Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Suat Ögüt, The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution. Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed

11 Sep 2018
18:00 - 19:30

Rondleiding: Kunst aan de Noordelijke IJ-oever, door Chris Keulemans

‘Tien jaar geleden was het stil op de pont van Centraal naar Noord. Mensen rookten zwijgend een sigaret en staarden in de verte. Een smartphone had nog bijna niemand. Het fietspad, het terras van de Tolhuistuin, de brug en zelfs Eye – dat was nog allemaal water.’ *

Voor de openbare kunstmanifestatie Public Art Amsterdam maakten meerdere schrijvers een podcast over een stadsdeel dat hen na aan het hart ligt. Schrijver Chris Keulemans richtte zich hierbij op Amsterdam-Noord, standplaats van Framer Framed. In zijn podcast, die ook in geschreven versie hier is te lezen, gaat Keulemans in op de ‘verloren’ kunst en kunstinitiatieven in Amsterdam-Noord. Op 11 september licht hij zijn podcast toe in een persoonlijke rondleiding langs de noordelijke IJ-oever.

We beginnen om 18:00 uur met een korte presentatie door Keulemans in de expositieruimte van Framer Framed. Vervolgens gaan we naar buiten. In een uitgebreide rondleiding zal Chris Keulemans ingaan op de ideeën en initiatieven die hij zag ontstaan voor kunst en cultuur op het voormalige Shell-terrein, maar waar nu nog maar weinig van over is. Keulemans neemt ons mee langs alle ‘verdwenen’ kunstwerken – ooit hoopvol langs de IJ-oever geïnstalleerd, tot ze plaats moesten maken voor de grootse plannen van bestuurders en ontwikkelaars. Deze bijeenkomst vindt plaats in de context van de tentoonstelling Monuments to the Unsung (2018), de bijdrage van Framer Framed aan Public Art Amsterdam.

Deze ontwikkelingen roepen vragen op over eigenaarschap van de publieke ruimte. Van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt? Aan de hand van deze vragen zal Keulemans meer vertellen over de tijdelijke Framer Framed tentoonstelling Monuments to the Unsung voor Public Art Amsterdam, waarin een viertal tijdelijke ‘kunstwerken-als-monumenten’ van Wafae Ahalouch, Suat Ögüt en Walid Siti de publieke ruimte opent voor een breder scala aan verhalen en perspectieven.

*Fragment uit de podcast van Chris Keulemans, klik hier om te lezen/luisteren.

Aanvang: 
18:00, Framer Framed
Het totale programma duurt tot ongeveer 19:30
Entree: Gratis, graag reserveren via reserveren@framerframed.nl


Over tentoonstelling Monuments to the Unsung

Monuments to the Unsung, Framer Framed’s bijdrage aan Public Art Amsterdam, neemt als vertrekpunt de toenemende gentrificatie en snelle veranderingen van de stad, specifiek die van haar ‘eigen’ stadsdeel Amsterdam-Noord, en stelt de vraag: van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt? Framer Framed nodigde drie kunstenaars uit, Wafae Ahalouch, Suat Ögüt en Walid Siti, om een werk te maken in de publieke ruimte van Amsterdam-Noord. Elk vanuit hun eigen perspectief bevragen deze kunstenaars wie er wel en niet zichtbaarheid krijgen in de openbare ruimte. Specifiek richten zij zich op de manier waarop monumenten structurele machtsverhoudingen binnen de samenleving weerspiegelen. Lees meer.

Walid Siti, Monument to the Unsung (2018). Photo (c) Framer Framed / Maarten van HaaffAmsterdam Noord / Gentrificatie /

Exposities


Expositie: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam 2018

Onderdeel van de coöperatieve kunstmanifestatie Pay Attention Please! in de openbare ruimte van Amsterdam

Agenda


Rondleiding: Schrijvers in de Stad, door Chris Keulemans en Massih Hutak
In het kader van Public Art Amsterdam en Framer Framed's openluchttentoonstelling 'Monuments to the Unsung'.

Netwerk


Chris Keulemans

Schrijver, verbinder en debatvoorzitter

Magazine