Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Bert Scholten in Werkplaats Molenwijk. Foto: Margot van Ruitenbeek

De Workshop Social Practice aan de Rijksakademie in samenwerking met Framer Framed

Framer Framed & de Rijksakademie werken samen met kunstenaars en gemeenschappen via de Social Practice Workshop.

De Workshop Social Practice
Kunstenaars werken steeds vaker buiten de kaders van de gevestigde kunstwereld en zoeken daarbij naar een rol van betekenis binnen een maatschappelijke context. Ze werken met individuen of groepen aan projecten waarbij het eindresultaat niet noodzakelijkerwijs een fysiek werk is, maar steeds vaker een kritische interventie, een debat of een sociale uitwisseling. De nieuwe Social Practice Workshop aan de Rijksakademie is in het leven geroepen om kunstenaars – die op dit gebied werken of willen werken – te faciliteren. De workshop onderzoekt ook hoe we individuen en gemeenschappen waarmee de kunstenaars werken in hun behoeften kunnen worden voorzien.

Samenwerking met Framer Framed
Sinds de oprichting van de Social Practice Workshop van de Rijksakademie in 2021 werkt Framer Framed – als naburige kunst- en projectruimte in Amsterdam Oost – nauw samen met verschillende aangesloten kunstenaars om verbindingen te creëren in de lokale context en daarbuiten. Dit omvatte tot op heden het faciliteren van workshops, het ontwikkelen van kunstprojecten en een voortdurende dialoog. De samenwerking is gebaseerd op gedeelde interesses in het maatschappelijke potentieel van kunst en van kunstenaars die in bredere maatschappelijke arena’s werken.

Gezamenlijke projecten hebben zich organisch ontwikkeld dankzij een voortdurende dialoog tussen de Social Practice Workshop en Framer Framed, waardoor beide organisaties hun bereik, betrokkenheid en kennis op dit vlak hebben vergroot met het oog op bredere vormen van sociale uitwisseling en het werken in een bredere publieke en sociale omgeving.


De samenwerking omvatte tot op heden onder andere het project van kunst- en educatief collectief Homing (psycholoog Charlaine Reval en Rijksakademie-alumnus Laura O’Neill), waar storytelling-bijeenkomsten met de oudere Surinaamse gemeenschap plaatsvonden bij Framer Framed. De thema’s waarover zij in gesprek traden waren onder andere migratie en de pandemie. Vervolgens werd dit gepresenteerd voor een publiek in het Amsterdam Museum. Daarnaast reisde de ‘community-kitchen’, die oorspronkelijk door Donghwan Kam aan de Rijksakademie werd ingericht voor de kunstenaarsresidenten, middels de Social Practice Workshop door naar sociaal centrum BOOST, en vervolgens naar Framer Framed.

Ook werd een samenwerking aangegaan met alumnus Bert Scholten. Zijn onderzoek naar koekplanken – geïnitieerd binnen de residentie op de Rijksakademie – onderzocht de geschiedenis van bakvormen door middel van een reeks workshops en uitwisselingen. Het project werd samen met Framer Framed verder ontwikkeld en Scholten ging een uitwisseling aan met buurtbewoners via een residentie in de Werkplaats Molenwijk, een buurtruimte in Amsterdam-Noord die in 2018 werd opgericht door Framer Framed.

Meest recent ontwikkelde kunstenaar Ratu R. Saraswati tijdens haar residentie aan de Rijksakademie een serie werken in nauwe samenspraak met de Social Practice Workshop, en nu volgt ze een residentie bij Werkplaats Molenwijk.

Framer Framed en Rijksakademie zien het potentieel van institutionele samenwerking en collectieve vormen van kennisproductie en zullen samen met aangesloten kunstenaars zinvolle uitwisselingen rond artistieke en educatieve sociale praktijken blijven creëren. Uiteraard zullen we ons netwerk op de hoogte houden van de programma’s


De activiteiten en programma’s van de Social Practice Workshop zijn ontwikkeld in samenwerking met resident artists van de Rijksakademie en met Framer Framed.



Molenwijk / Action Research / Burgerschap / Community & Learning / Ongoing Workshop / Workshop /

Exposities


Expositie: Homies

Tentoonstelling in de vorm van een kledingwinkel geproduceerd door leden van het kunstcollectief We Sell Reality.

Project: Do It Together - DIT

DIT is een keuken / een tent / een leerspeeltuin / een workshop..........
Expositie: GEEF

Expositie: GEEF door Bert Scholten

Werkplaats Molenwijk tentoonstelling door Bert Scholten

Agenda


Cooking Class: Culinary BOOST #1
Met Amsterdam BOOST & Donghwan Kam
Storytelling-bijeenkomst: Frigiti Tori
Vergeten verhalen van de eerste generatie Surinaamse ouderen in Nederland

Netwerk


Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati

Kunstenaar en performer
photo of Donghwan Kam

Donghwan Kam

Kunstenaar
Bert Scholten

Bert Scholten

Kunstenaar

Magazine