Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Aurélia and Laëtitia - Photo: Courtesy of Olga Micińska

10 nov 2022
19:00 - 21:00

Boekpresentatie: 'Amanda'

Op 10 november 19:00 vindt de Nederlandse boekpresentatie van Amanda in Amsterdam plaats bij Framer Framed. Tijdens het event zullen Olga Micińska en Samantha McCulloch het idee achter de publicatie bespreken, gevolgd door een korte lezing van Samantha’s verhaal “Frances’s Threads”.
We hopen jullie daar te zien!

Voertaal: Engels
Het event is gratis en reserveren is niet nodig

Omslag: Amanda (2022) – Ontwerp door Nikos Stephou Studio

Het kunstenaarsboek is sterk geïnspireerd op het driemaandelijkse tijdschrift ‘Tradeswomen’, dat werd gepubliceerd in de jaren ‘80 en ‘90 in de Verenigde Staten, voor vrouwelijke arbeiders, gepubliceerd in de jaren ‘80 en ‘90 in de Verenigde Staten. Amanda wordt eveneens gezien als  een tijdschrift dat de onderwerpen zoals technologie en industrie behandelt vanuit een feministische (niet alleen vrouwelijke) invalshoek. Het eerste nummer bevat fictieve verhalen met een emancipatoir karakter, verwijzend naar handelsverenigingen, de olie-industrie in Iran en geesten van de drukkerijen.

Cover of Tradeswomen Magazine

Reveal Digital/Open JSTOR Collectie Vol. 16 Nummer 4


Over

Amanda is een kunstenaarsboek van Olga Micińska, uitgegeven door Maria Editions, een door kunstenaars geleide uitgeverij gevestigd tussen Nicosia en New York. De publicatie is tot stand gekomen binnen de context van The Building Institute, een experimentele organisatie die als doel heeft de positie van vrouwelijke bouwvakkers op het gebied van technisch constructiewerk te versterken. Amanda brengt literaire teksten van Maria Toumazou, Samantha McCulloch, Sepideh Karami en Madeleine Morley samen en combineert fictieverhalen met beeldende kunst. Het formaat van Amanda refereert naar “Tradeswomen“, een tijdschrift dat in de jaren ‘80 en ‘90 in de Verenigde Staten werd gepubliceerd, gemaakt voor en door vrouwelijke arbeiders die actief zijn in de bouwsector. De publicatie zal tijdens het evenement te koop zijn.


Amanda
(2022)
Geëdit door: Olga Micińska
Bewerkt door: Olga Micińska
Auteurs: Sepideh Karami, Samantha McCulloch, Olga Micińska, Madeleine Morley, Maria Toumazou
Grafisch ontwerp: Studio Nikos Stephou
Uitgever: Maria Editions
Ondersteund door: Mondriaan Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Zachte kaft | 42pp | Engels | oktober 2022 | Eerste druk: 500 exemplaren | ISBN 978 9963 2137 2 6 | €15,00

Samantha McCulloch is een schrijver uit Johannesburg, momenteel gevestigd in Amsterdam. Ze is promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse literatuur.

Olga Micińska is beeldend kunstenaar en woont momenteel in Amsterdam. Ze is afgestudeerd  aan het MA Art Praxis-programma aan het Dutch Art Institute en heeft een MFA in beeldhouwkunst van de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. Daarnaast is Olga  opgeleid als houtbewerker en werkt ze samen met ambachtelijke ateliers van verschillende domeinen. Tenslotte is ze de initiatiefnemer van The Building Institute.

The Building Institute (TBI) is een experimenteel platform met als doel het emanciperen van de ondermijnde kennis die binnen het ambachtsdomein leeft en uiteenlopende vragen rondom technologie en productiemiddelen te ontrafelen. Om dit te bereiken combineert TBI de speculatieve competenties van kunst met de gegronde praktijk van handenarbeid en manifesteert haar doelstellingen door middel van educatieve activiteiten, tentoonstellingen en publicaties.

Afbeelding: Aurélia en Laëtitia – Fotografie: Courtesy van Olga Micińska



Book Launch / Feminisme /

Exposities


Expositie: To those who have no time to play

Een solotentoonstelling door Gluklya

Netwerk


Portrait of Olga Micinska

Olga Micińska

Visuele kunstenaar
Samantha McCulloch

Samantha McCulloch

Schrijver