Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

John Jansen van Galen

John Jansen van Galen

John Jansen van Galen (Velp, 15 juli 1940) is een Nederlands journalist en schrijver. Jansen van Galen studeerde in 1965 af in de politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij bijna drie jaar lang verslaggever was bij het Algemeen Handelsblad. In 1968 stapte hij over naar de Haagse Post (HP) waar hij in januari 1986 hoofdredacteur werd. In de periode 1969 tot 1985 was hij tevens actief bij de VPRO-radio. Jansen van Galen maakte daar onder andere reportages over Suriname. In 1970 bezocht hij het land voor het eerst, hier zou hij later ook meerdere boeken over schrijven. Vanaf 1990 is hij presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Naast het werk voor de radio schreef hij veel columns voor onder andere Het Parool, NRC Handelsblad en Natuurbehoud (kwartaalblad van Vereniging Natuurmonumenten).

Jansen van Galen schreef diverse boeken over (voormalige) Nederlandse koloniën en politici. Zijn boeken Kapotte plantage. Een Hollander in Suriname (1995) en Hetenachtsdroom (2000), over het Surinaamse nationalisme, beleefden meerdere herdrukken. Hij publiceerde een aantal boeken over wandelen, waaronder Wandelen om Amsterdam (2002) en Wandelen op de Wadden (2003). Ook schreef hij boeken over Suriname, Nieuw-Guinea, de jaren zeventig en een aantal biografieën. In 2013 verscheen zijn publicatie Afscheid van de kolonien. Het Nederlandse dekolonisatiebeleid 1942-201, bij Atlas Contact.

Als onderdeel van het evenement Hacking History (2012), georganiseerd door Framer Framed in samenwerking met het Amsterdams Comité 4 en 5 Mei, gaf John Jansen van Galen een lezing over het Van Heutz-monument in Amsterdam, waarin hij in gaat op de Nederlandse herinneringscultuur, de relatie tussen Nederland en Indonesië en de representatie ervan in de openbare ruimte.

Momenteel is John Jansen van Galen guest researcher bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES; verbonden met de Universiteit van Amsterdam) waar hij werkt aan een project over de dekolonisatieprocessen bij de verschillende Nederlandse koloniën.

Bron: Wikipedia


Agenda


Hacking History
Een brainstorm over de relatie tussen Nederland en Indië en haar representatie in de openbare ruimte.

Magazine