Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati (Jakarta, 1990) behaalde in 2013 haar bachelorsdiploma aan het Institut Teknologi Bandung van de Faculteit voor Kunst en Design. In 2015 was ze resident aan Sàn Art, Ho Chi Minh City in Vietnam. In datzelfde jaar was ze finalist van de Indonesian Art Award, gevolgd door de Bandung Contemporary Art Award in 2017. Haar performances zijn onder andere opgevoerd tijdens de Jakarta Biënnale in 2017 en de Biennale Jogja in 2019. Van 2020 tot 2022 was zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam, gevolgd door een residentie bij Werkplaats Molenwijk in het najaar van 2022.

Saraswati gebruikt verhalen, performance en fotografie om met mensen in contact te komen en empathische relaties te creëren. In haar praktijk onderzoekt ze de aard van menselijke agressie en verzoening, waarbij ze een balans probeert te vinden door actief te anticiperen op en het aanvoelen van echte ontmoetingen. Haar werken zijn het resultaat van een voortdurend proces van zelfreflectie en het innemen van een positie in uiteenlopende omstandigheden.

Traumatische ervaringen verwerkt zij door in harmonie te zijn met andere levende wezens in het landschap dat zij bewoont. Terwijl ze aan de ene kant de interpersoonlijke waarden van kunst exploreert, observeert ze grondig het archief van het alledaagse op het snijpunt van persoonlijke ervaring en collectieve verhalen. Haar observaties gaan dieper in op het web van menselijke relaties, historische gebeurtenissen en transformatieve natuurlijke processen. Met veel zorg, probeert haar kunst te midden van toenemende intolerantie en discriminatie, op subversieve wijze veerkracht te bestendigen. Schommelend tussen wat openbaar is en wat privé blijft, gebruikt ze haar artistieke inspanningen die volgens haar bevorderlijk zijn voor het menselijk welzijn, om een oprechte gemeenschappelijke basis te creëren voor onze psyche.

 


Exposities


Expositie: Een ontluikende bloem maakt een tuin

Door Werkplaats Molenwijk kunstenaar in residentie Ratu R. Saraswati (Saras)

Agenda


Boekpresentatie: Stories of Wounds and Wonder
Lezing van de publicatie Stories of Wounds and Wonder door kunstenaar Nuraini Juliastuti

Magazine