Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Museum Volkenkunde Leiden, source community participation

Videoverslag: Cultural Heritage and Shared Knowledge

De definitie en het gebruik van cultureel erfgoed is politiek beladen. Tot vrij recent verwees het begrip erfgoed naar gebouwen, monumenten en fysieke museumcollecties. Kritiek op dit concept van erfgoed – vaak afkomstig uit ‘niet-westerse’ landen – onderstreept de waarde van immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed bestaat uit minder tastbare bronnen en tradities zoals verhalen, feesten, liederen en dans. In 2003 erkende UNESCO het belang van immaterieel erfgoed als bron van culturele diversiteit en als een waarborg voor duurzame ontwikkeling. De verbreding van de erfgoedcanon vraagt om nieuwe strategieën die lokale gemeenschappen betrekken bij het definiëren, beheren en representeren van hun eigen erfgoed.

Tijdens deze bijeenkomst van Framer Framed (7 november 2010) zullen in de zaal en via een live video-verbinding verschillende internationale initiatieven ingaan op mogelijke strategieën met bijdragen van Teresa Morales, Laura van Broekhoven en Ziva Domingos.

De videoregistraties zijn hier terug te kijken: https://vimeo.com/showcase/1970710Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis / Museologie /

Agenda


Cultural Heritage and Shared Knowledge
Bijeenkomst over zelfrepresentatie en cultureel erfgoed.

Netwerk


Patrick Abungu

Curator

Silvia Karolina Acuna Aviles

Archeoloog, kunsthistoricus

Ziva Domingos

Curator, universitair docent

Teresa Morales

Professor

Ciema Silva de Melo

Antropoloog

Jagath Weerasinghe

Archeoloog, kunstenaar

Laura van Broekhoven

Curator, onderzoeker, universitair docent

Magazine