Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution. Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed
Wafae Ahalouch, The Silent Scream (Amsterdam, 2018).  Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed
Wafae Ahalouch, The Silent Scream (Amsterdam, 2018). Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed
Walid Siti, Monument to the Unsung (2018). Photo: (c) Maarten van Haaff
Wafae Ahalouch, The Silent Scream (Amsterdam, 2018). Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed

22 Jun –
30 Sep 2018

Expositie: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam 2018

Van 22 juni – 30 september 2018 presenteert Framer Framed de tentoonstelling Monuments to the Unsung, samengesteld door Josien Pieterse.
De tentoonstelling neemt als vertrekpunt de toenemende gentrificatie en snelle veranderingen van de stad, specifiek die van haar ‘eigen’ stadsdeel Amsterdam-Noord, en stelt de vraag: van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt?
De tentoonstelling is onderdeel Public Art Amsterdam. Elf toonaangevende Amsterdamse kunstinstellingen, waaronder Framer Framed, bundelen de krachten en tonen in de zomer van 2018 de rijkdom van de publieke ruimte in Amsterdam.

Voor de tentoonstelling Monuments to the Unsung (2018) nodigde Framer Framed drie kunstenaars uit, Wafae Ahalouch, Suat Ögüt en Walid Siti, om een werk te maken in de publieke ruimte van Amsterdam-Noord. Elk vanuit hun eigen perspectief bevragen deze kunstenaars wie er wel en niet zichtbaarheid krijgen in de openbare ruimte. Specifiek richten zij zich op de manier waarop monumenten structurele machtsverhoudingen binnen de samenleving weerspiegelen. Zo bevragen ze waarom er vooral voor ‘grote mannen’ monumenten zijn opgericht en voegen daar verhalen aan toe van ondergerepresenteerde groepen.

Het werk The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution van Suat Ögüt toont negen bronzen bustes van Turkse migranten. Ze vormen een ode aan migranten die Turkije moesten verlaten vanwege hun politieke idealen, en in landen als Nederland als zogenoemde ‘gastarbeider’ aan de slag gingen. Ook Amsterdam-Noord is sinds de jaren 60 een thuis voor veel Turkse (arbeids)migranten. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan de industrie van het gebied, alsmede aan het karakter van de stad, maar worden nu naar de periferie gedreven om plaats te maken voor toeristen en rijke ontwikkelaars. Met dit ‘monument’, dat pal aan de Noordelijke IJ-oever komt te staan, eist Ögüt opnieuw ruimte voor hen op.

Zowel Walid Siti als Wafae Ahalouch richten zich in hun werk op de positie van vrouwen in de publieke ruimte. Siti vraagt aandacht voor het feit dat het telkens mannen zijn die herdacht worden, terwijl vrouwen grotendeels onzichtbaar blijven, zowel in de publieke ruimte als in het publieke debat. Zijn Monument to the Unsung, een nieuwe werk speciaal geregisseerd voor deze tentoonstelling, is een referentie naar de alom aanwezige ‘monuments for the unknown soldier’, is een eerbetoon aan vrouwen, specifiek Koerdische- en migrantenvrouwen.

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution. Foto: Framer Framed / Eva Broekema

Walid Siti, Monument to the Unsung (2018). Photo (c) Framer Framed / Maarten van Haaff

Het werk The Silent Scream van Ahalouch richt zich tot vrouwenstemmen die niet gehoord worden, en de onmacht die dit met zich meebrengt. In een ander werk, Strike a Pose, onderzoekt de kunstenaar hoe het mogelijk is om ruimte en zichtbaarheid op te eisen, ook als je je niet in een machtspositie bevindt.

Wafae Ahalouch, The Silent Scream (2015). Foto: Framer Framed / Eva Broekema

De gevarieerde reeks werken die Framer Framed toont voor Public Art Amsterdam eigenen ieder op eigen wijze ruimte toe voor groepen die minder vanzelfsprekend zichtbaarheid en zeggenschap krijgen in de stad. Met deze tijdelijke ‘monumenten’ als onderdeel van Pay Attention Please! opent Framer Framed de publieke ruimte voor een breder scala aan verhalen en perspectieven, om zo vragen op te roepen over wie er wel en niet gerepresenteerd wordt in de stad en welke waarden hierbij centraal staan.


