Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

MS__0783_Anne Krul
Anne Krul, photo: © Jose Tholen
annekrul
Anne Krul, photo: © Jose Tholen / Exhibition: ‘Art For Heroes‘

Anne Krul

Anne Krul is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en activiste. Zij was jaren lang actief bij ZAMI, een organisatie voor zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, met als doel het bewustzijn en de identiteit van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland te versterken. In 2020 ontving Anne Krul de De Bob Angelo Penning van het COC Amsterdam. Ze ontving de Penning voor haar 40 jaar baanbrekende inzet voor LHBTI-mensen van kleur.

Anne Krul was in de jaren 90 actief bij Strange Fruit the Real, een organisatie voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transjongeren met verschillende culturele achtergronden. Strange Fruit was een Nederlands queercollectief dat van 1989 tot 2002 actief was in Nederland. Met een focus op een niet-hiërarchische zelfhulpbenadering boden ze ondersteuning zonder de rol van experts op zich te nemen. Het initiatief organiseerden praatgroepen voor gelijkgestemden. Ze beoogden met creatief activisme, kunst en poëzie om maatschappelijke verandering te bewerkstelligen. Hun activisme en werk was baanbrekend in Nederland en Europa.

Anne Krul maakt deel uit van het Open Atelier bij Framer Framed. Het concept van een Open Atelier werd geïnspireerd door de opzet van ‘Studio Upstairs’ in Londen: niet alleen een behandelcentrum dat voorziet in kunst als een introspectieve vrijetijdsbesteding, maar tevens een plek waar mensen ervaren dat ze door het scheppen van kunst, zowel privé als in het openbaar, zich kunnen ontwikkelen en veranderen. Het Open Atelier wordt begeleid door kunstenaars, beeldend therapeuten, psychotherapeuten en mensen uit de kunstwereld. De Amsterdamse groep komt wekelijks bij elkaar bij Framer Framed voor hun artistieke therapiesessies.

Bij Framer Framed nam Anne Krul deel aan diverse groepstentoonstelling waaronder: Diasporic Self – Black Togetherness als Lingua Franca (2018-2019) samengesteld door Amal Alhaag en Barby Asante; en diverse presentaties van het Open Atelier waaronder Proud Aliens (2021), Reflections (2022) en Hybrid Garden (2023).


Exposities


Expositie: Hybrid Garden

Van het Open Atelier

Expositie: Reflections

Door i-psy Open Atelier

Expositie: Proud Aliens

Een kleurrijke tentoonstelling door Framer Framed's Open Atelier

Expositie: Diasporic Self - Black Togetherness as Lingua Franca

Een project van Amal Alhaag en Barby Asante

Agenda


Boekpresentatie: Archival Textures – (Re)claiming
Deze publicatie laat zien hoe verschillende queer en feministische communities in Nederland symbolen, woorden en verhalen hebben (terug)geclaimd als een manier van empowerment
Finissage: Proud Aliens
Muziek, drankjes, eten en henna om de laatste dag van de groepsexpo te vieren
Queer Series: SILENCE=DEATH
Beschouwingen over artistieke uitingen in relatie tot de HIV/Aids crisis.
Finale Diasporic Self: Black Love Letters & Manifestos
Een bijeenkomst om de laatste dag van Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca te vieren.
Diasporic Self: Informal gatherings with Anne Krul
Opening: Expositie Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca
Een project van Amal Alhaag en Barby Asante.
Black Queerness & Diasporic Lives
Een bijeenkomst over alledaags intergenerationeel zwart, queer sociaal leven, liefde en communities om de belichaamde ervaring van zwarte queer mensen in Europa te onderzoeken.

Magazine