Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

To those who have no time to play
Gluklya, 'To those who have no time to play' (2022-2023). Foto: © Eva Broekema / Framer Framed
To those who have no time to play (2022-2023). Foto: © Eva Broekema / Framer Framed
Gluklya, 'To those who have no time to play' (2022-2023). Foto: © Eva Broekema / Framer Framed
Gluklya, 'To those who have no time to play' (2022-2023). Foto: © Eva Broekema / Framer Framed
Gluklya, 'To those who have no time to play' (2022-2023). Foto: © Eva Broekema / Framer Framed
Gluklya, 'Red Yurt' - 'To those who have no time to play' (2022-2023). Foto: ©Eva Broekema / Framer Framed

14 Oct ‚Äď
22 Jan 2023

Expositie: To those who have no time to play

Framer Framed presenteert To those who have no time to play, tot nu toe de grootste solotentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaar Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya), samengesteld door Charles Esche. De kunstenaar ontwikkelt haar werk samen met tal van anderen, onder andere met Kirgizische textielarbeiders, nieuwkomers, muzikanten en schrijvers.

De tentoonstelling bestaat ondermeer uit vier objecten in de ruimte, elk met een eigen unieke architectuur. Het zijn twee yurts, een dome en een podium met afwisselende live-optredens. De werken nemen ons mee van Amsterdam naar Bishkek, en via St. Petersburg weer terug naar Amsterdam.

Op het podium in Framer Framed zien we hangende jurken die Antigone Update zingen, een nieuwe versie van de bekende Griekse tragedie Antigone. Gluklya schreef samen met Matras Platform¬†een alternatieve versie.¬†De muziek voor het werk is gecomponeerd door Vladimir Rannev, in samenwerking met het vocaal ensemble N’Caged (Moskou). Tijdens de opening van de tentoonstelling op 13 oktober zullen live performers van Matras Platform aanwezig zijn bij de eerste presentatie van Antigone Update.¬†Het Matras Platform is een informele groep van migranten die in Amsterdam wonen en samenkomen. Gluklya startte de groep tijdens de coronapandemie.

De Rode Yurt introduceert de verhalen en kunstwerken van vrouwelijke textielarbeiders in Bishkek, Kirgizi√ę die thuis onder barre omstandigheden werken voor de textielexport naar Rusland. De dome, verbeeldt een smeltende sneeuwbal. Binnen worden video‚Äôs getoond van de jaarlijkse 1 mei-protesten. In St. Petersburg, geboorteplaats van Gluklya, registreerde zij van 2017 t/m 2019 deze protesten. Inmiddels zijn de demonstraties op de Dag van Arbeid verboden.¬†

Terug in Amsterdam. De kleine yurt vormt een intieme plek waar de dagboeken van Gluklya en Murad Zorava zijn te lezen. Zij schreven tijdens hun verblijf in de voormalige gevangenis Bijlmerbajes in Amsterdam Zuid-Oost, toen deze zowel werd gebruikt als kunstenaarsbroedplaats als asielcentrum. Hoewel de omstandigheden in Bishkek of St. Petersburg ver van de Nederlandse maatschappij lijken te staan, zorgt het samenbrengen van deze verschillende sociale en emotionele geografieen voor een verbindende schakel.

Het is moeilijk de vele rampen die aan de horizon opdoemen te negeren: de klimaatcrisis, de extreme sociale ongelijkheid, de oorlog in Oekra√Įne en het zware arbeidsleven van mensen die goedkope goederen leveren aan westerse winkelstraten. Gluklya brengt ze met elkaar in verband in een surre√ęel landschap, waar onverwachts ook humor opduikt. Zij neemt ons mee in een associatieve reis langs globale misstanden, of dan nu gedwongen arbeid en migratie, economische uitbuiting of machtsmisbruik is.

Gluklya, Sketch of Antigone (2022)

In samenwerking met
Murad Zorava | Moawya Alkhadra | BiSCA (Saadat Aitalieva) | Shepherd Camara | Roger Cremers | Liah Frank | Natalia Grezina | Marianne Koeman | Vladimir Rannev | Benjamin Roth | Gulmira Tursunbaeva | Anna Bitkina | Shaiymkan Chylgobaeva | Kunduz Asanakunova  | Anisa Ibrayeva | Nurlan Alymseitov | Dinara Akylova | Rahat Bolotbek kyzy | Zayna Ayazbekova |Open Line Foundation

Gluklya / Natalia Pershina-Yakimanskaya woont en werkt in Amsterdam. Als een van de pioniers van de Russische performancekunst, richt haar onderzoek zich op het vinden van manieren om te praten over de traumatische verdeeldheid in de samenleving en de implicaties voor het leven van mensen. Het conflict tussen de politiek en de innerlijke wereld van mensen vormt het onderwerp van haar surrealistische tekeningen, performances in samenwerking met diverse mensen, installaties met po√ętische teksten etc. en the¬†Utopian Clothes. Zij is ook onderdeel van het kunstenaarscollectief¬†Chto Delat, waarvan zij sinds 2003 actief lid van is.

Charles Esche is de curator van de tentoonstelling To those who have no time to play (2022). Hij is tevens directeur van het Van Abbemuseum, Eindhoven, adviseur aan de Jan van Eyck Academie, Maastricht en hoogleraar hedendaagse kunst en curator aan Central Saint Martins, UAL, Londen.

Locatie

Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Opening
13 oktober 2022, 19:00-21:00u

Data
14 oktober 2022 – 22 januari 2023

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 12:00 t/m 18:00u
Gratis entree

Voor ge√Įnteresseerden is er een gratis audiotour in het Engels beschikbaar.

Podcast Bureau Buitenland: Russische protestkunst in Amsterdam


Mogelijk gemaakt met steun van 

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stichting DOEN; Stadsdeel Oost; Van Abbemuseum.Kunst en Activisme / Performance / Politiek Klimaat /

Exposities


Expositie: Drawing Stories

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Expositie: It Won't Be Long Now, Comrades!

Samengesteld door Inga¬†LńĀce en Katia Krupennikova

Agenda


Finissage: To those who have no time to play
Live uitvoering van "Antigone Update" en discussie.
Presentatie: Letter to a Silk Road
Met Marjolijn Boterenbrood, Malika Umarova & Fabienne Rachmadiev, gemodereerd door Sandra Rottenberg
Boekpresentatie: 'Amanda'
Met Olga MiciŇĄska & Samantha McCulloch
Opening: To those who have no time to play
Opening tentoonstelling met kunstenaar Gluklya en een performance van Matras Platform

Netwerk


Charles Esche

Charles Esche

Curator
Gluklya at Framer Framed

Gluklya aka Natalia Pershina-Yakimanskaya

Kunstenaar

Magazine