Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Erica Tan, Forgotten Weaver at Framer Framed (2018). Foto: Marlise Steeman

16 sep –
18 nov 2018

Expositie: UnAuthorised Medium

Curator: Annie Jael Kwan
Kunstenaars: Korakrit Arunanondchai, Noel Ed De Leon, Ho Rui An, Vong Phaophanit & Claire Oboussier, Amy Lee Sanford, Sim Chi Yin, Erika Tan, Sung Tieu, Tuan Mami, Vandy Rattana, Boedi Widjaja, Sau Bin Yap


When collective memory has been fractured by decades of ruptures, there are ‘ghosts’ in the archive.

In de tentoonstelling UnAuthorised Medium is werk te zien van internationaal gevestigde en opkomende kunstenaars die sterke banden hebben met Zuidoost-Azië, maar tegelijkertijd wereldwijd actief zijn. Hun verhalen en benaderingen zijn divers, en verzetten zich tegen ‘Zuidoost-Azië’ als homogeen kader. Zo vestigen de kunstenaars de aandacht op lokale verhalen, gemeenschappen en gebruiken die bewust zijn weggevaagd en gefragmenteerd geraakt als gevolg van internationale en nationale conflicten, genocides, kolonisatie, ecologische rampen, globale ontwikkelingen en het wereldwijde kapitalisme.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan áp vong, een Vietnamees ritueel waarbij de doden worden opgeroepen om problemen over erfrecht op te lossen of verloren geliefden terug te vinden. De tentoonstelling refereert aan deze mystieke zoektocht naar vermiste, dolende of vergeten personen. Waar ons geheugen gaten bevat, gaan we vanzelf op zoek naar aanwijzingen om verhalen compleet te maken.

De deelnemende kunstenaars roepen de ‘geesten’ in de archieven op, door onze manieren van kennis vergaren aan de kaak te stellen en ontbrekende gegevens en fouten in archiefsystemen te belichten. Op hun eigen artistieke wijze brengen ze de spoken en schaduwen uit het verleden tot leven, herstellen ze nuances die bij reconstructies verloren zijn gegaan, en benadrukken ze de grote rol die subjectiviteit speelt bij de totstandkoming van verhalen.

Bij het áp vong ritueel is geen professioneel medium aanwezig; het oproepen van de doden gebeurt via de verlangens van degene die de ‘geestenkamer’ betreedt. Dit principe van wilskracht komt in de tentoonstelling terug. UnAuthorised Medium nodigt de bezoeker uit om zelf als medium op te treden, en aan de hand van de kunstzinnige uitingen een eigen grens- en tijdoverschrijdende interpretatie te vormen van gebeurtenissen uit het verleden.

Installatiefoto van de tentoonstelling <em>UnAuthorised Medium</em> bij Framer Framed. Foto (c) Framer Framed / Eva Broekema

Installatiefoto van de tentoonstelling UnAuthorised Medium bij Framer Framed. Foto (c) Framer Framed / Eva Broekema


Openingsweekend

De tentoonstelling opent met een weekendprogramma vol performances, presentaties en gesprekken met kunstenaars Noel Ed De Leon, Erika Tan, Sung Tieu en Sau Bin Yap, naast gastsprekers die zullen uitweiden over thema’s die aan bod komen in de tentoonstelling.

Programma
Zaterdag 15 september, 17:00 | Facebook event
Officiële opening, met de performance I Existed I Mattered I Was Alive (2018) door Noel Ed De Leon en introducties door curator Annie Jael Kwan en Framer Framed directeur Josien Pieterse.

Zondag 16 september, 12:00 – 16.45
Symposium Return and Repatriation, met bijdragen van Panggah Ardiyansyah, Erika Tan, Ong Jo-Lene, Wim Manuhutu, Sau Bin Yap, Sung Tieu, Eva Bentcheva, Noel Ed De Leon en curator Annie Jael Kwan.


Mogelijk gemaakt door
Ministerie voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Tolhuistuin, Prins Claus Fonds, National Arts Council Singapore, YAA (Young Art Support Amsterdam), Outset Netherlands, Mercedes Zobel, Nell Sully, Sandra and Marlof Maks.Het levende archief / Fotografie / Zuidoost-Azië /

Agenda


Finissage weekend UnAuthorised Medium: Intense Visitations
Performances en presentaties in het sluitingsweekend van tentoonstelling UnAuthorised Medium.
Museumnacht Amsterdam 2018
Met o.a. performances door Poetry Circle Nowhere, dans door Don't Hit Mama, body art, rondleidingen en meer! In het kader van tentoonstelling UnAuthorised Medium.
Unseen Amsterdam 2018
Framer Framed is onderdeel van de City Programme en de Open Gallery Night (22 september), met tentoonstelling UnAuthorised Medium.
Symposium: UnAuthorised Medium - Return and Repatriation
Onderdeel van het openingsweekend voor tentoonstelling UnAuthorised Medium.
Opening: expositie UnAuthorised Medium
Met curator Annie Jael Kwan en deelnemend kunstenaars Noel Ed De Leon, Sau Bin Yap, Erika Tan en Sung Tieu.

Netwerk


Vandy Rattana

Kunstenaar

Vong Phaophanit & Claire Oboussier

Kunstenaars duo

Sau Bin Yap

Kunstenaar

Boedi Widjaja

Kunstenaar

Sung Tieu

Kunstenaar

Erika Tan

Kunstenaar

Sim Chi Yin

Kunstenaar

Amy Lee Sanford

Kunstenaar

Ho Rui An

Kunstenaar

Noel Ed De Leon

Kunstenaar

Korakrit Arunanondchai

Kunstenaar

Annie Jael Kwan

Curator, schrijver en onderzoeker

Tuan Mami

Kunstenaar

Magazine