Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

24 nov –
7 jan 2018

Expositie: House of Wisdom

Opening: 24 november, 20:00 – 22:00
bij Framer Framed. Onderdeel van Amsterdam Art Weekend 2018.
Opening performance: 20:30 – 21:30
door Istanbul Queer Art Collective: Psychic Bibliophiles: What the Cards Say
Curatoren: Collective Çukurcuma (Naz Cuguoğlu en Mine Kaplangı)

Kunstenaars
Mohamed Abdelkarim, Burak Arıkan, Mahmoud Bakhshi, Yael Bartana, Mehtap Baydu, Kürşat Bayhan, Ekin Bernay, Burçak Bingöl, Nicky Broekhuysen, Hera Büyüktaşçıyan, Cansu Çakar, Ramesch Daha, Işıl Eğrikavuk, Didem Erk, Foundland Collective, Deniz Gül, Beril Gür, Lawrence Abu Hamdan, İstanbul Queer Art Collective (Tuna Erdem and Seda Ergül), Ali Kazma, Yazan Khalili, Göksu Kunak, Mona Kriegler, Fehras Publishing Practices, Elham Rokni, Natascha Sadr Haghighian & Ashkan Sepahvand, Sümer Sayın, Erinç Seymen, Bahia Shehab, Walid Siti, Ali Taptık, Erdem Taşdelen, Özge Topçu, Viron Erol Vert, Ali Yass, Eşref Yıldırım, Ala Younis

‘To admit authorities, however heavily furred and gowned, into our libraries and let them tell us how to read, what to read, what value to place upon what we read, is to destroy the spirit of freedom which is the breath of those sanctuaries. Everywhere else we may be bound by laws and conventions – there we have none.’
Virginia Woolf, How Should One Read a Book, 1925

Bibliotheken zijn door de eeuwen heen beschouwd als plaatsen voor het ordenen, lezen en interpreteren van informatie over het leven en de ons omringende ruimte. Hun politieke belang wordt echter niet altijd onderkend. Zoals in het voorbeeld van de oorspronkelijke House of Wisdom*, dienen bibliotheken ook als centra voor onderzoek, onderwijs en het delen van kennis. Deze concentratie en uitwisseling van kennis maakt ze tot belangrijke symbolen van politieke macht en voor de vorming van culturele identiteit.

Ook in tijden van collectief verzet en protesten voor vrijheid spelen bibliotheken een cruciale rol. Recente voorbeelden hiervan zijn de bibliotheek die werd opgericht tijdens de protesten in het Gezi-park in Istanboel in 2013 – demonstraties tegen de stedelijke ontwikkelingsplannen voor het Taksim Gezi-park, waar de politie tegen optrad met traangas en waterkanonnen – en de ‘Geheime bibliotheek’ die vorig jaar in Darayya in Syrië werd opgezet. Bibliotheken en archieven, met name die in de openbare ruimte, verschaffen gratis toegang tot cultureel erfgoed en informatie, en zijn essentieel om mensen bij elkaar te brengen om kennis te delen.

Gebaseerd op de kracht van de bibliotheek en op Foucaults notie van het archief als ‘het algemene systeem van de formatie en transformatie van uitspraken’, besloten de curatoren een eigen archief-bibliotheek te bouwen. Ze nodigden kunstenaars en onderzoekers uit aan het project deel te nemen, om zo gezamenlijk licht te werpen op de toenemende censuur op informatie en de actuele sociaal-politieke situatie in en om Turkije. De tentoonstelling House of Wisdom wil een nieuwe discussie starten over de politieke aard van boeken, en stelt de vraag: “Wat kunnen we bereiken door een collectief herzien van het begrip ‘archief’, specifiek in tijden van censuur en de inperking van de vrijheid van informatie?”

