Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Rajae El Mouhandiz

Rajae El Mouhandiz

Rajae El Mouhandiz (35) is zangeres, platenproducent, korte filmmaker en pionier. Ze werkt, neemt op en treedt op in binnen- en buitenland. Rajae maakt soulvolle Maghreb-jazz en bracht reeds twee albums uit. Rajae werkte de afgelopen jaren met artiesten zoals Raymzter, Amir Sulaiman & Richard Bona. Ze stond in het voorprogramma van Khaled en nam o.a. in NL, de UK & de VS muziek op met producenten van o.a. Barbara Streisand, Aaliyah, Ziggy Marley en 2Pac. Haar hechte vriendschap met de kleinzoon van Malcolm X, resulteerde in een lied, video en portret.

In maart 2013 bracht zij haar eerste korte docu film HOPE! uit over haar identiteit, deze werd genomineerd voor de NFF prijs. Vorig jaar was ze in Denemarken een van de makers van de zeer succesvolle internationale expositie MUSLIMA, een co-creatie van 60 artiesten verspreid over Denemarken, de Filipijnen, de VS en de Emiraten. En in september 2013 gaf zij haar eerste TEDx talk over haar kwetsbare geschiedenis en de kracht van identiteit en muziek.

Op dit moment produceert ze in Marokko haar derde album en binnenkort gaat ze daar een aantal singles/video’s uitbrengen. In juni starten in Marokko ook de opnames van haar tweede korte film en in Ierland heeft ze vanuit The British Council twee jaar geleden een licentie bemachtigd om de Amerikaanse Hijabi Monologen in Nederland lokaal te produceren. Samen met Stage-Z, het productiehuis van Theater Zuidplein in Rotterdam zet zij zich in als artistiek leider om deze voorstelling tot een succes te maken en verhalen van nu, nieuw talent en een meer inclusief publiek in de Nederlandse theaters te verwelkomen. Ergens in de luwte is Rajae haar begonnen met het schrijven van haar eigen theater show.

In december 2013 werd Rajae voor de vijfde keer op rij als enige hedendaagse zangeres genomineerd in de lijst van de 500 meest invloedrijke Moslims ter wereld, naast artiesten zoals Mos Def, Dave Chapelle, Cat Stevens, Maher Zain, Salif Keita, Youssou N’Dour.

 


Agenda


Klankbordgroep, een experiment met participatief cureren
Over de totstandkoming van het publieksprogramma rond de expositie 'Crisis of History'.
Renaissance #2 - WithSyria
Een aantal bijzondere artiesten staan stil bij de situatie in Syrië.
Renaissance #1 - De Hollandse Lente
De emancipatie van een nieuwe generatie.