Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Illustration: Sieojeng Tsao (2020)
Beeld Ming Ong Chuang
Het begon allemaal met een 'grap' (2020) van Chuan Ming Ong's
nihao-smaller
Chuan Ming Ong, Het begon allemaal met een 'grap' (2020)

1 Oct ‚Äď
11 Oct 2020

Pop-up expositie: Het is maar een grapje

“Het is maar een grapje/It’s just a joke” is een online campagne van¬†Pan Asian Collective en Asian Raisins om het anti-Aziatische racisme in de Nederlandse samenleving aan te kaarten.

Pan Asian Collective en Asian Raisins proberen met hun campagne racistische grappen aan te pakken door te tonen hoe deze grappen racisme normaliseren. De campagne bestaat uit een serie illustraties van Nederlandse kunstenaars met Aziatische roots, die stuk voor stuk diepgaande en persoonlijke verhalen vertellen over discriminatie, geweld, racistische grappen en de gevolgen daarvan.

Op 1 oktober nodigt Framer Framed en Pan Asian Collective je uit voor de afsluiting van deze campagne, waarbij de deelnemende kunstenaars hun kunstwerken bij Framer Framed tentoonstellen. De werken zijn te zien van 1 tot en met 11 oktober. De werken zijn te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden.

Covid-19 heeft de opkomst van anti-Aziatisch racisme in de hele wereld aangewakkerd, en Nederland is geen uitzondering. De pandemie ontketende golven van onverwachte haat, die zich vaak manifesteerden als het uitlachen van Nederlandse bewoners van Aziatische afkomst. Veel kunstenaars met Aziatische roots in Nederland die deze ervaring deelden, namen deel aan de campagne en vertelden met behulp van beelden en video’s hun eigen verhalen over de effecten van dit soort “grappen” online met de hashtag #IkLachNiet.

Een belangrijk beeld uit de campagne was de ¬†illustratie Het begon allemaal met een ‘grap’ (2020) van Chuan Ming Ong’s. Het beeld op basis van de eigen ervaring van de illustratoren toont een jongen op de grond die zichzelf beschermt tegen een aanval.


Preventie is beter dan haat

Als onderdeel van de Pan Asian Collective en Asian Raisins campagne organiseerde  Framer Framed eerder twee online gesprekken over alledaags racisme en de invloed van Covid-19. Tijdens de bijeenkomsten Preventie is beter dan haat bespraken kunstenaars, activisten en onderzoekers de invloed van Covid-19 op anti-Aziatisch racisme. De gesprekken zijn hier online terug te kijken.


Reserveren

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de presentatie van 1 oktober. Deelname is gratis en de voertaal is Engels.  Voor het de presentatie van 1 oktober kun je reserveren via Eventbrite. Na 1 oktober zijn de werken te bezichtigen tijdens onze reguliere openingstijden. Daarvoor is geen reservering voor nodig.

Onze coronamaatregelen
Om je eigen veiligheid en die van het Framer Framed team te garanderen, vragen we je om de Corona richtlijnen goed door te nemen voordat je de expositieruimte bezoekt. Onze Coronamaatregelen kan je hier vinden. Wij verzoeken je om een mondkapje te dragen tijdens de publieke evenementen.Collectieven / Action Research / Diaspora / Politiek Klimaat /

Agenda


Online Panel: Prevention is Better than Hate II
Een gesprek over Anti-Aziatisch Racisme
Online Panel: Prevention is Better than Hate
Een gesprek over Anti-Aziatisch Racisme

Netwerk


Phi-Yen Phan

Visual creator

Anna June

Illustrator

Tja Ling Hu

Kunstenaar en illustrator

Alexandra Hsu

Visual communication designer

Hui-Hui Pan

Oprichter van Pan Asian Collective