Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Enkeltje Schiphol, Karine Versluis (2010)

12 mei 2011 – 19:30

De kunstenaar als antropoloog

Reserveren aanbevolen

 

Aanvang: 19:30 uur

Gratis entree

 

Imagine IC

Bijlmerplein 1006 – 1008

1102 ML Amsterdam

 

020-4894866

www.imagineic.nl

 


Kunstenaars zijn zich steeds meer actief gaan bezig houden met maatschappelijke vragen en maken daarbij dankbaar gebruik van methoden en begrippen ontwikkeld in bijvoorbeeld de antropologie. Het werk van kunstenaars en antropologen wordt beide gekenmerkt door een streven betekenis te geven aan de ons omringende wereld. De grens tussen kunst en antropologie vervaagt waar nieuwe samenwerkingsverbanden en kruisbestuivingen ontstaan.

In de expositie Enkeltje Schiphol bij Imagine IC portretteert fotograaf Karine Versluis jongeren uit Curaçao, die voor hun vervolgopleiding naar Nederland verhuizen. Over een periode van twee jaar volgt zij de jongeren in hun dagelijks leven voor en na de oversteek. Zij kruipt in de belevingswereld van de jongeren en documenteert hun keuzes en ontwikkeling gedurende het traject van hun migratie.

Het werk van Koštana Banovic bestaat uit tekeningen, performances en video. Centraal in haar werk staat het onderzoek naar de relatie tussen het Zelf en de Ander. In de experimentele documentaire Ploha (2007) onderzoekt zij de invloed die haar eigen migratiegeschiedenis heeft op de relatie met haar kinderen. Anders dan haar kinderen, groeide Banovi? op in Sarajevo. In een poging de afstand te overbruggen, ondernemen zij gezamenlijk een reis naar haar geboortestad.

Karine Versluis en Koštana Banovic vertellen over hun kunstpraktijk en over hun positionering tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Karine Versluis gaat in gesprek met Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC en Koštana Banovic met Hilde de Bruijn, curator bij Cobra en voormalig Hoofd Tentoonstellingen bij Smart Project Space. Over de (haat-liefde) praktijk van samenwerken en de interactie tussen kunst en antropologie in deze beide instellingen.

De inleiding op de avond wordt verzorgd door Eddy Appels, antropoloog, documentair filmmaker en directeur van SAVAN en het Beeld voor Beeld festival.

Avondvoorzitter is Will Tinnemans, schrijver, mediatrainer en moderator. Tinnemans schreef voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en Intermediair en realiseerde samen met Jan Banning in 2008 het boek Alledaagse Macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden.Caraiben / Fotografie /

Netwerk


Karine Zenja Versluis

Fotograaf en jeugdhulpverlener

Koštana Banović

Kunstenaar en filmmaker

Hilde de Bruijn

Curator