Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Charl Landvreugd

Charl Landvreugd

Charl landvreugd begon op 1 oktober 2020 als Hoofd Onderzoek & Curatorial Practice bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij werd geboren in Paramaribo, Suriname en groeide op in Rotterdam. Esthetisch, theoretisch, praktisch en politiek gezien is zwart de basiskleur van zijn werk. Landvreug studeerde aan de Goldsmiths College (Londen) en aan de Columbia University (NYC). Hij was onder andere adviseur bij de Raad voor Cultuur, Amsterdams Fonds voor de Kunst en CBK Zuidoost.

Hoewel Landvreugd werkt als een beeldend kunstenaar, voornamelijk op het gebied van beeldhouwkunst, installaties en video’s, heeft hij ook veel ervaring als curator en schrijver. Hij heeft gewerkt in Europa, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Charl Landvreugd gebruikt ‘zwart’ als een instrument om te spreken over de gezamenlijke wereldwijde inspanningen om culturele verschillen te overbruggen. Sinds 2009 heeft Landvreugd al zijn werk laten zien in New York, Londen, Amsterdam en in Suriname. Bij Framer Framed was zijn werk onderdeel van de tentoonstelling Common Ground (2015) samengesteld door Vincent van Velsen.

Landvreugd publiceerde in onder meer Small Axe, ARC Magazine en Open Arts Journal, geeft les, lezingen en neemt deel aan debatten. Hij is lid van de Raad van Toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het bestuur van de Akademie van Kunsten (tevens lid). Daarnaast is hij verbonden als Pathway Leader van de MA Visual Arts & Post Contemporary Practices aan de St. Joost School for Art & Design in Den Bosch.


Exposities


Expositie: Common Ground

Met werk van Charl Landvreugd en Antonio Jose Guzman

Agenda


Lezing: Het werk van Patricia Kaersenhout en Charl Landvreugd
Lezingen door kunstenaars Patricia Kaersenhout en Charl Landvreugd, waar zij ingaan op hun werk.
Lezingenreeks: De invloed van kolonialisme op kunstuitingen in voormalige Nederlandse koloniën
De leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam en Framer Framed organiseren een reeks open lezingen in maart en april 2017.
Symposium: Art as Resistance #1
Een symposium van een dag over kunst als verzet, gericht op diversiteit, met betrekking tot communities en de lokale relevantie van een plaats.
Close Encounters of the Caribbean Kind II. Over dekoloniale esthetiek en Europese zwartheid
Lezing en rondetafel discussie rond de expositie Who is more sci-fi than us?

Magazine