Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Esther Captain. Fotograaf Suzanne Liem

Esther Captain

Dr. Esther Captain is historicus, coördinator van het Kenniscentrum van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en bestuurslid van Framer Framed. Ze is een associate researcher bij het Nationaal Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, NIOD te Amsterdam en geassocieerd met het Centre for the Humanities van Universiteit Utrecht.

Daarvoor was zij hoofd research bij het Nationaal Comité 4 en 5 Mei in Amsterdam. Captain werkte als PhD onderzoeker bij Universiteit Utrecht en de UvA, en was aangesloten met Utgers University (NJ, USA) en fellow van het National Endowment of the Humanities at the East-West Center of the University of Hawaii.

Ze heeft veelvuldig gepubliceerd over, en specialiseert zich in de erfenis van de Tweede Wereldoorlog in overzeese territoriums, herinnering en erfgoed studies en postkoloniale geschiedenis. Een selectie van haar publicaties: Oorlogserfgoed overzee. De erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname (Amsterdam: Bert Bakker, 2010) en Wandelgids. Sporen van de Slavernij in Utrecht (Centre for the Humanities, Universiteit Utrecht, 2013).

Naast dat ze een historicus met een PhD-graad is, is Esther Captain ook handlezer. Door haar academische bekwaamheid te combineren met haar kennis van handlezerij, verbindt ze haar analytische inzichten met elementen die haar vertrouwd zijn vanuit haar Indonesisch-Nederlandse achtergrond. In 2013 was ze klaar met haar training in handlezerij met bekende handlezer Ellen Duim. Ze heeft handlezerij gedaan bij onder andere Happinez Festival, Lotus Beurs en de Margriet Winter Beurs. Haar kennis van handlezerij blijft actueel door maandelijkse sessies van intervisie met collega’s Katinka Bartels en Greetje Schaap.


Agenda


Symposium: In the future everything remains uncertain
Een discussie over Nederlands collectiebeleid
Feminist art practice today: pushing the boundaries
Dialogue on what feminist art practice means today; with Iris Kensmil, Chandra Frank, Elizabeth Kleinveld and Milo van der Maaden
Gedeeld Erfgoed – theorie en praktijk gespiegeld
Symposium over de sporen van de Nederlandse koloniale geschiedenis

Magazine