Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Illustration: Sieojeng Tsao (2020)
Beeld Ming Ong Chuang
JOKE

1 okt –
11 okt 2020

Het is maar een grapje

“Het is maar een grapje/It’s just a joke” is een online campagne van Pan Asian Collective en Asian Raisins om het anti-Aziatische racisme in de Nederlandse samenleving aan te kaarten.

Pan Asian Collective en Asian Raisins proberen met hun campagne racistische grappen aan te pakken door te tonen hoe deze grappen racisme normaliseren. De campagne bestaat uit een serie illustraties van Nederlandse kunstenaars met Aziatische roots, die stuk voor stuk diepgaande en persoonlijke verhalen vertellen over discriminatie, geweld, racistische grappen en de gevolgen daarvan. Op 1 oktober nodigt Framer Framed en Pan Asian Collective je uit voor de afsluiting van deze campagne waarbij de deelnemende kunstenaars hun kunstwerken bij Framer Framed tentoonstellen. De werken zijn te zien tot 11 oktober.

Covid-19 heeft de opkomst van anti-Aziatisch racisme in de hele wereld aangewakkerd, en Nederland is geen uitzondering. De pandemie ontketende golven van onverwachte haat, die zich vaak manifesteerden als het uitlachen van Nederlandse bewoners van Aziatische afkomst. Veel kunstenaars met Aziatische roots in Nederland die deze ervaring deelden, namen deel aan de campagne en vertelden met behulp van beelden en video’s hun eigen verhalen over de effecten van dit soort “grappen” online met de hashtag #IkLachNiet.

Chuan Ming Ong’s illustratie Het begon allemaal met een ‘grap’ (2020) werd gebruikt als voornaamste beeld voor de campagne. Het beeld op basis van de eigen ervaring van de illustratoren toont een jongen op de grond die zichzelf beschermt tegen een aanval.

Lees hieronder hoe te reserveren.

Illustration: Sieojeng Tsao (2020)

Framer Framed organiseerde eerder twee online gesprekken over dit onderwerp. De bijeenkomsten Preventie is beter dan Haat met kunstenaars, activisten en onderzoekers besprak de invloed van Covid-19 op anti-Aziatisch racisme.


Reserveren

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Gelieve te reserveren via Eventbrite.

Om je eigen veiligheid en die van het Framer Framed team te garanderen, vragen we je om de Corona richtlijnen goed door te nemen voordat je de expositieruimte bezoekt. Onze Corona Maatregelen kan je hier vinden. Wij adviseren om een niet-medisch mondkapje te gebruiken tijdens de publieke evenementen.

Deelname is gratis en de voertaal is Engels.

 Collectieven / Diaspora / Political Climate /

Agenda


Online Panel: Prevention is Better than Hate II
Een gesprek over Anti-Aziatisch Racisme
Online Panel: Prevention is Better than Hate
Een gesprek over Anti-Aziatisch Racisme

Netwerk


Phi-Yen Phan

Visual creator

Anna June

Tja Ling Hu

Visual artist and illustrator

Alexandra Hsu

Visual communication designer

Hui-Hui Pan

Oprichter van Pan Asian Collective