Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Karen G. - Tussenlanding

Karen Gegiazarian

Karen Gegiazarian vluchtte in 2011 met zijn gezin vanuit Abchazië naar Nederland. In Nederland kwam hij terecht in asielzoekerscentrum (AZC) Klompjan in Markelo. Het AZC, dat sinds 1991 onderdak bood aan asielzoekers, was gevestigd op een voormalig campingterrein. Het bood aanvankelijk plek aan 200 bewoners, maar werd ten tijde van de oorlog in Joegoslavië uitgebreid tot ongeveer 350 plekken. In 2012 werd tot sluiting van het asielzoekerscentrum besloten en in oktober van dat jaar waren alle bewoners vertrokken en werd begonnen met de verwijdering van de 94 caravans waarin zij woonden.

Karen Gegiazarian bouwde de maquette van AZC Klompjan in 2011 in de periode dat de sluiting van het AZC al bekend was. Het was voor het eerst in zijn leven dat hij een maquette bouwde. In Abchazië werkte hij bij een herstelbedrijf voor auto’s. Na voltooiing van de maquette verliet hij Nederland omdat ze als gezin geen verblijfstatus kregen. Na een aantal jaren keerden ze terug naar Nederland, verkregen rechtmatig verblijf en vestigden zich in Almelo. Karen G. werkt sindsdien in een fabriek. Nadat hij de maquette van AZC Klompjan had gemaakt bouwde hij onder andere de Schildkerk van Rijssen en het hoofdgebouw van het bedrijf Reggefiber in Rijssen.

In 2021 werd Karen na bijna 10 jaar door Milena Mulders en Hanneke Verbeek herenigd met zijn maquette die was gaan zwerven door Nederland maar die nog altijd volledig in tact was. De maquette maakt deel uit van de tentoonstelling While Awaiting an Unknown Future (2022) bij Framer Framed.


Exposities


Expositie: While Awaiting an Unknown Future

Met werk van Karen G. & Ribal El Khatib — dat zij maakten tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum

Agenda


Opening: While Awaiting an Unknown Future
Met Milena Mulders, Hanneke Verbeek, Ribal El Khatib, Karen G, Mina Etemad, Babeth Fonchie & vertoning: 'Tussenlanding'

Magazine