Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

28 jun 2011 – 15:00

Indigenous Art Now!

Reserveren aanbevolen

Start: 15:00 uur Gratis toegang   October Gallery 24 Old Gloucester Street London WC1N 3AL, Engeland   Tel. + 44 (0)20 7242 7367


Achtergrond
In samenwerking met het Australische kunsttijdschrift Artlink en de October Gallery in Londen organiseert Framer Framed op 28 juni 2011 een debat naar aanleiding van het verschijnen van Artlink Indigenous #1 Beauty and Terror, de eerste in een serie themanummers waarin recente ontwikkelingen in de inheemse hedendaagse kunst in Australië onder de loep worden genomen. Dit debat is een vervolg op de succesvolle bijeenkomst rond Blak on Blak in het AAMUMuseum voor hedendaagse Aboriginal kunst – in mei 2010.

De hedendaagse inheemse kunst in Australië is niet onder een noemer te vangen: kunst uit afgelegen gebieden, kunst uit de stad, kunst die deze werelden samenbrengt of kunst die geen geografische binding heeft, zijn allemaal onderdeel ervan. De kunstenaars maken deel uit van de geglobaliseerde kunstmarkt met haar eigen discours, maar hun afkomst speelt nog altijd een belangrijke rol in de receptie en beoordeling van het werk. Hierin ligt ook de paradox: de kunstenaars willen autonome erkenning voor hun werk, gebaseerd op de ‘regels’ van de hedendaagse kunst, maar identificeren zich tegelijkertijd ook sterk met hun achtergrond en maken hiervan gebruik in hun werk.

In de bijeenkomst zullen kunstenaars als Fiona Foley, Vernon Ah Kee en Christian Thompson spreken over hun werk en bovenstaande vragen. Ook enkele kunstenaars uit Nieuw-Zeeland die vanaf 23 juni hun hedendaagse werk tentoonstellen in de expositie Current in de October Gallery, zullen aan het debat deelnemen. Christian Thompson zal een performance verzorgen.

Het debat wordt geleid door Daniel Browning, gastredacteur van Artlink Indigenous en kent bijdragen uit de wereld van musea, universiteiten en de kunst.

Om 18.00 uur wordt het nieuwe themanummer feestelijk gepresenteerd door Dr. Anthony Gardner, een Australische post-doctoraal onderzoeker aan het Courtauld Institute of Art.

Gasten

Daniel Browning: journalist, radiomaker, gastredacteur Artlink Indigenous
Fiona Foley: kunstenaar
Vernon Ah Kee: kunstenaar
Christian Thompson: kunstenaar
James Ormsby: kunstenaar
Georges Petitjean: curator AAMU
Stephanie Radok: kunstenaar, schrijver, gastredacteur Artlink Indigenous
Dan Rycroft: docent kunstgeschiedenis, University of East Anglia
Natasha McKinney: curator British Museum
Anthony Gardner: kunsthistoricusHedendaagse Aboriginal kunst /

Agenda


De eigen blik - Blak on Blak
Blak on Blak - lezing van Australische blak kunst, mythes en realiteit in percepties van hedendaagse inheemse praktijken.

Netwerk


Vernon Ah Kee

Kunstenaar

Stephanie Radok

Kunstenaar, schrijver, redacteur

Natasha McKinney

Curator

Daniel Browning

Radiopresentator, producer

Georges Petitjean

Kunsthistoricus, curator, auteur

Fiona Foley

Kunstenaar, curator

Christian Thompson

Kunstenaar

James Ormsby

Kunstenaar

Anthony Gardner

Kunsthistoricus

Daniel Rycroft

Kunsthistoricus

Magazine