Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

26 nov 2022
14:00 - 16:00

Presentatie: Letter to a Silk Road

Zaterdag 26 november om 14:00 verwelkomt Framer Framed u graag voor een presentatie en discussie over de publicatie van Letter to a Silk Road van de Nederlandse kunstenaar Marjolijn Boterenbrood. Boterenbrood zal met Malika Umarova en Fabienne Rachmadiev het onderzoeksproject linking Kyrgyzystan and the Netherlands bespreken, dit is gemodereerd door Sandra Rottenberg.

REGISTREREN: Laat ons weten of u meedoet
Het evenement is gratis en in het Engels.

Tijdens de middag zal in Framer Framed Marjolijn Boterenbrood de publicatie van Letter to a Silk Road met de Kirgizische kunstenaar Malika Umarova en onderzoeker Fabienne Rachmadiev bespreken. De publicatie is voortgekomen uit Boterenbroodā€™s artistieke onderzoek in KirgiziĆ« in 2019, dat zich richtte op de eeuwenoude verbindingen die KirgiziĆ« met de wereld heeft, omdat het in het hart van oude zijderoutes ligt waaraan zijde en anderen producten zoals: dieren, zaden, religie, ideeĆ«n, maar ook dodelijke ziekten reizen.

De discussie op 26 november, met moderator Sandra Rottenberg, neemt de publicatie als startpunt voor kritische reflectie op verbintenissen tussen Nederland, KirgiziĆ«, en daarbuiten, met het in acht nemen van het veranderende politieke landschap veroorzaakt door de impact van klimaatverandering en de oorlog in OekraĆÆne. Letter to a Silk Road fungeert als katalysator voor een open discussie, waar het samenbrengen van verschillende velden kan leiden tot een breder wederzijds begrip.

Dit programma vindt plaats in het kader van Framer Framedā€™s tentoonstelling To those who have no time to play van Glukya (Natalia Pershina-Yakimanskaya). Een deel van de tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met Felt Art Studio, Issyk-Kul (KirgiziĆ«).

Over de sprekers

Marjolijn Boterenbrood is een beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland.

Malika Umarova is een kunstenaar, docent en theatermaker en woont en werkt in Bishkek, Kirgiziƫ.

Fabienne Rachmadiev schrijft essays, fictie en kunstkritiek. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich op kunstvormen uit Centraal-Aziƫ en andere plaatsen met een gedeelde geschiedenis van Russisch imperialisme en kolonialisme.

Sandra Rottenberg is een onafhankelijk moderator, programmamaker, schrijver, podcast maker, talkshow-host en adviseur.

Marjolijn Boterenbrood, Arteries (2022): afbeelding uit de publicatie Letter to a Silk Road

Over de publicatie

In 2022 publiceerde Marjolijn Boterenbrood Letter to a Silk Road als resultaat van een artistiek onderzoek dat in 2019 in Kirgiziƫ werd ondernomen.

Boterenbrood maakte deel uit van een internationaal team van botanici dat de rijke biodiversiteit van deze republiek onder de loep nam. Haar artistieke onderzoek richtte zich op de eeuwenoude verbintenissen die Kirgiziƫ met de wereld heeft, omdat het in het hart van oude zijderoutes ligt waarlangs zijde en andere producten, dieren, zaden, religies, ideeƫn maar ook dodelijke ziekten reisden. Op dit moment ligt het wederom in het midden van politieke- en klimaatverandering.

In de kern is de publicatie van Letter to a Silk Road een serie van 18 tekeningen. Op oude kaarten van een koloniale Sovjetatlas van KirgiziĆ« tekende Boterenbrood beelden van botanische ervaringen in Nederland die met dit land verbonden zijn, en maakte ze tekeningen die aansluiten bij de ontmoetingen met de rijke natuur en de mensen van KirgiziĆ« tijdens de veldreis. Tijdens het project werd het gebruik van de Sovjetatlas nog gevoeliger door de invasie van OekraĆÆne. (de precaire band die landen in dit gebied hebben met Rusland werd plotseling ook duidelijk voor de rest van de wereld).

De publicatie is een uitnodiging aan andere kunstenaars, kunstenaarscollectieven en andere deskundigen om na te denken over een alternatieve zijderoute, een alternatief Eurasia-verbinding. Het is een open werk, zodat andere ermee aan de slag kunnen gaan. Het is een middel voor beweging, een tussenstap, een uitnodiging om te reageren, een dialoog aan te gaan en samenwerking te starten.


ā€˜Letter to a Silk Roadā€™ is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds. Het project is ontwikkeld in samenwerking met Casco Art Institute, working for the commons.Artist Talk / Book Launch / Ecologie / Gedeeld erfgoed /

Exposities


Expositie: To those who have no time to play

Een solotentoonstelling door Gluklya

Netwerk


Fabienne Rachmadiev

Schrijver, Onderzoeker

Marjolijn Boterenbrood

Kunstenaar