Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Janne: Want alle beetjes natuur in de stad maken het leven mooier.

Stay Strong Photo Stories - over aanpassingen aan moeilijke tijden

We zijn officieel het tweede jaar van de COVID-19-pandemie ingegaan. De levens van mensen zijn beïnvloed en hebben wereldwijd een draai van 180 graden gemaakt. We moeten
ons allemaal leren aan te passen aan deze moeilijke tijden. Nieuwe manieren vinden om kracht en geduld op te brengen om er in solidariteit met elkaar doorheen te komen. De pandemie heeft vooral grote gevolgen voor de geestelijke gezondheid van adolescenten en jongeren in grote steden, zoals Amsterdam.


door Tara Khalili

Juni 2021


Samen met Framer Framed organiseerde Karine Versluis van Picture Bridge Foundation de vierde editie van Stay Strong Photo Stories met als doel jonge bewoners (van 14 tot 26 jaar) uit Amsterdam-Oost te begeleiden in het uiten van zichzelf, hun worstelingen en vreugdes door middel van fotografie, ongeacht of de deelnemers bekend waren met fotografietechnieken. Elke week kwamen de deelnemers samen om hun verhalen en werk te delen.

Karine leerde de deelnemers over de basis van de theorie van fotografie, over het belang van deze concepten, samenspel met licht en compositie bij het creëren van een esthetische foto. Terwijl sommige deelnemers meer vertrouwd waren met fotografie, hadden anderen geen of weinig ervaring. Door de principes van fotografie te bespreken, zoals kader, focus en perspectief, kon iedereen in de groep al gauw op dezelfde golflengte zitten. Dit zette de deelnemers aan het denken over hoe het perspectief van waaruit een foto wordt genomen het verhaal erachter beïnvloedt.

Naast de technische concepten die werden besproken, draaide elke sessie rond een gevoel of emotie. Deelnemers konden hun interpretatie van thema’s, zoals hoop en verbinding, delen via hun fotografie. Of dat nu verwijst naar een verbinding met jezelf, met iemand anders, of met de wereld om ons heen. De deelnemers waren vrij in hun eigen unieke visualisatie van deze thema’s en deelden de verhalen die aan achter de foto’s met elkaar.

De vierde editie van de Stay Strong Photo Stories vond in april en mei 2021. Een deel van de werken is opgenomen in de online presentatie Shaping Feelings, gerealiseerd in samenwerking met het Amsterdam Museum.

Anays: Zorgen voor anderen is belangrijk, maar Covid-19 leerde ons dat soms, door voor jezelf te zorgen, je ook voor anderen zorgt.


Aalayah:  Hé, niemand heeft gezegd dat je geen chocolade-ijs mag eten in de zon. 😉


Vier weken later zijn we alweer aangekomen bij de laatste sessie van de vierde Stay Strong Photo Stories. Aan het eind van de sessie namen de deelnemers gezamenlijk alle foto’s door die de afgelopen maand gemaakt waren en kwamen tot het besef dat iedereen zijn eigen individuele stijl heeft. Binnen de groep ontwikkelden de deelnemers oog voor elkaars stijl en perspectief en vaak konden ze de foto koppelen aan de fotograaf. Sommige deelnemers deelden dat de Stay Strong Photo Stories hen hielp te zoeken naar momenten om vast te leggen in hun dagelijks leven. Een manier om schoonheid, geluk, hoop en verbinding te vinden in alledaagse momenten.

Scroll om de resultaten van de workshop te zien:


Bo: Voor mij zijn de lente en de natuur, symbolen van hoop. Ik hou ook erg van Amsterdam in de lente.


Monica: Een foto die schilderijen laat zien die er niet meer zichtbaar zijn.


Tara: Hoe noem je dat ook alweer als je angstig en blij tegelijk bent? Juist, naar kantoor gaan na maanden tijdens een pandemie.


Glodi: Ik kan alle dingen doen door Christus die mij sterkt.


Janne: Omdat elk stukje natuur in de stad het leven mooier maakt.


Anays:  Op momenten dat ik ten einde raad ben, geven mijn kinderen me kracht om door te gaan. De handen op de foto zijn van hen.


Bo:  De foto toont een ontmoeting van twee vrienden in Amsterdam. Voor mij symboliseert de foto de positieve kanten van de lockdown: ondanks de pandemie blijven we met elkaar verbonden.


Illaisa:  In de Surinaamse cultuur is het heel normaal om op een dag een Koti te krijgen. Ik kreeg deze Koti toen ik 7 jaar oud was. We gingen naar de Ketikoti op 1 juli in het Oosterpark. Mijn moeder wilde deze Koti weggeven, maar ik heb hem bewaard om aan een van mijn kinderen te geven in de hoop dat zij hem ook aan hun kinderen zullen doorgeven. Ik vind het een heel mooi ding. Het is een deel van mijn cultuur.


Glodi: M’n nichtje en ik and my niece. Zij is mij en ik ben haar.


Monica: M’n kleine grote zus


Aalayah: Roaring twenties?
Volgens deze poster zal er flink geweest worden na deze pandemie…


Janne:  Verloren aan de aarde, maar nu samen in een eigen huis..


Tara: Soms, als thuis zo ver weg is, of zelfs onbereikbaar, moet je je best doen om een replica te maken. Een replica die zo dicht bij de echte versie staat, dat het verwarrend is voor diegenen die nooit van je huis hebben kunnen proeven.Amsterdam Oost / Community & Learning / Educatie / Fotografie /

Exposities


Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


Boekpresentatie: Stay Strong Photo Stories
Foto’s en verhalen over liefde, eenzaamheid, hoop en verbinding die zijn gemaakt tijdens de lockdown
Stay Strong Photo Stories
Online fotoproject voor jongeren

Netwerk


Karine Zenja Versluis

Fotograaf en jeugdhulpverlener

Magazine