Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Artwork van Nermine Hammam in de Expositie: Crisis of History #2 (2015) Photo: Marlise Steeman

8 Feb –
8 Mar 2015

Expositie: Crisis of History #2 - Fight History

Openingstijden 8 februari t/m 8 maart 2015 woe t/m zo 14:00 – 22:00 uur Lokatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam Route Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT. Gratis entree Meer info www.crisisofhistory.nl


Framer Framed presenteert het tweede deel van het drieluik Crisis of History in de Tolhuistuin Amsterdam. In de expositie #2 Fight History – Strategies of Resistance (2015) verhouden kunstenaars zich tot historische beelden en verhalen. Op heel diverse wijze gaan zij een debat aan met de hedendaagse beeldvorming over het Midden-Oosten.

Deelnemende kunstenaars
Tammam Azzam, Syrië
Shadi Alzaqzouq, Palestina/Frankrijk
Wafaa Bilal, Irak/VS
Ayman Yossri Daydban, Saudi Arabië/Palestina
Alain Declercq, Frankrijk
Nermine Hammam, Egypte
Aman Mojadidi, VS
Imran Ahmad Khan, Pakistan
Eric Esmailzadeh Parnes, VS/Iran
Ruben Pater, Nederland

Ondanks de internationale carrière van veel van de deelnemende kunstenaars is het werk van de meesten pas voor het eerst in Nederland te zien. Sommigen kunstenaars waaronder Alain Declercq en Eric Parnes creëren nieuw werken voor de tentoonstelling. De tentoonstelling werd samengesteld door Robert Kluijver; een internationale curator met veel kennis van en werkzaam geweest in het Midden-Oosten.

De expositie toont bijvoorbeeld werken uit de Unfolding serie van Nermine Hammam (Egypte), een bruikleen van het Tropenmuseum. Hammam verweeft gestileerde, Japanse landschappen met beelden van protesten op het Tahrir plein. Geïnspireerd door de 17e en 18e eeuwse prenten is het werk geprint op rijstpapier. Dit combineert de kunstenaar met beelden de maanden na de revolutie breed verspreid werden door de media en door de grote mate van herkenning een iconische status verwierven. Door de combinatie van schoon- en wreedheid confronteert en verwart ze de kijker.

Nermine Hammam_Photo Marlise Steeman

De Amerikaanse Aman Mojadidi brengt met zijn installatie The Humanity House (2012-2015) mogelijke familiegeschiedenissen aan het licht. Aan de hand van vermeende archeologische objecten en ingebeelde verhalen over zijn voorvader Zaman Mojadidi vermengt hij feit en fictie over de verplaatsing  en ontworteling van zijn familie.

Aman Mojadidi_The Humanity House_450w

Eric Esmailzadeh Parnes (VS) toont de speciaal voor deze expositie ontwikkelde installatie The Ishtar Machine (2015) waarin drones een sleutelrol vervullen. Geïnspireerd op de vangst van een drone in 2011 in Iran, verwerkt Parnes het onmiskenbare design in een klassiek islamitisch geometrisch patroon. De model-drones kunnen door bezoekers ter plekke op een 3D printer worden nagemaakt en vormen de basis voor een geometrisch behang. De drones kunnen door de bezoekers mee naar huis worden genomen, waarmee zij deze ongrijpbare technologie zich kunnen toe-eigenen.

Tevens is de Drone Surivival Guide (2014) van Ruben Pater beschikbaar voor het publiek.

drone survival guide_450

 

Opening
Bij de opening op 8 februari zijn de curator Robert Kuijver en de kunstenaars Alain Declerq, Tammam Azzam, Shadi Alzaqzouq and Abla elBahrawy aanwezig. Özkan Gölpinar, raadslid van de Raad van Cultuur, zal een introductie geven.

Publieksprogramma
Elke dinsdagavond is er een publieksprogramma gerelateerd aan de expositie met films, performance, debat en artist talk. Aanvang 20:00 uur, gratis entree.Midden-Oosten /

Exposities


Expositie: The End Of This Story (And the Beginning of All Others)

Samengesteld door Katayoun Arian

Agenda


Finissage: Crisis of History #2 - Fight History
Framer Framed in de Tolhuistuin, 16.00 tot 18.00 uur.
Programma rond de expositie Crisis of History #2
Elke dinsdagavond is er een publiek programma gerelateerd aan de expositie met films, performance, debat en artist talks.

Netwerk


Abla elBahrawy

Kunstenaar

Nermine Hammam

Kunstenaar

Imran Ahmad Khan

Kunstenaar

Ayman Yossri Daydban

Kunstenaar

Wafaa Bilal

Kunstenaar

Alain Declerq

Kunstenaar

Tammam Azzam

Kunstenaar

Shadi Alzaqzouq

Kunstenaar

Ruben Pater

Ontwerper

Robert Kluijver

Freelance cultureel producent

Aman Mojadidi

Kunstenaar

Eric Esmail Parnes

Kunstenaar

Magazine