Opening en rondleidingen

Op zaterdag 23 juni om 15:00 uur worden de kunstwerken officieel ‘onthuld’ middels een wandeling en rondleiding langs de werken, in het bijzijn van alle drie de deelnemende kunstenaars. We beginnen bij het kunstwerk van Suat Ögüt aan de IJpromenade (zie onder) en eindigen met drankjes bij het werk van Walid Siti. Deelname is gratis.

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution (2012-2018)

 


Locatie en coördinaten van kunstwerken△ Suat Ögüt – The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution. Buiten Framer Framed pal aan de IJ-oever (startpunt opening op 23 juni). Coördinaten: 52.382751,4.902722

□ Wafae Ahalouch – Strike a Pose. Op de gevel van de Breitner Academie, Overhoeksplein 2. Coördinaten:  52.384426, 4.902709

○ Walid Siti – Monument to the Unsung. Naast Framer Framed kantoor/Open Coop, Tolhuisweg 2. Coördinaten: 52.383866, 4.906025

◇ Wafae Ahalouch – The Silent Scream. Op de Ranonkelkade, naast nieuwe Hyperion college. Coördinaten: 52.385527, 4.906411


Publieksprogramma

Een inspirerend publieksprogramma in samenwerking met Public Art Amsterdam met wandelroutes, verhalen, lezingen en performances, ontsluit de kunstwerken voor een breed publiek. Laat je bijvoorbeeld rondleiden langs de werken van Framer Framed op zaterdag 23 juni, 25 juli en 11 september in aanwezigheid van de kunstenaars of luister naar de speciale audiotour door Chris Keulemans, waarin hij ontwikkelingen in Amsterdam Noord illustreert aan de hand van verdwenen kunstwerken in de publieke ruimte.

Finissage

Op de zondag 30 september zet Framer Framed één van haar getoonde kunstwerken in beweging: het mobiele monument The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution van kunstenaar Suat Ögüt ‘migreert’ van haar huidige standplaats aan de IJpromenade dieper in Noord, naar de Molenwijk. We verzamelen om 15:00 uur bij het werk van Ögüt aan de IJpromenade. Na een korte intro door de kunstenaar, vertrekken we om 15:15 uur richting Werkplaats Molenwijk, de nieuwe projectruimte van Framer Framed. Neem je fiets mee!

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution (2012-2018) in de Molenwijk, Amsterdam. Foto: Ozkan Golpinar


Public Art Amsterdam is een samenwerking met
LAPS / Gerrit Rietveld Academie, CBK Zuidoost, De Appel, GET LOST-art route, Framer Framed, Frankendael Foundation, NDSM Werf, Oude Kerk Amsterdam, P/////akt, Stedelijk Museum en TAAK.

Monuments to the Unsung, en specifiek het project van Suat Ögüt, is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van SAHA en Stichting Stokroos.Amsterdam Noord / Diaspora / Gentrificatie / Turkey /

Agenda


Finissage: Monuments to the Unsung
Het mobiele kunstwerk 'The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution' van kunstenaar Suat Ögüt ‘migreert’ van haar huidige standplaats aan de IJpromenade dieper in Noord, naar de Molenwijk..
Rondleiding: Kunst aan de Noordelijke IJ-oever, door Chris Keulemans
In het kader van Public Art Amsterdam en Framer Framed's openluchttentoonstelling 'Monuments to the Unsung'.
Rondleiding: Schrijvers in de Stad, door Chris Keulemans en Massih Hutak
In het kader van Public Art Amsterdam en Framer Framed's openluchttentoonstelling 'Monuments to the Unsung'.

Netwerk


Wafae Ahalouch el Keriasti

Kunstenaar

Suat Ögüt

Kunstenaar

Walid Siti

Kunstenaar

Magazine