About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Suat Ögüt - The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution

21 Jun –
30 Sep 2018

Upcoming: Public Art Amsterdam – Pay Attention Please!

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Openingsweekend: 21-24 juni 2018

Deze zomer doet Framer Framed mee aan de manifestatie Pay Attention Please!, van Public Art Amsterdam. 11 toonaangevende Amsterdamse kunstinstellingen bundelen de krachten en tonen in de zomer van 2018 de rijkdom van de publieke ruimte van Amsterdam.

Opening bij Framer Framed: Zaterdag 23 juni, 15:00
Speciale rondleiding en wandeling langs de werken in het bijzijn van de deelnemende kunstenaars bij Framer Framed, Amsterdam-Noord.


De afgelopen decennia veranderde de openbare ruimte van Amsterdam aanzienlijk en daarmee de ruimte die we met elkaar delen. Ambitieuze nieuwbouwprojecten, toerisme en bedrijvigheid hebben het aanzien van de stad voorgoed veranderd. Wat niet iedereen weet, is dat Amsterdam ook een lange en spannende traditie van kunst in en voor het publieke domein kent. Elke buurt kent zijn eigen klassiekers, soms van harte gedragen door bewoners, soms flink bediscussieerd. Kunstenaars reageren met deze kunstwerken op de veranderende wereld om hen heen. Zij nodigen uit om de verhalen van Amsterdam te ontdekken en met andere ogen naar de samenleving te kijken.

Framer Framed neemt als vertrekpunt de toenemende gentrificatie en snelle veranderingen van de stad, specifiek die van haar ‘eigen’ stadsdeel Amsterdam-Noord, en stelt de vraag: van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt? We nodigden drie kunstenaars uit om werken te tonen in de openbare ruimte van Amsterdam-Noord, waarin ruimte wordt opgeëist voor groepen die dit niet vanzelfsprekend krijgen: Suat Ögüt, Wafae el Keriasti en Walid Siti. In een cultuur waar monumenten normaliter alleen bestemd zijn voor ‘grote witte mannen’, richtte Turkse kunstenaar Suat Ögut bijvoorbeeld een monument op voor (arbeids)migranten – The First Turk Immigrant or The Nameless Heroes of The Revolution. De werken van kunstenaars Wafae el Keriasti en Walid Siti vormen beide een eerbetoon aan vrouwen, wiens verdiensten in de maatschappij vaak weinig erkenning krijgen.

Een inspirerend publieksprogramma met wandelroutes, verhalen, lezingen en performances, ontsluit de kunstwerken voor een breed publiek. Laat je bijvoorbeeld rondleiden langs de werken van Framer Framed op zaterdag 23 juni, of luister naar de speciale audiotour door Chris Keulemans, waarin hij ontwikkelingen in Amsterdam Noord illustreert aan de hand van verdwenen kunstwerken in de publieke ruimte.


In samenwerking met
CBK Zuidoost, De Appel, GET LOST-art route, Frankendael Foundation, LAPS / Gerrit Rietveld Academie, NDSM Werf, Oude Kerk Amsterdam, P/////akt, Stedelijk Museum en TAAK.


Het project van Suat Ögüt is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van SAHA.Amsterdam Noord / Gentrification /