Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

James Ormsby

James F. Ormsby (1957) is een kunstenaar uit Nieuw-Zeeland, behorend tot de volkeren Ngati Maniapoto, Waikato, Te Arawa en Katimana. Hij is geboren en getogen in Hamilton, Nieuw-Zeeland en opgeleid als docent. Vanaf 1981 verbleef hij in Melbourne, Australië, om te werken en te studeren aan een bachelor in Onderwijskunde die hij in 1990 behaalde. Daarna doceerde hij vormgeving aan de Universiteit van Melbourne. In 2002 behaalde hij een master of Fine Art van de Royal Melbourne Institute of Technology en begon met exposeren in galerieën.
Ormsby werkt vanuit zijn studio in Omanu, Bay of Plenty en doceert daarnaast als gastdocent door heel Nieuw-Zeeland.

Zijn kunst bestaat uit tekeningen en schilderijen die zowel in solo- als groepstentoonstellingen worden getoond. Zijn werk, waarin transculturele thema’s en hedendaagse interpretaties van de geschiedenis van de Maori aan bod komen, wordt als een belangrijke stem in hedendaagse Maori kunst beschouwd. Tegelijkertijd zoekt hij de grenzen op van de tradities in het tekenen. Hij maakt grootse werken die zeer persoonlijk zijn.

De laatste jaren heeft hij grote solotentoonstellingen gehouden in Nieuw-Zeeland. Zijn meest recente werk is Psaltearoa dat in mei 2011 in de Whitespace Gallery in Auckland (NZ) is geëxposeerd, en in juli 2011 onderdeel is van de tentoonstelling Current in de October Gallery in Londen.
Psaltearoa brengt verschillende zaken bijeen: een psalmboek (geïllustreerd manuscript) en Aotearoa (Nieuw-Zeeland). De tekeningen refereren aan de beroemde Engelse ‘Ormesby Psalter’ die in opdracht van de 13e-eeuwse monnik Robert Ormesby is gemaakt. Daarmee vormt het werkt een voortzetting van whakapapa (geschiedenis) van de Engelse invloed in Nieuw-Zeeland.

Ormsby’s werk maakt deel uit van belangrijke Nieuw-Zeelandse en Australische collecties, waaronder het Museum of New Zealand – Te Papa o Tongarewa in Wellington, het Waikato Museum in Hamilton en The University of Melbourne.


Agenda


Indigenous Art Now!
Panel discussie bij het verschijnen van Artlink Indigenous.