Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Book Launch: Debaltsevo, Where Are You? (19 feb 2023)

19 Feb –
5 Mar 2023

Expositie: Debaltsevo, Where Are You?

Van 19 februari tot 5 maart 2023 presenteert Framer Framed een tentoonstelling van Karine Zenja Versluis ter gelegenheid van haar nieuwe publicatie Debaltsevo, Where Are You?. Wat betekent het om wortels te hebben in verschillende landen? Welke verhalen ken je en wat valt er te ontdekken? Debaltsevo, Where Are You? is een persoonlijk verhaal over de fascinerende en ongrijpbare zoektocht naar je afkomst.

Fotograaf Karine Zenja Versluis begon haar zoektocht in 2013 toen ze besloot haar familie- geschiedenis te onderzoeken in de stad Debaltseve, Donbas, Oekraïne. De plek waar haar oma is geboren. Onderweg, voor meer dan tien jaar, liep alles anders dan verwacht. De zoektocht zelf werd de rode draad in het verhaal.

Een verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven. We volgen de geschiedenis van haar grootmoeder, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd Debaltseve (Debaltsevo in haar oma’s herinnering) te verlaten om in een Duits kamp te werken. We maken kennis met drie Oekraïense families die, door een andere oorlog, in 2015 de stad Debaltseve hebben verlaten, en opnieuw moesten vluchten in 2022. En we reizen mee met de verteller zelf, van Nederland naar Oekraïne, op zoek naar een stad. Tijdens deze reis stelt Versluis zich de vraag hoe het verhaal van haar oma haar eigen leven heeft beïnvloed. Voortdurend ingehaald door de actuele ontwikkelingen veranderen haar plannen keer op keer, wat symbool staat voor de raadselachtige zoektocht naar haar eigen identiteit. Het werk bestaat uit archiefbeelden, foto’s en teksten in het Engels, met een online beschikbare Nederlandse en Oekraïense vertaling.

Karine Zenja Versluis zal het eerste exemplaar van de publicatie overhandigen aan Evgeniy Levchenko die in ruil daarvoor zijn persoonlijke verhaal en ervaring met de stad Debaltseve zal delen. Debaltsevo, Where Are You? gaat gepaard met een tijdelijke tentoonstelling over de zoektocht van de kunstenaar naar haar eigen wortels en erfgoed en het creatieproces van deze publicatie.

De tentoonstelling is te zien zijn bij Framer Framed van 19 februari tot 5 maart 2023.

 

Karine Zenja Versluis
Debaltsevo, Where Are You?
Uitgever: The Eriskay Connection (Breda, NL)
165 × 240 mm | 148 p
EN + online translations
Softcover
ISBN: 978-94-92051-91-2
€ 35.00

 Book Launch / Eastern Europe / Fotografie / Oekraine /

Netwerk


Karine Zenja Versluis

Fotograaf en jeugdhulpverlener