Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Speaking from the Heart (2013)
Speaking from the Heart (2013)
Speaking from the Heart (2013)
Speaking from the Heart (2013)
Speaking from the Heart (2013)
Farhad Fouzouni, 'Tehran map', installation at Speaking from the Heart (2013)
Installatiefoto van 'Speaking from the Heart' (2013). Posters door Kassai
Farhad Fouzouni, Kitchen Poetry, installation at Speaking from the Heart (2013)
Masoumeh Mozafari, Heatstroke, 2 paintings 100 x 100cm. Foto Cas Bool

27 Sep –
10 Nov 2013

Expositie: Speaking from the Heart - The Polemic Sensibility from Iran

Framer Framed presenteert in Amsterdam de expositie Speaking from the Heart – The Polemic Sensibility from Iran (2013) met werk van 23 hedendaagse kunstenaars uit Iran en de diaspora. De expositie is samengesteld door Shaheen Merali. Veel van de deelnemende kunstenaars zijn aangesloten bij het kunstenaarscollectief de Azad Art Gallery in Teheran. Het werk van de participerende kunstenaars verhoudt zich op een kritische wijze tot het huidige politieke klimaat in Iran. Terugkerende thema’s in het werk zijn mensenrechten, democratie, vrijheid van meningsuiting en de constante zoektocht naar individuele vrijheid van expressie.

Deelnemend kunstenaars
Mehraneh Atashi, Navid Azimi Sajadi, Mahmood Bakhshi, Masoumeh Bakhtiary, Majid Fathizadeh, Parastou Forouhar, Farhad Fozouni, Ghazaleh Hedayat, Taha Heydary, Melodi Hosainzadeh, Katayoun Karami, Aria Kasaei, Majid Korang Beheshti, Azadeh Madani, Amir Mobed, Mehran Mohajer, Masoumeh Mozafari, Homan Nobakht, Sara Roohisefat, Atefeh Samaei, Rozita Sharafjahan, Mohamad M. Tabatabaei, Reza Abedini.

Deze groepstentoonstelling kan beschouwd worden als een uitzonderlijke collectieve schets van de lichamelijke ervaring achter de gebeurtenissen tijdens de ‘Groene Revolutie’ in Iran. Tot op de dag van vandaag krijgen deze kunstenaars te maken met persoonlijke bedreiging en inperkingen van fundamentele rechten van de mens. De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging, de vrijheid van mobiliteit, de integriteitsrechten die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, moeten in Iran op persoonlijk en dagelijks niveau bevochten worden. Deze expositie toont hoe het kunstenaarscollectief rond de Azad Art Gallery hier een bijdrage aan levert.

Video: Pejman Akbarzadeh / Persian Dutch Network

De tentoonstelling is sterk beïnvloed door de gebeurtenissen omtrent de ‘Groene Revolutie’ die ontstond na de vorige verkiezingen in 2009. Deze ‘revolutie’ wordt ook wel gezien als de start van de Arabische Lente en de algehele roep om democratisering in het Midden Oosten. Social media speelden een belangrijke rol in het mobiliseren van duizenden mensen. Mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de gemanipuleerde verkiezingsuitslag. Ze vormen een green wave; een menselijke keten van groene vlaggen, het symbool voor de Groene Revolutie. Nadat de onregelmatigheden geconstateerd werden tijdens de verkiezingen gingen burgers, activisten en studenten de straat op met de vraag: ‘Where is my vote?’ en ‘What kind of democracy is this?’. De expositie Speaking from the Heart toont de onvrede met de huidige maatschappelijke situatie en de zoektocht naar antwoorden op deze vragen.

