Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

30 Sep 2018
15:00 - 18:00

Finissage: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam

De kunstmanifestatie Public Art Amsterdam nadert zijn einde, en dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. In het slotweekend van Pay Attention Please!, en Framer Framed’s publieke tentoonstelling Monuments to the Unsung, organiseren meerdere partners een laatste event om de waarde van kunst in de openbare ruimte te benadrukken, en kritische vragen te stellen over eigenaarschap van de publieke ruimte.

In Amsterdam-Noord vindt een slotseminar plaats op zaterdagavond en zondagmiddag, geïnitieerd door TAAK, over de rol van cultuur en sociale waarden in relatie tot gentrificatie. Op de zondag zet Framer Framed één van haar getoonde kunstwerken in beweging: het mobiele The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution van kunstenaar Suat Ögüt ‘migreert’ van haar huidige standplaats aan de IJpromenade dieper Noord in, naar Molenwijk. Dit werk, onderdeel van de tentoonstelling Monuments to the Unsung (2018) samengesteld door Josien Pieterse, vormt een ode aan Turkse migranten die om politieke redenen naar Europa zijn gekomen. Iedereen is uitgenodigd om mee te fietsen met deze bijzondere tocht!

Neem je fiets mee!
We verzamelen op zondag 30 september om 15:00 uur bij het werk van Ögüt aan de IJpromenade. Na een korte intro door de kunstenaar, vertrekken we om 15:15 uur richting Molenwijk. Neem je fiets mee! Deelnemers aan de laatste PAA slotseminar, Social Capital Meet-Up (11:00 – 15:00 uur in het Ondernemershuis Crataegus, Meidoornplein), kunnen aanhaken bij het monument.

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution / Foto: Framer Framed / Eva Broekema

Opening Werkplaats Molenwijk
De fietstocht is niet zonder doel: om 16:00 uur opent Framer Framed een tweede projectruimte in Molenwijk, Werkplaats Molenwijk! Een wijklocatie voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij. Het werk van Suat Ögüt wordt ter plekke geïnstalleerd op deze nieuwe plek, en wordt hier uitgebreid met een verhaal van één van de geportretteerde migranten: de activiste Şengül Köker. Zij vluchtte om politieke redenen naar Zwitserland en bleef hier politiek actief. Zo maakte ze veel protestborden voor demonstraties. Een deel van deze protestborden wordt hier samengebracht, evenals nieuwe protestborden gemaakt door kinderen van het Over-Y College, in een workshop met Şengül Köker. Zij is zelf ook aanwezig bij de opening. In de ruimte van Werkplaats Molenwijk presenteren we bovendien fotografie van kunstenaar Marie Hudelot én zijn er natuurlijk feestelijke drankjes om onze nieuwe locatie in te wijden!

Opening Werkplaats Molenwijk 30 september 2018, foto: Marlise Steeman


Programma

Zaterdag 29 september, 20:30 uur
Kick-off van de PAA Slotseminar: De Homo Globalis in Amsterdam-Noord, een lezing van Frantz Dhers, met Josien Pieterse als co-referent.
Locatie: Tolhuistuin. Onderdeel van Wiekent Tolhuistuin

Zondag 30 september, 11:00-16:00 uur
11:00 – 15:00 Slotseminar: Social Capital Meet-Up met o.a.
Marinella Senatore (kunstenaar),
Adeola Enigbokan (kunstenaar en onderzoeker),
Adinda van Geystelen (directeur Extra City), bart & klaar en
Monnik (speculatief bureau voor toekomst en fictie).
Locatie: Ondernemershuis Crataegus, Meidoorplein.

15:00 Verzamelen bij werk van Suat Ögüt aan de IJpromenade
Locatie: buiten, tegenover Framer Framed.
15:15 Fietstocht richting Molenwijk, aankomst 15:45 uur.

16:00 Programma Molenwijk
Combinatie finissage PAA en
Opening projectruimte Werkplaats Molenwijk
Locatie: Molenaarsweg 3, 1035 EJ Amsterdam.


Over tentoonstelling Monuments to the Unsung voor Public Art Amsterdam

Voor Monuments to the Unsung nodigde Framer Framed drie kunstenaars uit, Wafae Ahalouch, Suat Öğüt en Walid Siti, om een werk te maken in de publieke ruimte van Amsterdam-Noord. Elk vanuit hun eigen perspectief bevragen deze kunstenaars wie er wel en niet zichtbaarheid krijgen in de openbare ruimte. Lees meer.

Walid Siti, Monument to the Unsung (2018). Photo (c) Framer Framed / Maarten van HaaffAmsterdam Noord / Gentrificatie / Performance / Turkey /

Exposities


Exposities Werkplaats Molenwijk: Marie Hudelot and Suat Ögüt

Openingstentoonstelling van de nieuwe projectruimte van Framer Framed

Agenda


Opening: Werkplaats Molenwijk
Opening van Framer Framed's nieuwe projectruimte in Molenwijk in Amsterdam-Noord, voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij.

Netwerk


Wafae Ahalouch el Keriasti

Kunstenaar

Suat Ögüt

Kunstenaar

Walid Siti

Kunstenaar