20 May 2011 – 09:30
Symposium: Gedeeld Erfgoed - theorie en praktijk gespiegeld
Locatie Museum Maluku Kruisstraat 313 3581 GK Utrecht 030 236 7116
Kosmopolis Utrecht presenteert, in samenwerking met het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) en het Museum Maluku en Framer Framed, op vrijdag 20 mei 2011 het symposium Gedeeld Erfgoed: theorie en praktijk gespiegeld in het Museum Maluku te Utrecht.
In het symposium wordt ingegaan op de sporen die de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft achtergelaten in Nederland én in de voormalige Nederlandse koloniën overzee. Onderzoekers, kunstenaars, curatoren en documentalisten lichten hun werk toe en laten aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe deze gedeelde geschiedenis doorwerkt en is terug te zien in hedendaagse culturen.
Recent en lopend onderzoek vormen de inspiratiebron van het symposium. In 2010 verschenen Spiegelreflex van professor Susan Legêne en Oorlogserfgoed Overzee van dr. Esther Captain en dr. Guno Jones. In beide publicaties staan de sporen centraal die het koloniale verleden in foto’s, verhalen, herinneringen en (kunst)voorwerpen hebben achtergelaten. Het zijn de beelddragers van herinneringen. Susan Legêne (VU) en Esther Captain (NIOD, UU) lichten hun onderzoek toe.
Daarnaast komen lopend onderzoek van professor Gloria Wekker (UU) en bijzonder hoogleraar Pamela Pattynama (UVA) aan bod. Zij vertellen respectievelijk over het collectief cultureel geheugen van de witte Nederlandse psyche (Wekker) en over de waarde en zeggingskracht van koloniale fotocollecties, en hoe deze zijn samengesteld en tentoongesteld (Pattynama).
Na elke voordracht geven twee professionals (kunstenaars, documentalisten, curatoren) een korte presentatie waarin het onderzoek van de hoofdsprekers wordt gespiegeld aan hun werk.
De lezingen worden afgewisseld met de muziektheatervoorstelling Rauwe Sprookjes van theatergroep VILT, een liefdevolle, humoristische voorstelling waarin de acteurs hun roots tot leven wekken en de documentaire Zwart Belicht van Tessa Boerman, waarin zwarte personages in de schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders (Rubens, Rembrandt en Jordaens) worden belicht. Tevens kunnen deelnemers het Museum Maluku bezoeken, incl. een tentoonstelling met hedendaagse kunstwerken van Molukse Nederlanders.
Sprekers
Annie Fletcher (Van Abbemuseum),
Tessa Boerman (programma- en documentairemaker),
Kaori Maekawa (Sophia University, Japan/Nationaal Archief),
Sara Blokland (kunstenaar),
Asmara Pelupessy (curator).
Dagvoorzitter is dr. Francio Guadeloupe (UVA).
Voertaal
Nederlands, met enkele Engelstalige voordrachten
Indonesië / Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis /