Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Poster: Crisis of History, ontwerp Reza Abedini (2013)

4 May –
6 Jul 2014

Programma rond de expositie Crisis of History #1

Lokatie FramerFramed in de Tolhuistuin Buiksloterweg 5C 1031 CC Amsterdam-Noord Openingstijden expositie De expositie Crisis of History #1 is te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur Route Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ.


Rond de expositie Crisis of History wordt een uitgebreid programma georganiseerd met film vertoningen lezingen, muziek, feest en debat.

4 MEI – FILM VERTONING
Framer Framed presenteert in samenwerking met Festival Cinéma Arabe (6 – 11 mei in Rialto) de vertoning van de documentaire The Turtles’ Song: een Marokkaanse revolutie (2013) van regisseur Jawad Rhalib.

De Marokkaanse Lente begon op 20 februari 2011, toen Marokkanen uit protest tegen het autocratische bewind de straat op gingen. Een revolutie zoals elders bleef uit. Filmmaker Jawad Rhalib portretteerde activisten en kunstenaars die blijven strijden voor hun vrijheid. Is Marokko de revolutionaire schildpad van de Arabische wereld? Lees een interview met Jawad Rhalib op {al.arte.magazine}.

Hoe kun je als kunstenaar reflecteren op crisis, onrust en onzekerheid in een repressief klimaat? En waarom is Marokko zo weinig in beeld? Daarover gaan we na de documentaire in gesprek met onder meer zangeres Karima el Fillali en journalist Mohamed el Khalfioui.

Gespreksleiding: Mirthe Frese, programmamaker politiek De Balie.

Locatie: Framer Framed tentoonstellingszaal
Tijd: 15.00 – 17.30 uur

Voor de vertoning verzorgt Soheila Najand / InterArtLab een rondleiding door de tentoonstelling.

5 MEI – TRANSEUROPA CARAVANS PROJECT
Centraal bij dit mini-festival staan vrijheden die onder druk staan, zoals recht op privacy, recht op werk, recht op migratie. Er is de mogelijkheid met europarlementariers in gesprek te gaan of de monoloog Aisha van Massih Hutak bij te wonen. Speciaal voor deze gelegenheid beleefde de theatermonoloog Aisha geschreven door Massih Hutak, de première. Een radio uitzending over de voorstelling is hier terug te luisteren.

Locatie: Framer Framed tentoonstellingszaal
Tijd: 12.00-16.00 uur
Gratis entree

8 MEI – RENAISSANCE #1
Renaissance #1 is een multidisciplinair programma met muziek, debat en beeldende kunst. Dit programma komt tot stand op initiatief van Framer Framed in samenwerking met Rajae El Mouhandiz. Tijdens deze avond verdiepen wij ons aan de hand van verschillende sprekers en optredens in de ‘Hollandse Lente’, die gaande is naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Het openingswoord wordt verzorgd door de curator van de expositie Robert Kluijver. Vervolgens zijn er voordrachten van ‘Ome’ Omar (Omar Dahmani) en Elou Akhiat, die we kennen van wijnbar Uva Dolce en zij schrijft al jaren proza. Tijdens Renaissance #1 maakt ze haar rentree. De Marokkaanse cartoonist en kunstschilder  M’hand Abttoy zal live een cartoon tekenen. Zang en muziek wordt verzorgd door Muna Shirwa en Rajae El Mouhandiz en haar band. Na een pauze is er een kort vraaggesprek met alle sprekers en artiesten, gevolgd door een ontspannen en informele borrel voor alle aanwezigen.

Locatie: in de tuin en Framer Framed tentoonstellingszaal
Tijd: 20.00-22.00 uur
Gratis entree

10 MEI – MEER MAROKKANEN FEEST
Geert Wilders stelde de vraag: ‘Meer of minder Marokkanen’? Voor de organisatoren van dit feest was het antwoord op de vraag eenvoudig: ‘doe maar meer’. Ze besloten het te regelen. Een avond in het teken van Marokkaanse cultuur met muziek, kunst en eten. Dit feest is ontstaan op Facebook, en heeft inmiddels ruim 15.000 volgers die de behoefte voelden een ander geluid te laten horen en de culturele diversiteit willen vieren.  Meer Marokkanen i.s.m. Rajae El Mouhandiz, Tolhuistuin en Framer Framed

Locatie: Grote zaal in het Paviljoen
Aanvang: 22.00 uur
Toegang: 10 euro inclusief hapjes

15 MEI – NOORD REAGEERT! #1
Framer Framed nodigt inwoners van Noord uit om de nieuwe expozaal en de tentoonstelling Crisis of History te komen bezichtigen tijdens een
speciale Noord-avond. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding door Soheila Najand, directeur van InterArt, waarna dichters en schrijvers uit Noord zullen reageren op de tentoonstelling en op de plek die de Tolhuistuin is. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te praten en een reactie
achter te laten. Noord reageert! wordt georganiseerd In samenwerking met Noorderwoord.

