Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati is de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk

Kunstenaar Ratu R. Saraswati is de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk in de herfst van 2022. Tot half november zal Saras – zoals ze het liefst genoemd wordt – wonen en werken vanuit de Werkplaats om zo de buurt en haar bewoners beter leren kennen.

Ratu Saras (Jakarta, 1990) behaalde in 2013 haar bachelorsdiploma aan het Institut Teknologi Bandung van de Faculteit voor Kunst en Design. In 2015 was ze resident aan Sàn Art, Ho Chi Minh City in Vietnam. In datzelfde jaar was ze finalist van de Indonesian Art Award, gevolgd door de Bandung Contemporary Art Award in 2017. Haar performances zijn onder andere opgevoerd tijdens de Jakarta Biënnale in 2017 en de Biennale Jogja in 2019. Van 2020 tot 2022 is zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam.

Wat ze precies als resident in Molenwijk gaat doen moet nog vorm krijgen. In haar praktijk gebruikt Saras verhalen, performance en fotografie om met mensen in contact te komen om zo inlevende relaties aan te gaan. Ze onderzoekt de aard van menselijke agressie en verzoening, waarbij ze een balans probeert te vinden door actief in te spelen op het aanvoelen van echte ontmoetingen.

Haar werken zijn het resultaat van een voortdurend proces van zelfreflectie en het innemen van een positie in uiteenlopende omstandigheden. Zo gaat ze ook op zoek naar haar positie in Molenwijk en wil ze haar rol als buurtbewoner onderzoeken.

Terwijl ze aan de ene kant de interpersoonlijke waarden van kunst exploreert, observeert ze grondig het archief van het alledaagse op het snijpunt van persoonlijke ervaring en collectieve verhalen; en die verhalen wil ze ook in Molenwijk gaan verzamelen door het gesprek aan te gaan met de wijk om zo persoonlijke parabels te achterhalen, en hierbij niet zozeer in te gaan op culturele wijsheden maar op persoonlijke.

Haar observaties gaan dieper in op het web van menselijke relaties, historische gebeurtenissen en veranderende natuurlijke processen. Met veel zorg, probeert haar kunst te midden van toenemende intolerantie en discriminatie, op subversieve wijze veerkracht te bestendigen. Schommelend tussen wat openbaar is en wat privé blijft, gebruikt ze haar artistieke inspanningen die volgens haar bevorderlijk zijn voor het menselijk welzijn, om een oprechte gemeenschappelijke basis te creëren voor onze psyche.

Saras is wisselend te vinden in Werkplaats Molenwijk en de buurt zelf. Voor nu zal ze op maandagmiddag bloemen en verhalen uitwisselen met de buurt door het uitdelen van zelf geschikte boeketten om zo een eerste verbinding aan te gaan. Op dinsdagen is Saras aanwezig vanaf 14:00 uur en staan de deuren open voor iedereen!

Op 10 december 2022 opent Saras een presentatie met de uitkomsten van haar residentie in Marktplaats Molenwijk.

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam


Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; De Alliantie en Stadsdeel Noord. Deze residentie is tot stand gekomen in samenwerking met de Social Practice Werkplaats van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed. 

Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.

 Molenwijk / Amsterdam Noord / Residenties /

Exposities


Expositie: Een ontluikende bloem maakt een tuin

Door Werkplaats Molenwijk kunstenaar in residentie Ratu R. Saraswati (Saras)

Netwerk


Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati

Kunstenaar en performer

Magazine