Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Charl Landvreugd, Movt nr. 5: La virginité de l'Europe (2012). Foto: Mike Bink. Mixed media, courtesy van de kunstenaar, mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds

17 Jun 2012 – 14:00

Close Encounters of the Caribbean Kind II. Over dekoloniale esthetiek en Europese zwartheid

14.00 to 16.00 hrs Free Entrance Art Centre KAdE Smallepad 3 NL-3811 MG, Amersfoort The Netherlands www.kunsthalkade.nl


Lezing over Europese blackness en decoloniale esthetiek in Kunsthal KAdE van Alanna Lockward, gevolgd door een ronde tafelgesprek met curator Nancy Hoffmann en de kunstenaars Charl Landvreugd, Sharelly Emanuelson onder leiding van Quinsy Gario. Afsluitend een performance van kunstenaar Teresa Maria Diaz Nerio.

Als onderdeel van een serie bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Who More Sci-Fi Than Us? (2012) presenteert Framer Framed in samenwerking met curator Nancy Hoffmann, Non Employees en Kunsthal KAdE een lezing en ronde tafel gesprek over thema’s als blackness in een Europese context, dekoloniale esthetiek en de Caribische diaspora. Deze onderwerpen worden in verband gebracht met curatorele en artistieke praktijken.

Rondetafel gesprek
Nancy Hoffmann, onafhankelijk curator van de tentoonstelling Who More Sci-Fi Than Us?. Hedendaagse kunst uit de Cariben;
Charl Landvreugd, deelnemend kunstenaar aan de tentoonstelling, tevens curator en auteur, werkzaam in Europa en de VS;
Sharelly Emanuelson, filmmaker en oprichter Uniarte & Caribbean Visuals.

Performance
Teresa Maria Diaz Nerio zal een performance geven in een hommage aan Saartje Baartman, een Khoisan vrouw die in de 19e eeuw naar Europa werd gebracht om haar ‘bijzondere’ uiterlijk en werd gepresenteerd als levende rariteit. Haar lichaam werd na haar dood anderhalve eeuw lang tentoongesteld in een Frans museum.

Performance by Teresa Diaz Nerio

Lezing
Alanna Lockward, auteur, kunstcriticus en onafhankelijke curator verzorgt de lezing Decolonial Diasporic Aesthetics. Zie onderstaande video. Alanna Lockward is oprichter van de Transnational Decolonial Institute en curator van het project BE.BOP 2012 BLACK EUROPE BODY POLITICS (Berlijn).

Moderator is Quinsy GarioCaraiben / Koloniale geschiedenis / Performance /

Agenda


Close Encounters of the Caribbean Kind
Artist talk rond de expositie Who More Sci-Fi Than Us?

Netwerk


Teresa Maria Diaz Nerio

Kunstenaar, performer

Sharelly Emanuelson

Filmmaker, kunstenaar

Charl Landvreugd

Kunstenaar

Alanna Lockward

Curator

Quinsy Gario

Dichter, kunstenaar, theatermaker

Nancy Hoffmann

Curator, kunstcriticus

Magazine