Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Illustration: Sieojeng Tsao (2020)

25 jun 2020
19:00 - 21:00

Online Panel: Prevention is Better than Hate

Gezien het feit dat we getuige zijn van de fatale uitkomst van de raciale verdeeldheid en geweld in de wereld, is dit nu het cruciale moment voor een open gesprek om vervolgens als gemeenschap een collectieve reactie te organiseren. Framer Framed en Pan Asian Collective nodigen je uit voor een reeks van twee online rondetafelgesprekken met kunstenaars, activisten en wetenschappers, waarin anti-Aziatisch racisme tijdens de pandemie wordt besproken.

De wereldwijde pandemie COVID-19 heeft in meerdere dimensies een schaduw op de samenleving geworpen. Het coronavirus brengt niet alleen de volksgezondheid in gevaar, maar ook de gedeelde waarde van sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en een open samenleving.

De wereldwijd toenemende anti-Aziatische racisme is een belangrijk symptoom van deze pandemie en Nederland is er niet van vrijgesteld. Nederlanders met een Aziatische afkomst zijn het slachtoffer geweest van schokkende aanvallen, zowel fysiek als verbaal. Schaamteloze uitingen van racisme in de reguliere media hebben boze reacties uit de Nederlands-Aziatische gemeenschappen losgemaakt. Een belangrijk voorbeeld hiervan was ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’, een discriminerend carnavalslied omtrent het coronavirus uitgezonden door Radio 10 (titel is een woordspeling met ‘Chinezen’ en ‘genezen’.)

Gemodereerd door Esther Captain, wordt elke sessie geopend met korte presentaties van kunstenaars die hun werk delen die aansluiten bij het thema ‘angst als epidemie’. In de opkomende edities zullen de panelleden en het publiek zich verdiepen in onderwerpen zoals; de invloed van racisme op artistieke praktijken, de geschiedenis van Anti-Aziatisch racisme in de Nederlandse samenleving en de intersecties van kunst en Anti-Aziatisch activisme. Met mensen uit verschillende disciplines pogen Framer Framed en Pan Asian Collective samen creatieve protestmethoden te genereren waarin de volgende vraag centraal staat: hoe kunnen we het bewustzijn vergroten en solidariteit creëren op zowel lokaal als internationaal niveau?


Het panel wordt op 25 juni vanaf 19:00 CEST op YouTube gestreamd. U kunt zich abonneren op het YouTube-kanaal van Framer Framed.

Dit evenement is GRATIS en in het Engels en wordt ook opgenomen voor de online programmering van Framer Framed.

Save the date voor het 2e evenement
2 juli, 19:00 -21:00 uur live op Framer Framed’s YouTube-kanaal.Online / Action Research / Diaspora / Kunst en Activisme / Migratie /

Agenda


Pop-up expositie: Het is maar een grapje
Pop-up expositie en artist talk over Aziatische stereotypen ism Pan Asian Collective
Online Panel: Prevention is Better than Hate II
Een gesprek over Anti-Aziatisch Racisme

Netwerk


Hui-Hui Pan

Oprichter van Pan Asian Collective

Jiye Seong-Yu

Yung-Tuan Ku

Percussionist

Bin Koh

Kunstenaar

Aram Lee

Kunstenaar

Esther Captain

Historicus