Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Laura van Broekhoven

Laura Van Broekhoven (1972, Leuven, Belgie) is directeur van het Pitt Rivers Museum, onderdeel van de Universiteit van Oxford. Tot 2016 was zij onderzoeker en docent aan de Faculteit van Archeologie van Universiteit Leiden en is als Hoofd Onderzoek en Curator Midden- en Zuid-Amerika bij het Museum Volkenkunde in Leiden verantwoordelijk voor de collecties uit dit gebied.

Ze studeerde Amerindian Archeologie en culturele geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Tijdens haar studie voerde ze archeologisch, etnografisch en/of archiverend veldwerk uit in Mesoamerika, het Andes gebied en Centraal Amerika. Haar master scriptie was getiteld: Tradición Oral de los Yokoyinik’ob de Tamulté de las Sabanas (1995) en handelt over de culturele continuïteit in Yokotan (Chontal Maya) orale traditie. Haar doctoraal thesis is getiteld Conquistando Lo Invencible (Leiden: CNWS/RMV, 2002) en bediscussieert de kolonisatie van de Centraal Nicaraguaanse Regio.
Haar onderzoek in Nicaragua was gecombineerd met een onderwijsproject voor kinderen en een museale studie van de collecties van het Museo Gregorio Aguilar Barea in Juigalpa.

Ze deed onderzoek in het Andes gebied over de onwettige handel van culturele objecten en het exposeren en verzamelen van pre-koloniale menselijke overblijfselen. Haar huidige onderzoek aan de Universiteit Leiden focust op de verticale economie en de regionale marktsystemen van de Mixteca Alta, Oaxaca, Mexico; levensgeschiedenissen van markten, handelaren en koopwaar vormen de basis van dit onderzoek. Ze is lid van de Ethische Commissie van de Nederlandse Etnologische Musea en medeoprichter van WAYEB (Europese Associatie van Mayanisten).


Agenda


Cultural Heritage and Shared Knowledge
Bijeenkomst over zelfrepresentatie en cultureel erfgoed.

Magazine