Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Banksy staat stil bij drie jaar oorlog in Syrië Banksy staat stil bij drie jaar oorlog in Syrië

22 May 2014 – 19:00

Renaissance #2 - WithSyria

22 mei 2014 Programma 19:00 rondleiding 20:00 #WithSyria Lokatie FramerFramed in de Tolhuistuin Buiksloterweg 5C 1031 CC Amsterdam-Noord Gratis entree Openingstijden expositie De expositie Crisis of History is te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur Route Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met het pontje ‘Buiksloterweg’.


Op 22 mei staan een aantal bijzondere artiesten stil bij de situatie in Syrië en de weerslag die de oorlog heeft op het Midden Oosten en de wereld.

Nieuws over Syrië dreigt zijn urgentie te verliezen. De apathische reactie van de wereld op de burgeroorlog in Syrië geeft aan hoe afgestompt we zijn geraakt door de grote hoeveelheid nieuws en de verschrikkelijke beelden. We kijken toe, proberen kleinschalig te helpen, maar de wereld laat de mensen daar aan hun lot over. Wanneer wordt er ingegrepen? Hoe kunnen artiesten krachten bundelen om de Syrische bevolking te helpen en een teken van hoop te geven.

Renaissance 2: #WithSyria, is een multidisciplinair programma met dans, poezie, film en beeldende kunst samengesteld door Rajae El Mouhandiz. Soheila Najand, directeur van InterArt zal een rondleiding verzorgen door de expositie Crisis of History. Het openingswoord wordt verzorgd door filmmaker Rosh Abdelfatah, die in zijn lezing met video fragmenten zal terugblikken op de situatie in Syria vanaf 2011, maar ook zijn visie zal delen over hoe verder. Vervolgens zal fotografe Liny Mustaers een presentatie geven over haar reizen naar vluchtelingen kampen in Jordanië en de krachtige portretten die ze daar maakte van Syrische vluchtelingen. Saskia Stolz, oprichtster van SAZZA, een creatief bureau voor maatschappelijke organisaties, geeft een presentatie over haar street art sticker project, waarmee ze ogen opent over de situatie in Syrië. De jonge danseres Junadry Leocaria zal een solo dans uitvoeren. De kunstenaar Qasim Arif zal live een signature kalligrafie maken en de jonge dichter Khalid Amakran zal poezie voordragen. Na een pauze is er een kort vragen gesprek met alle sprekers en artiesten, gevolgd door een ontspannen en informele borrel.

Programma
22 mei 2014
Rondleiding: 19:00 uur
#WithSyria: 20:00 uur

Dit programma komt tot stand op initiatief van Framer Framed in samenwerking met Rajae El Mouhandiz. Renaissance vindt plaats in de context van de tentoonstelling Crisis of History #1: Welcome to the End of History (2014), samengesteld door Robert Kluijver. In deze tentoonstelling onderzoeken jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten de modernistische droom en wat er nu van over is. Framer Framed, curator van de expositieruimte, vroeg een groep mensen met een link met de regio te reageren op de tentoonstelling. Rajae El Mouhandiz is een van de deelnemers aan de klankbordgroep.Midden-Oosten /

Agenda


Klankbordgroep, een experiment met participatief cureren
Over de totstandkoming van het publieksprogramma rond de expositie 'Crisis of History'.
Programma rond de expositie Crisis of History #1
Film, theater, literatuur, muziek, debat, rondleidingen en kunstkritiek.

Netwerk


Rajae El Mouhandiz

Zangeres, producent, filmmaker