Programma
19.00 Start rondleiding door Soheila Najand/InterArt
20.30 Dichters aan het woord met o.a. Lamyn Belgaroui (dichter/rapper) en Malou de Roy van Zuydewijn ((toneel-)schrijver).  Aansluitend Noord
reageert onder leiding van Chris Keulemans, artistiek directeur van de Tolhuistuin

Locatie: Framer Framed tentoonstellingszaal
Aanvang: 19.00 uur
Gratis entree

20 MEI – IRAQI STORIES
Deze avond georganiseerd in samenwerking met Cineblend en Dancing on the Edge richt zich op kunstenaars afkomstig uit Irak. Nu wonen en werkzaam in Europa, tonen zij hoe hun werk zich verhoudt tot de (recente) geschiedenis van het Midden Oosten. Met: visual artist Urok Shirhan, waarvan het werk Children of the Left te zien is in de tentoonstelling Crisis of History; Muhamad Rasheed, choreograaf / componist / performer van dansgezelschap Iraqi Bodies; theatermaker Mokhallad Rasem, voormalig regisseur bij het Nationale Theater van Bagdad en nu acteur / regisseur bij Toneelhuis in Antwerpen. Gespreksleider is schrijver / onderzoeker Özkan Gölpinar.

Locatie: Framer Framed tentoonstellingszaal
Tijd: 19.30-22.00 uur
Gratis entree

29 MEI – NOORD REAGEERT #2
Framer Framed nodigt in samenwerking met Noorderwoord inwoners van Noord uit om de nieuwe expozaal en de tentoonstelling Crisis of History te komen bezichtigen tijdens een speciale Noord-avond. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding door Soheila Najand, directeur van InterArt, waarna dichters en schrijvers uit Noord zullen reageren op de tentoonstelling en op de plek die de Tolhuistuin is. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te praten en een reactie achter te laten. Noord reageert! wordt georganiseerd in samenwerking met Tolhuistuin en Noorderwoord.

Deelnemers
Massih Hutak, schrijver en dichter, presenteert de monoloog Aisha, uitgevoerd door Verena Walian.
Ibrahim Selman, dichter en filmmaker, reageert in woord en beeld op het werk van Ahmed Mater ‘Empty Land’.
Lamyn Belgaroui, rapper en dichter, daarnaast Vredesambassadeur van Amsterdam Noord.
Malou de Roy van Zuydewijn, (toneel-)schrijver, is daarnaast initiatiefnemer van De Tekstsmederij.

Rondleiding
Voorafgaand aan het programma verzorgt Soheila Najand een rondleiding door de expositie.

Tijdstip
19:00 uur rondleiding door de expositie
20:00 uur Noord reageert!

 6 JUNI – NEDERLANDSE PREMIERE LANDLOCKED VAN MAARTEN DE KROON, EN VERTONING PAVEL BRAILA
Satellietgroep
, European Alternatives en Framer Framed verkennen samen de rafelranden van Europa. Makers staan centraal en presenteren hun werk. De eerste editie staat in het teken van Moldavië. Grenzen tussen landen veranderen, landen zelf veranderen. De huidige onrust in Oekraïne bevestigt hoe relatief grenzen en staten kunnen zijn. De geschiedenis geeft en neemt. Door de eeuwen heen was Moldavië afwisselend wel en niet direct verbonden met de Zwarte Zee, een zelfstandig prinsdom, onderdeel van het groot Romeinse rijk, Dacia, het Ottomaanse rijk, Groot Roemenië, Keizerrijk Rusland en de Sovjet Unie.

Getoond wordt de film Landlocked van Maarten de Kroon (premiere) en opgevolgd door de filmvertoning van Shoes for Europe, een film van Pavel Brăila. Sinds deze film op Documenta 11 werd vertoond heeft Brăila naam internationaal gemaakt als beeldend kunstenaar.

Met Maarten de Kroon (filmmaker) en Pavel Brăila (beeldend kunstenaar uit Chişinău, Moldavië)
Locatie: Framer Framed
Tijd: 19.30-22.00 uur

 Midden-Oosten /

Exposities


Expositie: Crisis of History #1

Samengesteld door Robert Kluijver

Agenda


Klankbordgroep, een experiment met participatief cureren
Over de totstandkoming van het publieksprogramma rond de expositie 'Crisis of History'.
Kunst als Tactisch Medium
Tactische Media - over de verbinding van kunst, media, politiek activisme en technologische experimenteerdrift.
Een verkenning van de rafelranden van Europa
Filmvertoning van Maarten de Kroon en Pavel Braila.
Netwerkbijeenkomst culturele diplomatie en creative activism
Bijeenkomst over Creative Activism door DutchCulture.
Noord reageert!
Framer Framed nodigt inwoners van Noord uit om de nieuwe expozaal en de tentoonstelling Crisis of History te komen bezichtigen
Renaissance #2 - WithSyria
Een aantal bijzondere artiesten staan stil bij de situatie in Syrië.
Paneldiscussie: Iraakse verhalen
In gesprek met kunstenaars Urok Shiran, Mokhallad Rasem en Muhanad Rasheed over de ontwikkelingen van hedendaagse kunst in Irak.
Renaissance #1 - De Hollandse Lente
De emancipatie van een nieuwe generatie.
Rondleidingen door de expositie Crisis of History #1
Door Soheila Najand, directeur InterArt.
Filmvertoning: The Turtles' Song: een Marokkaanse revolutie
Filmvertoning in samenwerking met Cinema Arabe.
Opening Framer Framed in de Tolhuistuin
Framer Framed opent de expositieruimte met de tentoonstelling Crisis of History.