Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Expertmeeting & Tentoonstellingslezing, Westfries Museum. Foto: Annosh Urbanke

4 jul 2019
13:00 - 17:00

Expertmeeting & Tentoonstellingslezing, Westfries Museum

Framer Framed organiseert een Expertmeeting & Tentoonstellingslezing in samenwerking met het Westfries Museum in Hoorn. Deze bijeenkomst is erop gericht een multi-perspectief te bieden op de huidige tentoonstelling in het Westfries Museum: Depok, de droom van Cornelis Chastelein. De tentoonstelling zelf dient hierbij als aanleiding voor het bespreken van het presentatiebeleid van museale instituten in relatie tot historisch beladen thematiek, in het algemeen.


Tijdens dit evenement zullen een aantal sprekers met museale en wetenschappelijke achtergrond een korte lezing geven, waarbij ze hun ervaring van de tentoonstelling en hun visie op museaal presentatiebeleid delen. Kwesties die worden besproken variëren van de rol van wetenschappelijk onderzoek in het ontwikkelen van tentoonstellingen, inclusiviteit in presentatiebeleid (en de dilemma’s die dit met zich meebrengt), de selectie- en evaluatiecriteria die musea zouden moeten handhaven in hun collectiebeleid, en de vraag hoe kan worden omgegaan met een collectie die niet compleet is. De sprekers zijn historica en universitair docent Caroline Drieënhuizen, NIOD onderzoekster Stephanie Welvaart en curator Gijs Stork. Na de lezingen wordt het gesprek geopend naar het publiek waar antropologe, historica en één van de tentoonstellingsmakers Nonja Peters aanwezig zal zijn voor reactie. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Esther Captain, onderzoekster en projectcoördinator bij het KITLV.


Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst zal binnenkort op onze website te zien zijn. Houd ook onze agenda in de gaten voor aankomende gerelateerde evenementen!
Gedeeld erfgoed / Contested heritage / Indonesië /

Netwerk


Esther Captain

Historicus