Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Wafae Ahalouch, The Silent Scream (Amsterdam, 2018). Foto: (c) Maarten van Haaff / Framer Framed

25 Jul 2018
17:30 - 19:30

Rondleiding: Schrijvers in de Stad, door Chris Keulemans en Massih Hutak

Tien jaar geleden was het stil op de pont van Centraal naar Noord. Mensen rookten zwijgend een sigaret en staarden in de verte. Een smartphone had nog bijna niemand. Het fietspad, het terras van de Tolhuistuin, de brug en zelfs Eye – dat was nog allemaal water.’ *

Voor de openbare kunstmanifestatie Pay Attention Please! van Public Art Amsterdam maakten schrijvers Chris Keulemans en Massih Hutak beiden een podcast over een stadsdeel dat hen na aan het hart ligt. In een bijzondere live bijeenkomst op woensdag 25 juli nemen ze ons mee langs de IJ-oever in Amsterdam-Noord – een gedeelte van de stad dat de afgelopen tien jaar ingrijpend is veranderd.

We beginnen de rondleiding met een korte presentatie door Keulemans en Hutak in de expositieruimte van Framer Framed. Hutak vertelt hier over de verbindende en stimulerende invloed van voetbalpleintjes op jongeren in Amsterdam, een fenomeen dat hij zowel herkent uit zijn jeugd in Osdorp als in zijn huidige stadsdeel Noord. Vervolgens gaan we naar buiten. In een uitgebreide rondleiding zal Chris Keulemans ingaan op de ideeën en initiatieven die hij zag ontstaan voor kunst en cultuur op het voormalige Shell-terrein, maar waar nu nog maar weinig van over is. Hij neemt ons mee langs alle ‘verdwenen’ kunstwerken – ooit hoopvol langs de IJ-oever geïnstalleerd, tot ze plaats moesten maken voor de grootse plannen van bestuurders en ontwikkelaars.

Wafae Ahalouch, The Silent Scream. Foto (c) Maarten van Haaff

De ontwikkelingen in Amsterdam-Noord roepen vragen op over eigenaarschap van de publieke ruimte. Van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt? Aan de hand van deze vragen zal Keulemans meer vertellen over de tijdelijke Framer Framed tentoonstelling Monuments to the Unsung voor Public Art Amsterdam, waarin een viertal tijdelijke ‘kunstwerken-als-monumenten’ van Wafae Ahalouch, Suat Ögüt en Walid Sit de publieke ruimte opent voor een breder scala aan verhalen en perspectieven.

Aanvang: 17:30 uur bij Framer Framed
Het totale programma duurt tot ongeveer 19:30 uur
Entree: Gratis


Over de serie livebijeenkomsten Schrijvers in de Stad voor Public Art Amsterdam:

Public Art Amsterdam; Pay Attention Please! presenteert literair talent voor de audioserie Schrijvers en de Stad. Roos van Rijswijk (Centrum), Chris Keulemans (Noord), Rashid Novaire (Zuid), Fiep van Bodegom (Zuid-Oost), Massih Hutak (West) en Alma Mathijsen (Oost) verweven realiteit en verbeelding tot een serie audiokunstwerken die te beluisteren zijn, zowel thuis als op locatie. Het werk is te beluisteren op de website.

In de live bijeenkomsten geven de schrijvers een lezing, performance of rondleiding. Met deze serie opent Public Art Amsterdam een interdisciplinaire dialoog over fictie versus non-fictie, publiek versus privé en historisch erfgoed versus hedendaagse cultuur. De zes uiteenlopende schrijvers nemen ieder een stadsdeel voor hun rekening en leggen rake verbindingen tussen de verschillende lagen in tijd, ruimte en ervaring van een plek, en laten zien dat ‘De Stad’ niet alleen iets fysieks is, maar ook een idee dat altijd aanwezig is. Zo gaat Massih Hutak in werk terug naar zijn jeugdherinneringen aan de voetbalkooi in Osdorp, en maakt Chris Keulemans samen met kunstenaar Jaha Koo een kritische bespiegeling op de omgeving van de IJ-oever die hij in de afgelopen tien jaar onder zijn ogen heeft zien veranderen.

*Fragment uit de podcast van Chris Keulemans, klik hier om te lezen/luisteren.
Podcast Massih Hutak: klik hier om te lezen/luisteren.


Over de tentoonstelling Monuments to the Unsung

Monuments to the Unsung (2019), Framer Framed’s bijdrage aan Public Art Amsterdam, neemt als vertrekpunt de toenemende gentrificatie en snelle veranderingen van de stad, specifiek die van haar ‘eigen’ stadsdeel Amsterdam-Noord, en stelt de vraag: van wie is de stad eigenlijk, en wie bepaalt wat er mee gebeurt? Framer Framed nodigde drie kunstenaars uit, Wafae Ahalouch, Suat Ögüt en Walid Siti, om een werk te maken in de publieke ruimte van Amsterdam-Noord. Elk vanuit hun eigen perspectief bevragen deze kunstenaars wie er wel en niet zichtbaarheid krijgen in de openbare ruimte. Specifiek richten zij zich op de manier waarop monumenten structurele machtsverhoudingen binnen de samenleving weerspiegelen.

Lees hier meer over de tentoonstelling.Amsterdam Noord / Gentrificatie /

Exposities


Expositie: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam 2018

Onderdeel van de coöperatieve kunstmanifestatie Pay Attention Please! in de openbare ruimte van Amsterdam

Agenda


Rondleiding: Kunst aan de Noordelijke IJ-oever, door Chris Keulemans
In het kader van Public Art Amsterdam en Framer Framed's openluchttentoonstelling 'Monuments to the Unsung'.

Netwerk


Chris Keulemans

Schrijver, verbinder en debatvoorzitter

Massih Hutak

Rapper, columnist, theatermaker

Magazine