Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Chto delat?

Chto Delat (grofweg vertaald:Wat dient er te gebeuren) werd begin 2003 in Sint-Petersburg opgericht door een werkgroep van kunstenaars, critici, filosofen en schrijvers uit Sint-Petersburg, Moskou en Nizjni Novgorod met als doel politieke theorie, kunst en activisme samen te voegen. De naam van de groep is afgeleid van een roman van de Russische schrijver uit de 19e eeuw Nikolaj Tsjernysjevski.

In 2013 startte Chto Delat een educatief platform The School of Engaged Art in Sint-Petersburg, en bied ook een ruimte aan met de naam Rosa’s House of Culture. Het repertoire van het collectief bestaat uit producties met een postsocialistische invalshoek en actualisering van vergeten en verdrongen potenties van het Sovjetverleden en werkt vaak als gedenkpolitiek.

Het collectief richt zich sterk op de kwestie van de arbeidsrechten van culturele werkers en de zogehetenkameraadschap.  Met hun artistieke activiteit maakt Chto Delat gebruik van verschillende media – van video- en theatervoorstellingen tot radioprogramma’s en muurschilderingen – en omvat kunstprojecten, seminars en publiekscampagnes. Vanaf het begin heeft het collectief een Engels-Russische krant uitgegeven die zich richt op de urgente kwesties van de Russische cultuurpolitiek met behulp val de internationale context. Deze activiteiten worden gecoördineerd door een kerngroep die bestaat uit Tsaplya Olga Egorova (kunstenaar), Artiom Magun (filosoof), Nikolaj Oleynikov (kunstenaar), Natalia Pershina / Glucklya (kunstenaar), Alexey Penzin (filosoof), Alexander Skidan (dichter en criticus), Oxana Timofeeva (filosoof), Dmitry Vilensky (kunstenaar) en Nina Gasteva (choreograaf).

Hun eerste solotentoonstelling in Griekenland; When the roots start to move and get lost is bedacht in samenwerking met The Open School for Migrants Piraeus en poppenspeler Stathis Markopoulos, gecoproduceerd met Framer Framed. De tentoonstelling wordt ondersteund door de FfAI en de European Cultural Foundation.


Agenda


When the roots start moving
Boekpresentatie + Filmvertoning door Chto Delat
About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope
Online filmpremière van Chto Delat

Magazine