Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

30 sep 2018
16:00 - 18:00

Opening: Werkplaats Molenwijk

Vanaf 30 september treedt Framer Framed buiten haar vaste (IJ-)oevers, met de nieuwe, tweede projectruimte Werkplaats Molenwijk: een wijklocatie in Molenwijk in Amsterdam-Noord, voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij!

Toen de tentoonstellingsruimte van Framer Framed zich in 2014 vestigde in de Tolhuistuin in Noord, waren er nog nauwelijks culturele instellingen die de ‘sprong over het IJ’ maakten. Inmiddels is de IJ-oever een culturele hotspot geworden, waar niet alle bewoners van Amsterdam-Noord zich welkom voelen. Met dit in het achterhoofd kwam het idee om een projectruimte op te starten in de Molenwijk, voor en door bewoners. Bovendien viert Molenwijk dit jaar haar 50ste verjaardag!

Het doel is om in de Molenwijk een plek voor kunst en cultuur te faciliteren, waarbij er veel ruimte is voor samenwerking en ontmoeting. Bezoekers kunnen programma’s initiëren, deelnemen aan de organisatie, genieten van presentaties, met elkaar in gesprek gaan én samen eten. Verder wordt ruimte geboden aan een kunstenaarsresidentie, waarbij kunstenaars tijdelijk hun intrek nemen in de wijk en daarbij in dialoog met de buurt nieuw werk maken. Er zullen ook regelmatig uitwisselingen zijn tussen Framer Framed en Werkplaats Molenwijk.

Nieuwsgierig naar de ontstaansgeschiedenis van Werkplaats Molenwijk? Lees hier meer.

Werkplaats Molenwijk, foto Timo van Barneveld


Opening: 16:00 – 18:00 uur

30 september opent Werkplaats Molenwijk met een introductie, openingsdrankjes én de allereerste tentoonstelling met werk van kunstenaar Marie Hudelot. Haar fotoserie Fetish toont zelfgemaakte voorwerpen die haar wortels, angsten en dromen verbeelden.

Ook brengen we een kunstwerk van de IJ-oever naar de Molenwijk: als onderdeel van de finissage van Public Art Amsterdam, rijden we het werk The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution, van kunstenaar Suat Ögüt naar het grasveld voor Werkplaats Molenwijk. Eén van deze geportretteerde migranten, de Turks-Zwitserse activiste Şengül Köker, zal aanwezig zijn. In een uitbreiding van Ögüt’s werk worden er politieke spandoeken van haar getoond, evenals protestborden gemaakt door leerlingen van Over-Y College, geïnspireerd op Köker’s levensverhaal.

Adres

Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam

Plan je route op Google Maps

 

Opening Werkplaats Molenwijk, 30 september 2018, foto: Marlise Steeman


Aankomende programma’s in Werkplaats Molenwijk

7 oktober – medio november 2018
Fotografieproject Molenwijk door Florian Braakman
In deze periode zal kunstenaar Florian Braakman tijdelijk in Molenwijk wonen en samen met buurtbewoners nieuw fotografisch werk maken over Molenwijk.

25 november 2018
Opening buurttentoonstelling 50 jaar Molenwijk
Een tentoonstelling met als uitgangspunt het 50-jarig bestaan van Molenwijk. De tentoonstelling zal worden samengesteld en vormgegeven door een groep buurtbewoners, ondersteund door het team van Werkplaats Molenwijk.


 Molenwijk / Amsterdam Noord / Gentrificatie /

Exposities


Exposities Werkplaats Molenwijk: Marie Hudelot and Suat Ögüt

Openingstentoonstelling van de nieuwe projectruimte van Framer Framed

Agenda


Publieke kunst in de Molenwijk - Een buurtonderzoek door Reinwardt Academie studenten
Presentatie van het onderzoek van Reinwardt Academie studenten, naar de ideeën en meningen van buurtbewoners over kunst in de publieke ruimte.
Opening expositie: 50 Jaar Molenwijk
In Framer Framed's nieuwe projectruimte, Werkplaats Molenwijk.
Finissage: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam
Het werk ‘The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution’ van Suat Ögüt 'migreert' naar projectruimte Werkplaats Molenwijk.

Netwerk


Florian Braakman

Fotograaf

Suat Ögüt

Kunstenaar

Marie Hudelot

Kunstenaar

Magazine