Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Lovisa Salomonsson

Op wat voor manier is het discours van Framer Framed verbonden met je eigen interessegebied/studie/(kunst)praktijk?

Ik heb aan de kunstacademie gestudeerd in Zweden, waarna ik culturele wetenschappen in Nederland studeerde. Daarna ging ik in verschillende werkvelden aan de slag. Framer Framed heeft mij uiteindelijk de kans gegeven om weer terug te gaan naar mijn essentie, namelijk kunst.

Wat voor content zou je van Framer Framed tijdens deze pandemie online willen zien?

Ik begrijp dat het nu mogelijk is een om een virtuele tour te verzorgen, maar er zijn natuurlijk ook tal van andere opties. Het Rijksmuseum, bijvoorbeeld, zet nu video’s online gemaakt door hun curatoren die vanuit huis werken. Zij informeren daarnaast mensen aan de hand van foto’s van kunstwerken uit hun collectie. Ook online lezingen en presentaties zouden geweldig zijn. Het is zelfs mogelijk om kunstenaars aan het woord te laten over hun werkwijzen en technieken.

Heeft Framer Framed je geïnspireerd om bepaalde dingen anders te doen, te bekijken of te benaderen?

Alleen al het omringd zijn door inspirerende mensen die werken voor Framer Framed, of op bezoek komen, heeft mij gemotiveerd om mijn aan te melden voor een master ‘curating’. Tentoonstellingen zijn een fantastische manier uitwisseling op gang te brengen van gedachten, gevoel, cultureel erfgoed enzovoorts. Het kan een grote impact hebben, zowel op individueel niveau als op maatschappelijk niveau. Ik weet zeker dat ik hier mijn leven aan wil wijden. In het bijzonder geldt dit voor de huidige expositie On The Nature Of Botanical Gardens, deze is erg inspirerend voor mij. Als Vietnamese, afkomstig uit een land dat niet erg zichtbaar is op de culturele radar, heb ik sterk het gevoel gehad dat Vietnam niet erg interessant zou zijn voor de rest van de wereld. Echter deed het voorbeeld van het Indonesische perspectief mij beseffen dat het absoluut van belang is en de moeite waard, om verschillende culturen met elkaar te delen. Deze manier van communiceren van cultuur tot cultuur brengt onderling begrip teweeg. Het is een eerlijke en waardige manier om verschillende denkwijzen een podium te bieden en dit gelijktijdig op een democratische manier te doen. Door middel van exposities kunnen we laten zien wat we belangrijk vinden.


Magazine