Curator Shaheen Merali
De expositie is samengesteld door de internationaal opererende curator Shaheen Merali. Doel van de expositie is kunstenaars uit Iran en de diaspora een podium te bieden en het Nederlandse publiek kennis te laten maken met hedendaagse kunst uit een regio, waarvoor in het presentatiebeleid van de belangrijkste Nederlandse musea weinig aandacht bestaat. Shaheen Merali was ondermeer hoofd van tentoonstellingen, film en nieuwe media in het Haus der Kulturen der Welt. Merali redigeerde diverse publicaties, waaronder Far Near Distance, Contemporary Positions for Iranian Artists (2004); Spaces and Shadows, Contemporary Art from Southeast Asia and About Beauty (2005); New York-States of Mind and Re-Imagining Asia (Saqi Books 2007) en Everywhere is War (and rumours of war) voor Bodhi Mumbai, India (2008).

Publieksprogramma
Gedurende de tentoonstelling programmeert Framer Framed iedere dinsdagavond een programma met lezingen, film vertoningen, muziek en debat. Deze avonden worden verzorgd in samenwerking met diverse organisaties waaronder On File – Vluchtelingen journalisten. Er vindt een vertoning plaats van de documentaire Daughters of Malakeh, gesprekken met de curator, deelnemende kunstenaars, debatten over actualiteit, politiek en kunst.

Deelnemers
Kitty Zijlmans, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd, Universiteit Leiden,
Reza Abedini, grafisch kunstenaar, artistiek directeur Azad Art Gallery,
Peyman Jafari, onderzoeker, Universiteit van Amsterdam,
Shervin Nekuee, socioloog en publicist,
Jet Homoet, filmmaker,
Asghar Seyed Ghorab, Associate professor, Universiteit Leiden,
Eefje Blankevoort, journalist, filmmaker en auteur, en
Sharog Heshmat Manesh, filmmaker en docent Hogeschool van Amsterdam,
InterAct, het theatergezelschap (Rotterdam) en
vele anderen.

Rondleidingen
Ronddleidingen door de expositie worden verzorgd door Soheila Najand, kunstenaar en directeur InterArt.

Partners
De expositie kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Azad Art Gallery – Teheran, het Freies Museum – Berlijn, Framer Framed – Amsterdam en Castrum Peregrini – Amsterdam. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Delen van de expositie reisden door naar Wenen waar de werken onderdeel waren van de expositie Fragile Hands – A Curatorial Essay on Stated Subjectivities samengesteld door Shaheen Merali voor de Vienna University of Applied Arts. Een beschrijving van die expositie is te vinden op {al.arte}.



Iran /

Agenda


Participatief theater uit Iran
Een performance van Alireza Keymanesh.
Museumnacht 2013: Atelier Revolutionair
Doorgaand programma met lezingen, interventies, muziek en performances.
Avondsalons rond de expositie 'Speaking from the Heart'
Iedere dinsdag avond vindt er een publieksprogramma plaats rond de expositie.

Netwerk


Melodi Hosseinzadeh

Kunstenaar

Mohammad M. Tabatabaei

Kunstenaar

Rozita Sharafjahan

Kunstenaar

Atefeh Samaei

Fotograaf

Sara Roohi Sefat

Kunstenaar

Hooman Nobakht

Fotograaf

Masoumeh Mozafari

Kunstenaar

Mehran Mohajer

Fotograaf

Amir Mobed

Kunstenaar

Azadeh Madani

Kunstenaar

Majid Korang Beheshti

Fotograaf

Aria Kasaei

Grafisch Ontwerper

Katayoun Karami

Kunstenaar

Taha Heydari

Kunstenaar

Ghazaleh Hedayat

Kunstenaar

Farhad Fozouni

Grafisch vormgever

Parastou Forouhar

Kunstenaar

Majid Fathizadeh

Kunstenaar

Masoumeh Bakhtiary

Kunstenaar

Mehraneh Atashi

Kunstenaar

Mahmoud Bakhshi

Kunstenaar

Navid Azami Sajadi

Kunstenaar

Reza Abedini

Grafisch vormgever
Foto: Floren van Olden

Shaheen Merali

Curator, auteur, kunstenaar

Alireza Keymanesh

Actor, Dancer

Magazine