Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Still - 'Tussenlanding' by Dennis Overeem

3 Nov 2022
17:00 - 19:00

Opening: While Awaiting an Unknown Future

Graag nodigen wij je uit voor de opening van tentoonstelling While Awaiting an Unknown Future op 3 november om 17:00 uur. De tentoonstelling presenteert het werk van twee kunstenaars — Karen G. en Ribal El Khatib — dat zij maakten tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum (AZC). Erfgoedonderzoekers Milena Mulders, Hanneke Verbeek, kunstenaars Ribal El Khatib, Karen G, dichter Babeth Fonchie en journaliste Mina Etemad zijn aanwezig tijdens de opening, waar ook de korte docu Tussenlanding van regisseur Dennis Overeem wordt vertoond.

Iedereen is welkom, maar het is fijn als je je wil aanmelden.

Framer Framed werkte samen met de kunstenaars, Milena Mulders en Hanneke Verbeek aan deze presentatie die te zien is naast de tentoonstelling van Gluklya: To those who have no time to play.

Hoe kunnen we reflecteren op en stil staan bij plekken waar we een bepaalde periode moeten verblijven, zonder te weten wanneer de periode eindigt? Plekken waar herinneringen werden gecreëerd die bepalend zijn voor onze identiteitsvorming en tegelijkertijd een gevoel van ‘thuis’ geven? Hoe herinneren we deze plekken die soms niet meer bestaan? Wat betekent het voor de betrokkenen als deze plekken abrupt verdwijnen, zonder fysiek archief?

Duizenden Nederlanders hebben herinneringen aan een tijd die ze doorbrachten in AZC’s door het hele land, maar een fysiek archief van dit deel van het Nederlandse erfgoed is er niet. Hoe kunnen mensen met een vluchtelingenachtergrond hun eerste verblijfplaats in Nederland herinneren als er geen sporen meer zijn van deze plek?

Architect en kunstenaar Ribal El Khatib startte tijdens zijn verblijf in zes verschillende AZC’s het werk The Gap. Overal kwam hij exact hetzelfde anonieme interieur tegen. The Gap toont meubels als een terugkerend element in verschillende hoedanigheden. Herkenbaar voor iedereen die ooit in een AZC heeft gewoond.

Tien jaar geleden bouwde Karen G., voormalig bewoner van AZC Klompjan in Markelo, een nauwkeurige maquette van het AZC waar hij verbleef. Het AZC in Markelo werd in 2012 gesloten. Daarmee was het als ontmoetingsplek of lieuxde memoire, die het voor de (voormalig) bewoners was, niet langer toegankelijk. De maquette is als plaatsvervanger voor velen een herinneringsobject.

Locatie

Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Data
3 november 2022 – 22 januari 2023

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 12:00 t/m 18:00u
Gratis entree


Deze tentoonstelling maakt deel uit van het project Tussenlanding: een tastbare herinnering aan tijdelijkheid. Het is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie / Verken de Faro-werkwijze, Stichting DOEN en het VSB Fonds.

Framer Framed wordt ondersteund door het AFK, het Ministerie van OCW en Stadsdeel Oost.Diaspora / Migratie /

Exposities


Expositie: While Awaiting an Unknown Future

Met werk van Karen G. & Ribal El Khatib — dat zij maakten tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum

Netwerk


Karen Gegiazarian

Kunstenaar
Photo of Iztok Klančar

Iztok Klančar

Visuele verteller
Photo of Dennis Overeem

Dennis Overeem

Schrijver, regisseur en acteur

Mina Etemad

Freelance journalist, podcastmaker en presentator

Babeth Fonchie

Jurist en dichter
Foto Hanneke Verbeek

Hanneke Verbeek

Migratiehistoricus
Photo of Ribal Elkhatib

Ribal Elkhatib

Architect & fotograaf

Milena Mulders

Researcher in de kunst- en erfgoedsector

Magazine