About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Don't Hit Mama - Asian Persuasion. Foto: Jean van Lingen.

3 Nov –
4 Nov 2018

Museumnacht Amsterdam 2018

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ook dit jaar doet Framer Framed weer mee met Museumnacht Amsterdam 2018 in samenwerking met de Tolhuistuin!

Dit jaar staat ons programma in het teken van de groepstentoonstelling UnAuthorised Medium, waarin werk te zien is van dertien kunstenaars die allen roots hebben in Zuidoost-Azië: Korakrit Arunanondchai, Noel Ed De Leon, Tuan Mami, Vong Phaophanit & Claire Oboussier, Vandy Rattana, Ho Rui An, Amy Lee Sanford, Erika Tan, Sung Tieu, Boedi Widjaja, Sau Bin Yap, Sim Chi Yin. De tentoonstelling is samengesteld door Annie Jael Kwan.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van het Vietnamese ritueel áp vong, waarin de doden worden opgeroepen om verloren dierbaren terug te vinden. Refererend aan dit ritueel, wijzen de kunstenaars ons op de ‘geesten’, de missende onderdelen, in onze archieven – Welke kennis, verhalen, leefwijzen en geschiedenissen zijn opzettelijk vergeten of onzichtbaar gebleven? Omdat ze bijvoorbeeld niet pasten in het westerse beeld van Zuidoost-Azië, omdat ze enkel bewaard werden in minder dominante vertelvormen als dans of muziek?

UnAuthorised Medium, foto (c) Eva Broekema

Tijdens Museumnacht komen deze geesten via alle mogelijke ‘mediums’ tot leven; denk aan dans, muziek, poëzie en body art. In de dansperformance Asian Persuasian van Don’t Hit Mama gaan de performers op zoek naar hun verloren familiebanden, in een combinatie van traditionele Javaanse hofdans en moderne hiphop. Poetry Circle Nowhere dichters Jörgen Gario en Jasper Albinus reageren op de tentoonstelling in doorlopende poëzieperformances. Na een verdiepende rondleiding is de bezoeker vervolgens zelf aan zet – welke verhalen en perspectieven zou jij aan officiële archieven toe willen voegen? Gevierd spoken word artiest Sjaan Flikweert helpt je om je eigen ‘geesten’ op te roepen en zet ze om in origineel woord en geluid. Neem je favoriete passage mee naar huis, op je huid geverfd, als een levend archief.


Programma


20:30 – 20:50 / 19:45 – 19:45 / 21:30 – 21:50 / 0:30 – 0:50
POETRY CIRCLE NOWHERE
Poëtische interventie
met Jörgen Gario en Jasper Albinus
Twee dichters van Poetry Circle Nowhere, een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers, geven een poëtisch antwoord op tentoonstelling UnAuthorised Medium, in een reeks doorlopende optredens. Dichter en muzikant Jörgen Gario (AKA UNOM) staat bekend om zijn betoverende optredens waarin hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie vlecht, bomvol met energie en positiviteit. Hij wordt perfect aangevuld door de opkomende dichter en spoken wordartiest Jasper Albinus, die in zijn gedichten op zoek gaat naar de klanken die voortleven in de cobek (vijzel) van zijn Molukse oma, en de stiltes van zijn Indisch-Javaanse opa.


21:00 – 21:20 / 22:30 – 22:50
ASIAN PERSUASION
Dans, door Danstheater Don’t Hit Mama
Danstheater Don’t Hit Mama presenteert een performance met dans; een mix van hiphop en traditionele Javaanse hofdans. Dit fragment uit de voorstelling Asian Persuasion wordt gedanst door twee sterke vrouwen; een met Indonesisch-Nederlandse roots, Sonja Bloem, en een met ouders uit Vietnam, Delphine ‘Deydey’ Nguyen. De door Nita Liem samengestelde performance voert langs de paden van herkomst. Langs frictie èn verbondenheid en de altijd onuitwisbare, soms subtiele en dan weer indringende Aziatische invloeden.

Delphine ‘Deydey’ Nguyen (1989), Vietnamese danser uit het urban veld, pendelt tussen Frankrijk en Nederland. Eerste vrouwelijk poppin’ wereldkampioen (UK B-Boy Championship 2009), ondernemer met eigen ‘all female’ crew Zamounda. Delphine werkt internationaal als performer, danser en dansdocent. Haar deelname aan Asian Persuasion van Don’t Hit
Mama, is haar eerste theaterervaring in Nederland.

Sonja Bloem (1956), in Nederland geboren uit Indonesische ouders – van gemengd bloed – volgt na haar dansopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool het spoor van de klassieke Javaanse dans, eerst in Nederland en daarna in Java zelf. Dans is voor haar een levensstijl,
vraagt om voortdurende beoefening. Precisie, toewijding, zachtheid en kracht. Daarmee treedt ze haar danspartners tegemoet.

Don’t Hit Mama is een stichting voor danstheater geïnspireerd op hiphop en house dans, en andere sociale dansvormen. Opgericht door Nita Liem en Bart Deuss in 2000. Don’t Hit Mama – respect voor de grond waarop je staat [let/fig] – staat bekend om zijn vernieuwende formats in het danstheater, en richt zich op aansprekende vormen van talentontwikkeling en onderzoek naar het verband tussen dans, beweging en waar mensen vandaan komen. herkomst?


22:00 – 22:20 / 23:00 – 23:20 / 0:00 – 0:20 / 1:00 – 1:20
SÉANCE MET SJAAN
Interactieve performance:

Ga met dichter Sjaan Flikweert op zoek naar de dolende geesten in het archief, en zie ze tot leven komen in dichtvorm.

De kunstenaars in tentoonstelling UnAuthorised Medium verzetten zich tegen een homogeen kader van Zuidoost-Azië, door de ‘geesten’, de ontbrekende onderdelen, in het archief op te roepen. Welke kennis, verhalen, leefwijzen en geschiedenissen moeten volgens jou meer aandacht krijgen? Gevierd spoken word artiest Sjaan Flikweert gaat met bezoekers in gesprek en zet hun ‘geesten’ om in origineel woord en geluid. Het resultaat draagt ze voor in verschillende sessies gedurende de avond. Het resultaat kun je in de vorm van body art, op je huid geschreven door henna-talent Tanja Bladt-Cohen, meenemen naar huis.

Sjaan Flikweert is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en heeft haar werk verdiept bij l’Ecole des Sables in Senegal en in New York. Vanaf 2009 is zij onder de vleugel van Poetry Circle Nowhere actief als spoken word artiest. Ze schrijft over uiteenlopende thema’s vanuit persoonlijk verhaal in relatie tot haar sociaal maatschappelijke context. Soms geeft ze een poëtische bijdrage aan een tafeldebat, een andere keer staat ze in grote theaters en alles daartussen. Flikweert brengt je een symbiose van verbale en non-verbale taal en staat altijd garant voor een opwindende performance.


Doorlopend:
TOURS
Laat je door het Framer Framed team meenemen door tentoonstelling UnAuthorised Medium! Rondleidingen vinden doorlopend plaats.


Framer Framed in de Tolhuistuin: Museumnachtprogramma op de Museumnacht website.


Exhibitions


Exhibition: UnAuthorised Medium

A group show curated by Annie Jael Kwan. Opening: Saturday 15 September, 17:00.