Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Performance 'In a Human Breath' (2017), choreography by Tuan Mami, performed by Titus Elias. Photo Minouche Wardenaar

Tweejarig masterprogramma: Planetary Poetics

In samenwerking met kunstenaar Dorine van Meel, Atelier Picha (DRC) en Futuros Indígenas (MX) organiseert Framer Framed een nieuwe masterprogramma bij het Sandberg Instituut;
Planetary Poetics.

Vanaf september 2023 stelt dit tweejarige masterprogramma deelnemers in staat om artistiek onderzoek naar de klimaatcrisis te ontwikkelen, waaronder klimaatrechtvaardigheid, landteruggave en herstelbetalingen, reproductieve rechtvaardigheid en vormen van verzet aan bod zullen komen.

Over het programma

De klimaatcrisis is een van de dringendste uitdagingen van onze tijd. De verstrekkende gevolgen van een globale economie gebaseerd op extractie en uitputting zijn terug te vinden in de verwoesting van leefgebieden, rivieren, oceanen, bossen, dieren, planten en volkeren. Een deel van dit ecologische geweld speelt zich al eeuwenlang af, op lokale schaal, met directe gevolgen voor miljoenen mensen en hun bestaansmiddelen. De klimaatcrisis voltrekt zich langzaam en buiten het zicht, waarbij ons milieu, klimaat en lichaam geleidelijk veranderen.

Hoe kunnen we een kritische positie vol verbeeldingskracht innemen ten opzichte van deze crisis en haar lange geschiedenis die donkere schaduwen werpt voorbij het heden? Welke artistieke strategieën kunnen cultuurbeoefenaars ontwikkelen om zich in te zetten en interventies te plegen? Hoe kunnen we ons aansluiten bij de strijd van bestaande sociale bewegingen die deze neokoloniale krachten dagelijks weerstaan? Hoe kunnen we leren van en met elkaar, voorbij relaties van eigendom en uitroeiing?

Via Planetary Poetics willen we verschillende sociale ecologieën over de hele wereld met elkaar verbinden en experimenteren met nieuwe mogelijkheden van collectieve verbeelding, creatie en interventie.

Kandidaten

Framer Framed is op zoek naar kandidaten die zowel collectief als individueel willen werken aan urgente vraagstukken die door de klimaatcrisis ontstaan, systemen van artistieke interventie en respons willen verkennen, en die geïnteresseerd zijn in strategieën van zelforganisatie om netwerken van solidariteit te creëren, voorbij de bestaande machtsdynamiek. Kandidaten mogen achtergronden hebben in verschillende disciplines, waaronder kunst, performance, schrijven, bewegend beeld, design, cureren, fotografie, activisme of andere culturele praktijken.

Ga voor meer informatie over het curriculum en inschrijving naar de cursuspagina Planetary Poetics op de website van het Sandberg Instituut.

Geïnteresseerden kunnen zich direct inschrijven t/m 1 april 2023.


Het team

Dorine van Meel, Cursusdirecteur
Josien Pieterse, Directeur, Framer Framed
Ada M. Patterson, Kerndocent
Milena Bonilla, Kerndocent
Chihiro Geuzebroek, Projectdocent

Meer informatie over het team wordt binnenkort toegevoegd.Educatie / Ecologie / Kunst en Activisme / Planetary Poetics /

Netwerk


Dorine van Meel

Kunstenaar, Schrijver

Ada M. Patterson

Kunstenaar, schrijver en opleider

Chihiro Geuzebroek

Activist en songwriter

Milena Bonilla

Kunstenaar

Josien Pieterse

Directeur Framer Framed

Magazine