Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Hamlet Symphony - Foto Frieke Janssens Hamlet Symphony - Foto Frieke Janssens

20 May 2014 – 19:30

Paneldiscussie: Iraakse verhalen

Tijdstip 19:30 – 22:00 uur Lokatie FramerFramed in de Tolhuistuin Buiksloterweg 5C 1031 CC Amsterdam-Noord Openingstijden expositie De expositie Crisis of History is te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur Route Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met het pontje ‘Buiksloterweg’.


Framer Framed organiseert in samenwerking met Cineblend en Dancing on the Edge een avond met kunstenaars afkomstig uit Irak. Nu woon-en werkzaam in Europa, tonen zij hoe hun werk zich verhoudt tot de (recente) geschiedenis van het Midden-Oosten.

2 mei opende Framer Framed de expositieruimte in de Tolhuistuin Amsterdam. In het geheel verbouwde Paviljoen is de tentoonstelling Welcome to the End of History te zien, het eerste deel van het drieluik Crisis of History – Art, Memory and Resistance in the Middle East, samengesteld door Robert Kluijver. In Crisis of History onderzoeken jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten de modernistische droom en wat er nu nog van over is. Hoewel de crisis van het Midden-Oosten regelmatig wordt gepresenteerd als een conflict tussen fundamentalisten en westers georiënteerde liberalen, tonen de deelnemende kunstenaars een regio die al diepgeworteld is in de 21ste eeuw, met eigen concepten van burgerschap die de veronderstelde tweedeling overstijgen.

Op deze avond kijken en luisteren we naar kunstenaars uit verschillende disciplines, die in hun werk reflecteren op de eigen persoonlijke geschiedenis die onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van en de gebeurtenissen in hun land van herkomst. De drie Irakese kunstenaars wonen allen in Europa, maar drukken in hun werk een sterke verbondenheid uit met hun geboorteland.

Gasten

Urok Shirhan, visueel kunstenaar. Studeerde Fine Arts aan de Rietveld Academie en aan Goldsmiths’ University in Londen. In 2012/2013 was zij een deelnemer aan het Home Workspace Programmebij Ashkal Alwan in Beiroet. Recentelijk werkte zij aan een onderzoeksproject over de mediatisering van de oorlog in Irak, Occupy Baghdad (2012-2014). Urok neemt deel aan de tentoonstelling Welcome to the End of History met haar videowerk Communist Parents (2013) en Children of the Left (2014).

Mokhallad Rasem, theaterregisseur en acteur. Werkte als regisseur bij het Nationale Theater van Bagdad maar woont en werkt sinds 2005 in België. Rasem maakte in 2010 furore met zijn stuk Iraqi Ghosts (creatieprijs Theater aan Zee 2010, selectie Vlaams en Nederlands Theaterfestival 2010), een dynamisch toneelstuk over de impact van de oorlog op de generatie van de regisseur. Sinds 2013 is hij als vaste maker verbonden aan Toneelhuis Antwerpen waar hij zich concentreert op het Europese repertoire: Hamlet, Othello en Romeo and Juliet van Shakespeare.

Muhanad Rasheed, choreograaf, componist en danser/performer van dansgezelschap Iraqis Bodies. Hij is geboren in Bagdad en studeerde daar theater aan het instituut voor Beeldende Kunst. In 2010 won hij de prijs van de Nederlandse Dans Dagen voor meest belovende choreograaf en in hetzelfde jaar won hij de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ voor Mourning in samenwerking met het Internationaal Danstheater. Deze voorstelling was geïnspireerd op Irakese begrafenisrituelen en ging in première tijdens het Dancing on the Edge Festival in 2009.

Moderator is Ozkan Gölpinar, schrijver, kunstcriticus, filmmaker. Is momenteel verbonden aan het onderzoeksprogramma Contemporary Art Beyond Boundaries (CAbB) van Universiteit Leiden.

Cineblend is een maandelijkse avond in informele sfeer met film en debat. De thematiek concentreert zich op beeldvorming over culturen in de Nederlandse media en is vaak gekoppeld aan actuele maatschappelijke thema’s. Per thema worden vooraanstaande sprekers uit het veld uitgenodigd om aan de hand van beeldfragmenten met elkaar en het publiek in discussie te gaan. Elke avond wordt afgesloten met een borrel. Dit maakt Cineblend tot een geschikte netwerkgelegenheid. Op 20 mei staat Cineblend in het teken van de expositie Crisis of History.Midden-Oosten /

Agenda


Programma rond de expositie Crisis of History #1
Film, theater, literatuur, muziek, debat, rondleidingen en kunstkritiek.

Netwerk


Urok Shirhan

Kunstenaar

Özkan Gölpinar

Onderzoeker