Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

5 sep –
24 okt 2021

Expositie Thuis in de Molenwijk, met twee weken verlengd!

In mei en juni dit jaar vonden de workshops van het project Thuis in de Molenwijk plaats in Werkplaats Molenwijk. Aan de hand van verschillende opdrachten gingen nieuwkomers uit de wijk op pad met de camera van hun smartphones om vast te leggen hoe ze hun weg vinden in de Molenwijk en daarbuiten, met als resultaat een unieke verzameling foto’s en verhalen die in de tentoonstelling te bezichtigen zijn.

De Molenwijk is een buurt waar mensen uit de hele wereld samenkomen. Een deel van deze mensen heeft een vluchtelingenachtergrond. Dit project gaat juist over die mensen, en over hoe zij naar de buurt kijken. Voor nieuwe Molenwijkers met een vluchtelingenachtergrond is het niet altijd eenvoudig om zich ergens thuis te voelen. Bij het onderzoek in de Molenwijk werd – samen met Karine Versluis van de Picture Bridge Foundation – gebruik gemaakt van creatieve methoden zoals de photovoice methode en mapping zodat nieuwkomers hun ervaringen en inzichten rondom thuis voelen in de Molenwijk laagdrempelig konden delen.

Dit project werd opgezet door de Universiteit Utrecht in samenwerking met Framer Framed. Framer Framed nam in 2018 het initiatief tot Werkplaats Molenwijk. De werkplaats is onderdeel van een zoektocht naar het creëren van een werkelijk publieke instelling, een culturele organisatie die middenin de samenleving staat. Beeldende kunst en sociale burgerinitiatieven kunnen heel goed samen. Die samenwerking begint lokaal, met actieve mensen uit de buurt. Steeds worden samenwerkingen aangegaan met maatschappelijke en artistieke partners, en met verschillende communities in de buurt.

Dit project is een samenwerking tussen onder andere de Universiteit Utrecht en Framer Framed, in samenwerking met Karine Versluis (Picture Bridge Foundation).

Contact: Onderzoek: Dr. Ilse van Liempt (i.c.vanliempt@uu.nl)


De tentoonstelling duurde oorspronkelijk van 5 september tot en met 10 oktober, maar is inmiddels verlengd en is tot 24 oktober te bezichtigen. Bezoekers zijn van harte welkom bij Werkplaats Molenwijk op woensdag, donderdag en vrijdag van 12:00 tot 17:00. Mail bij voorkeur naar werkplaats@framerframed.nl  voor een bezoekafspraak.

Adres

Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam

Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van
Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Alliantie, Bank Giro Loterij Fonds en Stadsdeel Noord.

Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed.
Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.Amsterdam Noord / Fotografie / Molenwijk /

Agenda


Finissage: Thuis in de Molenwijk
Een feestelijke afsluiting van foto- en verhalenproject uit de Molenwijk
Thuis in de Molenwijk
Het fotografieproject voor nieuwkomers in de Molenwijk

Netwerk


Karine Versluis

Fotograaf en maatschappelijk werker

Magazine