6 sep 2015

Expositie: Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never

Openingstijden 6 augustus t/m 6 september 2015 woe-zon 14:00 – 22:00 Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam Route Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT.


De expositie Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never bij Framer Framed, samengesteld door de curators Robinah Nansubuga (UG) en Andrea Stultiens (NL) toont werk van Oegandese en Nederlandse kunstenaars gebaseerd op het archief van de Oegandese chief Ham Mukasa.

De expositie bevat werk van:
Emmanuel Lwanga
Sanaa Gateja
Fred Mutebi
Ian Mwesiga
Violet Nantume
Nathan Omiel
Achola Rosario
Sane (Eria Nsubuga)
Papa Shabani
Xenson Znja

En studenten van Uganda Christian University in Mukono en Academie Minerva in Groningen.

De titel Simuda Nyuma verwijst naar een trilogie geschreven door Ham Mukasa in de jaren dertig van de vorige eeuw. De schrijver Ham Mukasa was een chief uit Buganda, het koninkrijk in zuid-centraal Oeganda. Mukasa was op jonge leeftijd geschoold, bekeerd tot het Christendom en werd bekend als ‘de geleerde die nooit naar school ging’. Mukasa (ca. 1870-1956) schreef in de trilogie over de periode en levens van drie koningen, die regeerden vanaf halverwege de 19de eeuw tot en met de jaren dertig. Mukasa schreef in het Luganda, dat nu nog steeds de hoofdtaal is in zuid-centraal Oeganda. Zijn keuze om deze geschiedenis te beschrijven in de eigen taal en vanuit een lokaal perspectief, biedt een unieke aanvulling op bestaande bronnen vaak tot stand gekomen vanuit een Europees perspectief.

Simuda Nyuma_Foto's Cas Bool_7683

In de familiecollectie van Mukasa, bestaande uit foto’s, boeken, manuscripten en documenten, vond curator Andrea Stultiens een lijst die illustraties beschreef die in de boeken hadden moeten worden opgenomen maar destijds niet zijn gecreëerd. De lijst is gebruikt als een startpunt voor zowel Oegandese als Nederlandse kunstenaars om zich in een specifiek historisch tijdperk te verdiepen en om alsnog een selectie van de beelden van Mukasa’s lijst te creëren. Negen Oegandese kunstenaars en twee groepen studenten, één groep van de Uganda Christian University in Mukono en één van de Akademie Minerva in Groningen, hebben middels hun visuele interpretaties bijgedragen aan het project. Onder aan de pagina is een link te vinden naar een hand-out met achtergrond informatie over individuele werken in de expositie.

De Oegandese curator Robinah Nansubuga werd betrokken bij het project door haar persoonlijke interesse in cultuurgeschiedenis in het algemeen, en cultuurgeschiedenis van oost-Afrika in het bijzonder. Voor Stultiens is het project deel van een groter onderzoek. Daarbinnen kijkt ze naar verschillende manieren waarop fotocollecties in Oeganda kunnen worden gebruikt voor ontwikkeling en uitbreiding van historische nationale verhalen.

Framer Framed_Pixolar Photography-52_500

Public Program
Naast de tentoonstelling organiseert Framer Framed een public program, Perspectives, bestaande uit verdiepende evenementen parallel aan de tentoonstelling. Samengesteld door Amal Alhaag, met dank aan Stichting Doen voor hun financiële steun.

De-toothing Africa
11 augustus, 20:00
Een avond over het persoonlijke familie archief van Caroline Kamya

Deciphering and Reclaiming Histories
25 augustus, 20:00
Artist talk met deelnemende kunstenaar Papa Shabani en performance van Xenson Znja

Questioning the explorer
1 september, 20:00
Met een performances van Xenson Znja, een presentatie van Teresa Maria Nerio en lezing door kunstcriticus David Kaiza.

Inhoudelijk advies werd geboden door 32º Degrees East: Ugandan Arts Trust, een centrum in Kampala dat als doel heeft om Oegandese kunst onder nationale en internationale bekendheid te brengen. Zo produceerden Emmanuel Lwanga, Achola Rosario en Papa Shabani hun werk voor Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never tijdens een artist in residency bij 32º Degrees East.

Framer Framed_Pixolar Photography-49_500

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van het Mondriaan Fonds en Stichting Doen.

———————————————-

Werk van Andrea Stultiens is momenteel ook te zien in de gelijktijdige expositie Global Imaginations (2015) in De Meelfabriek in Leiden.



Koloniale geschiedenis /

Agenda


In Dialogue II: Ondervraging van de ontdekkingsreiziger
Kan een ‘artistieke pelgrimstocht’ bijdragen aan het opnieuw toe-eigenen van Afrikaanse geschiedenissen?
In Dialogue I: Het ontcijferen en terugwinnen van geschiedenissen
Artist talk met deelnemende kunstenaars Papa Shabani en Xenson Znja.
De-toothing Africa - Een intieme lezing van een familie archief uit Oeganda
Een cinematografische installatie van Caroline Kamya en Amal Alhaag.

Netwerk


Xenson Znja

Kunstenaar

Emmanuel Lwanga

Kunstenaar, beeldhouwer

Papa Shabani

Kunstenaar

Sanaa Gateja

Kunstenaar

Fred Mutebi

Kunstenaar

Sane (Eria Nsubuga)

Kunstenaar

Violet Nantume

Kunstenaar

Ian Mwesiga

Kunstenaar

Achola Rosario

Kunstactivist en Schrijver

Nathan Omiel

Kunstenaar

Robinah Nansubuga

Curator

Andrea Stultiens

Kunstenaar, onderzoeker

Magazine