House of Wisdom is een open ruimte, een verzamelplaats. Bezoekers van Framer Framed worden uitgenodigd de bibliotheek-tentoonstelling te betreden om te lezen, te discussiëren, te vertalen, samen te werken, plannen te smeden en om kennis en ideeën uit te wisselen. Collective Çukurcuma organiseert in het weekend van 16-17 december leesgroepen, voordrachten en presentaties. Ook zal er een reeks publieke events plaatsvinden in samenwerking met 7 Hills Foundation.

*House of Wisdom (Bayt-al Hikma) was een bibliotheek die aan het begin van de achtste eeuw in Bagdad werd opgericht en die plaats bood aan duizenden boeken over filosofie, kunst, wetenschap en geschiedenis, in verschillende talen en uit verschillende regio’s. Onderzoekers uit verschillende regio’s kwamen er samen om onderzoek te doen en om aan vertaal-, schrijf- en discussietechnieken te werken.

** De tentoonstelling “House of Wisdom” is een mobiele bibliotheek en tentoonstelling in één, die voortdurend in ontwikkeling is. De tentoonstelling was eerder te zien in Dzialdov (Berlijn, 2017), en IKSV Building (Openbaar programma van de 15e Biënnale van Istanboel, Istanboel 2017).

***House of Wisdom is mogelijk gemaakt met de steun van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Tolhuistuin en Stichting Democratie & Media
Met dank aan gastprogrammeur Dancing on the Edge


Over Collective Çukurcuma
Collective Çukurcuma is een non-profit kunstinitiatief uit Istanboel, Turkije. Naz Cuguoğlu en Mine Kaplangi richtten het collectief in 2015 op, en vanaf 2017 wordt het team versterkt door Serhat Cacekli. Het collectief richt zich voornamelijk op het werken in groepsverband; een praktijk die zich vertaalt in de vorm van leesgroepen en internationale samenwerkingsprojecten. Middels hun projecten als curator roepen ze vragen op over de kracht van boeken en bibliotheken.Het levende archief / Kunst en Activisme / Turkey /

Agenda


Paranoia Phenomenon: Transparency and censorship in the social media age
An in-depth conversation on the use and abuse of social media in the public realm
Finissage: Collectively (Re)shaping the Archive
Finissage van de tentoonstelling House of Wisdom, in samenwerking met Casco en 7 Hills Foundation.
Young Collector's Circle at Framer Framed: Engaged Art
Waarom is het interessant om je als verzamelaar te verdiepen in geëngageerde kunst?
Collective Çukurcuma invites... Day 2: Curator tour + House of Wisdom artist talks
Een uitgebreid programma in de context van de tentoonstelling House of Wisdom.
Collective Çukurcuma invites... Day 1: Curator tour
Een publiek programma in de context van de tentoonstelling House of Wisdom.
Paranoia Phenomenon: Open (Your) Data
Lezing en workshop van Erdem Dilbaz, oprichter van Nerdworking.
Humans of the Institution: Censorship & Strategy working group
Een programma als onderdeel van Amsterdam Art Weekend.
Expositie opening: House of Wisdom
Met een opening performance door Istanbul Queer Art Collective.
New Democracy: Digital Commons
Kunnen we de democratie nieuw leven inblazen door het ontwerpen en ontwikkelen van digitale en online ruimtes die eigendom zijn van de gemeenschap?

Netwerk


Ali Yass

Kunstenaar

Özge Topçu

Kunstenaar

Ali Taptık

Kunstenaar

Walid Siti

Kunstenaar

Yazan Khalili

Kunstenaar

Deniz Gül

Kunstenaar

Işıl Eğrikavuk

Kunstenaar

Burçak Bingöl

Kunstenaar

Nicky Broekhuysen

Kunstenaar

Yael Bartana

Kunstenaar

Burak Arikan

Kunstenaar

Mahmoud Bakhshi

Kunstenaar

Mohamed Abdelkarim

Kunstenaar

Serhat Cacekli

Curator en schrijver

Mine Kaplangı

Curator

Naz Cuguoğlu

Curator

Lawrence Abu Hamdan

Artist

Özge Çelikaslan

Kunstenaar, activist en onderzoeker

Magazine