Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Robinah Nansubuga

Robinah Nansubuga

Robinah Nansubuga is zelfstandig curator, geboren in 1986 in Masaka (Oeganda). Robinah begon haar carrière in 2004, als cultureel leidinggevende bij het Ndere Cultural Centre, waarna ze overstapte naar Afriart Gallery. Na verschillende solo- en groepstentoonstellingen te hebben georganiseerd, werd ze curator en galeriemanager bij Fas Fas Art Gallery in Kampala. Vervolgens was Robinah projectmanager bij 32° East | Ugandan Arts Trust, een centrum voor hedendaagse kunst in Kampala. Ze is initiatiefnemer van Ekyoto (bonfire), een kritisch discussieplatform gericht op storytelling en Oegandese tradities.

Robinah heeft verschillende tentoonstellingen gemaakt, zowel binnen als buiten Oeganda:
– ‘Women without Borders’ in Kinshasa (Democratische Republiek Congo) een tentoonstelling met vrouwelijke kunstenaars in Oost- en Centraal Afrika
– ‘Order in chaos’, een solotentoonstelling in o.a. Nafasi Art Space (Tanzania)
– Ze was co-curator bij KLA ART 014 Contemporary Art Festival
– ‘Peace and Conflict’, in samenwerking met de Malinese curator Hama Goro
– ‘The Know Go Zone’ is het resultaat van haar deelname aan de Bayimba/ 32° East Curators Workshop
– Als gastcurator heeft ze deelgenomen aan de National Civil Society Organisation wedstrijd met de tentoonstelling ‘Our country, our dignity, my duty’ 2013.

Verder heeft Robinah een workshop over beeldende kunst georganiseerd bij Bayimba Art Journalism en deelgenomen aan de Independent Curators International Workshop in Johannesburg. Ze is uitgenodigd als spreker op een erfgoedconferentie tijdens de Yango Biënnale.
Robinah werkt momenteel aan verscheidene projecten, waaronder het organiseren van de tentoonstelling WHOIS WE? waarbij de identiteit van kunst en de positie van de kunstenaar binnen die identiteit wordt bevraagd. Ze is erg geboeid door taal en werkt momenteel aan een onderzoek naar wat informeel geschoolden zoals zijzelf over dit onderwerp zeggen.


Exposities


Expositie: Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never

Een hedendaagse interpretatie van ontbrekende stukken in een Oegandees archief van Ham Mukasa. Samengesteld door Robinah Nansubuga en Andrea Stultiens

Magazine