Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Marie Hudelot - 3 photographs from the Fetish (2017) series.

30 sep –
18 nov 2018

Exposities Werkplaats Molenwijk: Marie Hudelot and Suat Ögüt

Werkplaats Molenwijk is een projectruimte van Framer Framed in Amsterdam Noord, die opende op 30 september 2018. Deze nieuwe locatie in de Molenwijk, is een plek voor en door bewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij.
In Werkplaats Molenwijk ruimte geboden aan een kunstenaarsresidentie, waarbij kunstenaars tijdelijk hun intrek nemen in de wijk en daarbij in dialoog met de buurt nieuw werk maken.
Bezoekers kunnen gratis de tentoonstellingen bezoeken, maar ook programma’s initiëren, deelnemen aan de organisatie, genieten van presentaties, met elkaar in gesprek gaan én samen eten.

Huidige en aankomende tentoonstellingen in Werkplaats Molenwijk

30 September – 18 November 2018: Duo-tentoonstelling

Marie Hudelot – Fetish
Voor haar fotoserie Fetish dook Marie Hudelot – een echte verzamelaarster – in haar persoonlijke archief van objecten en materialen. Ze combineerde al deze verschillende elementen tot nieuwe ‘sculpturen’, die haar eigen wortels, angsten en dromen verbeelden. Het resultaat van deze objecten legde Hudelot vast in een serie zwart-witfoto’s, die nu in deze tentoonstelling te zien zijn. Hudelot zelf over haar serie Fetish:

‘My work on these photographs was similar to the one of an archaeologist in the memory and remembrance of my own history. These sculptures, such as talismans, amulets, lucky charms and fetish dolls, are the reflection of my multicultural identity. They represent different periods of my life based on my origins, influences, fears and desires. The aesthetic of the composition is emphasised by presenting my work in black & white and as a whole collection of pictures. This aspect gives them a new temporal and structural dimension.’

Suat Ögüt – The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution & ŞENGÜL
Het werk The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution van kunstenaar Suat Ögüt toont negen bronzen bustes van Turkse migranten. Het werk is een ode aan migranten die Turkije moesten verlaten vanwege hun politieke idealen, en die in landen als Nederland als zogenoemde ‘gastarbeiders’ terecht kwamen. Ook Amsterdam-Noord is sinds de jaren 60 een thuis voor veel Turkse (arbeids)migranten. Dit werk van Ögüt werd eerder getoond aan de Noordelijke IJ-oever tegenover Framer Framed, als onderdeel van de tentoonstelling Monuments to the Unsung (22 juni – 30 september 2018) voor Public Art Amsterdam.

Veel van de migranten in het werk van Ögüt bleven politiek actief in hun nieuwe land. Zo ook de Turks-Zwitserse activiste Şengül Köker. In de jaren 1980 vluchtte Köker van Turkije naar Zwitserland, omdat haar politieke ideeën niet overeen kwamen met die van de Turkse overheid destijds. In haar nieuwe land werd ze in 1983 lid van de communistische partij van Zwitserland, waarvoor ze vele protestborden ontwierp. Haar verhaal vormde het uitgangspunt voor het project ŞENGÜL, nu ook te zien in Werkplaats Molenwijk zelf, naast het werk van Marie Hudelot. De mond gesnoerd in haar thuisland, krijgt ze nu een stem in dit nieuwe project. De replica’s van een aantal protestbanners van Köker liggen uitgespreid op bedden, met een voice-over die je haar verhaal vertelt.

Suat Ögüt’s ‘The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution’ arriveert op de nieuwe plek in Molenwijk, 30 september 2018. Foto: Marlise Steeman.

Het werk van Suat Ögüt werd mogelijk gemaakt met steun van Stichting Stokroos en SAHA.


25 november: Opening tentoonstelling 50 Jaar Molenwijk

Een tentoonstelling met het 50-jarig jubileum van de Molenwijk als uitgangspunt. De tentoonstelling wordt samengesteld en ontworpen door buurtbewoners in samenwerking met artist-in-resident Florian Braakman en het Werkplaats Molenwijk team. De residency van Florian Braakman is van oktober tot en met half november 2018.

Heb je een band met de Molenwijk en wil je meewerken aan de tentoonstelling? Lees hier meer over de verschillende manieren waarop je bij kunt dragen. Of laat het ons weten als je een eigen idee hebt! >> werkplaats@framerframed.nl

Kunstenaar Florian Braakman wordt geïnterviewd tijdens de opening van Werkplaats Molenwijk op 30 september 2018. Foto: Marlise Steeman / Framer Framed


Lees hier meer over Werkplaats Molenwijk.Molenwijk / Amsterdam Noord / Fotografie / Migratie / Turkey /

Agenda


Workshop Kunstobject maken
In Werkplaats Molenwijk
Opening: Werkplaats Molenwijk
Opening van Framer Framed's nieuwe projectruimte in Molenwijk in Amsterdam-Noord, voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij.
Finissage: Monuments to the Unsung - Public Art Amsterdam
Het werk ‘The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution’ van Suat Ögüt 'migreert' naar projectruimte Werkplaats Molenwijk.

Netwerk


Suat Ögüt

Kunstenaar

Marie Hudelot

Kunstenaar