Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Karine Versluis

Karine Versluis

Karine Versluis in fotograaf en maatschappelijk werker. Ze woont en werkt in Amsterdam. In 2007 studeerde Karine Versluis af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Cultuur, beeldvorming, sociale en maatschappelijke kwesties hebben haar altijd geïnteresseerd. Ze studeerde af met de publicatie van het boek STAPHORST over haar geboortedorp. Het laat zien hoe verschillende generaties met elkaar samenleven en waarbij tradities en moderniteit zich vermengen, een terugkerend thema in haar werk.

In haar werk onderzoek ze de invloed die verschillende culturen en historische gebeurtenissen hebben op het dagelijkse leven van mensen en hoe ze daar mee omgaan. Versluis brengt dit in beeld door middel van een caleidoscopische aanpak, waarbij zij maatschappelijke vraagstukken koppelt aan het leven van individuen. Zij onderzoekt daarbij de raakvlakken op tussen kunst en antropologie.

In 2008 en 2009 werkte zij onder andere aan het project Enkeltje Schiphol – One Way Ticket to Schiphol Airport, waaronder een artist-in-residence bij Instituto Buena Bista, Centrum voor hedendaagse kunst op Curaçao. In 2010 verscheen het gelijknamige boek boek met bijbehorende solotentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam en Imagine IC in Amsterdam. Karine Versluis is betrokken bij diverse projecten van Framer Framed waaronder de online tentoonstelling Drawing Stories, en de Stay Strong Photo Stories beiden ontwikkeld tijdens de Corona lockdown in 2020.

In 2021 realiseerde Karine Versluis het project Thuis in de Molenwijk in Werkplaats Molenwijk, een projectlocatie van Framer Framed in Amsterdam Noord. In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Utrecht gingen nieuwkomers in de wijk op pad met de camera van hun smartphones om vast te leggen hoe ze hun weg vinden in de Molenwijk en daarbuiten. Het project resulteerde in 2021 in de tentoonstelling Thuis in de Molenwijk met een unieke verzameling foto’s en verhalen uit de wijk.

 


Exposities


Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


Boekpresentatie: Stay Strong Photo Stories
Foto’s en verhalen over liefde, eenzaamheid, hoop en verbinding die zijn gemaakt tijdens de lockdown
Conferentie: Refugee Youth, Public Space and Artistic Practice
Een onderzoeksproject in samenwerking met BOOST en de Universiteit Utrecht
Finissage: Thuis in de Molenwijk
Een feestelijke afsluiting van foto- en verhalenproject uit de Molenwijk
Expositie Thuis in de Molenwijk, met twee weken verlengd!
Tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk en terugblik op 'Thuis in de Molenwijk'
Thuis in de Molenwijk
Het fotografieproject voor nieuwkomers in de Molenwijk
Stay Strong Photo Stories
Online fotoproject voor jongeren
De kunstenaar als antropoloog
Bijeenkomst over de grenzen tussen kunst en wetenschap

Magazine